Genel Kurul'da Hitler tartışması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Mayıs 2010 14:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifi üzerindeki görüşmelerde, ''Hitler benzetmesi'' ile ilgili tartışma yaşandı.

Genel Kurulda, Anayasa değişikliği teklifinin 2. tur görüşmeleri sürüyor. Teklifin 7. maddesinin görüşmelerinde söz isteyen Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, Tunceli'deki terörist saldırıyı kınadığını, şehit olan ve yaralanan askerler için büyük bir acı duyduğunu ifade etti.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in, oturumları yönetirken sergilediği tutumu eleştiren Genç, bazı gazetelerde, Şahin'in, kendisine yönelik olarak, ''kafayı çekmiş gelmiş'' şeklinde ifade kullandığı yönünde haberler çıktığını belirterek, ''Bizi kamuoyunda küçük düşürmek istiyor'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''İnönü'yü Hitler'e benzettiğini'' öne süren Genç, ''İnönü'yü Hitler'e benzetene ağzının payını vermeyelim mi?' diye konuştu.

Genç'in konuşmasının üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise Genel Kuruldaki kürsünün, ''şov yapma kürsüsü'' olmadığını belirtti. Kamer Genç'in konuşmasının içeriğinin hakaret, yalan ve iftiralarla dolu olduğunu ifade eden Elitaş, ''Sayın Başbakan'ın yaptığı konuşmayı, eleştirmek konusunda ne senin hakkın var ne de haddin var'' ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan'a yönelik eleştirileri irdeleyen Elitaş, ''Milletin yüzde 47'lik oyla zirveye getirdiği bir partinin genel başkanı hakkında, yakışıksız bir şekilde, faşizan bir partinin genel başkanı ile bağlantı kuruluyorsa, verdiği cevaplar karşısında da her türlü siyasi kişiliğin eleştirilmesini beklemek mecburiyetindesiniz'' görüşünü dile getirdi.

Elitaş, İsmet İnönü'nün, Kurtuluş Savaşı sırasında verdiği mücadele ile bir kahraman olarak tarihte yerini aldığını, ancak İnönü'nün 1950 yılından itibaren siyasi bir kişiliğe sahip olduğunu ve bu nedenle eleştirilebileceğini söyledi.

Mustafa Elitaş'ın konuşmasının ardından CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol söz istedi. Şahin'in, herhangi bir sataşmanın söz konusu olmadığını ve İçtüzüğe göre kendisine söz veremeyeceğini belirtmesi üzerine Anadol, bu talebinin oylamaya sunulmasını istedi. Anadol'un konuşma talebi kabul edildi. Bunun üzerine kürsüye gelen Anadol, her ülkenin ulusal kahramanları, kurucu liderleri olduğunu, bunlar hakkındaki kararı tarihin vereceğini, bu kişilerin güncel tartışmalara konu edilmesinin yanlış olduğunu söyledi.

Tarihte eleştirilmeyen kimsenin olmadığını, İsmet İnönü'nün de eleştirilebileceğini belirten Anadol, ''Ama o eleştirilerin dozunu alabildiğince artırarak, onu, insanlık tarihinin büyük suçlularından biri olan Hitler'e benzetmek gaflet, dalalet ve ihanettir'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber