Son 7 yılda 65 bin polis alındı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 04 Mayıs 2010 21:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü, AKP'nin iktidarda olduğu 7 yıl içinde, emniyet bünyesine yaklaşık 65 bin yeni polis kattı. Emniyet'in personel sayısı, 221 bine dayandı. Sayı, bu yıl içinde 17 bin daha artacak. Üniversite mezunlarına polislik yolunun açılması, emniyetin eğitim seviyesini de yükseltti. AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılında, Emniyet'in personel sayısı 191 binden biraz fazlaydı. Bunlardan yaklaşık 170 bini polis, 21 bini memur ya da işçiydi.

EĞİTİM SEVİYESİ YÜKSELDİ

Yani AKP'nin iktidarda olduğu 7 yıl içerisinde yaklaşık 35 bin kişi, Emniyet'ten bir şekilde ayrıldı. Eğer emniyet bu süre içerisinde hiç polis almasaydı, 2002'deki 191 bin kişilik personel sayısı, bugün 156 bine gerileyecekti. Emniyet'in AKP dönemindeki personel sayısı artışında, üniversite mezunlarına polislik yolunun açılması etkili oldu. 6aylık temel polislik eğitiminin ardından polis olarak atanan üniversite mezunları, emniyetin eğitim düzeyini de yükseltti.

ERKEK EGEMEN POLİS

Emniyet'in verilerine göre; teşkilatın yüzde 82'si yüksekokul ya da fakülde, yüzde 16'sı lise ve yüzde 2'si ilk ya da ortaokul mezunu. Ancak Emniyet'teki kadın polis sayısında hala gözle görülür bir artış yaşanmadı. Verilere göre; polislerin sadece yüzde 6'sı kadın, yüzde 94'ü erkek. Başka bir deyişle polislik hala erkeklerin egemen olduğu bir meslek. Emniyet'in personel sayısı, bu yıl içinde 17 bin daha artacak. Çünkü 25 adet polis meslek yüksekokulunda halen 13 bini aşkın polis adayı eğitim görüyor. Bunların yarısı bu yıl eğitimini tamamlayıp mesleğe başlayacak. Polislik sınavını kazanan üniversite mezunlarına 6 aylık temel eğitim vermek amacıyla kurulan 11 polis meslek eğitim merkezinde ise 5 bine yakın aday eğitim görüyor. Bunlar da birkaç aya kadar eğitimini tamamlayıp polis olacak.

Soner ARIKANOĞLU / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber