Sezer, Beşir Atalay'a karşı çıktı, kabine revizyonu istemedi

Haber Giriş : 22 Şubat 2005 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan'ın, Hüseyin Çelik'i, Mumcu'dan boşalan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na kaydırıp, yerine Beşir Atalay'ı atama isteğine Sezer yine karşı çıktı. Erdoğan, Sezer'in vetosu üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı'na Aydın Milletvekili Atilla Koç'u getirdi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan'ın Devlet Bakanı Beşir Atalay'ı, ikinci kez Milli Eğitim Bakanlığı'na getirme girişimi dün yine Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den döndü. Erdoğan, bunun üzerine kabinede düşündüğü kapsamlı revizyon yerine tek kişilik değişiklik yaparak, Erkan Mumcu'dan boşalan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na Aydın Milletvekili Atilla Koç'u getirdi.

Bakanlar Kurulu'nun olağan toplantısının ardından saat 15.50'de bir sürpriz yapıp Çankaya Köşkü'ne çıkan Erdoğan, kulislerde konuşulan kabine değişikliği için düğmeye bastı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'i Mumcu'nun istifasıyla boşalan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na kaydırıp, Atalay'ı da yerine getirmek isteyen Erdoğan, Sezer engeliyle karşılaştı. Erdoğan'ın isteğini Sezer reddedince, Köşk'teki görüşme uzadı. Erdoğan, saat 17.15'teki İtalya Senato Başkanı Marcello Pera randevusuna gecikti.

SEZER'İN İTİRAZI

Hürriyet'in edindiği bilgiye göre, Erdoğan Köşk'e, kabine değişikliğine ilişkin kararname yerine listeyle çıktı. Erdoğan'ın listesindeki isimlere ilişkin itirazlarını dile getiren Sezer, Erdoğan'ın kabine değişikliğini sadece Koç'un Kültür ve Turizm Bakanlığı'na getirilmesiyle sınırlı tutmasını istedi. Sezer-Erdoğan görüşmesi sürerken, Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Müdürlüğü yetkilileri, Koç'un atanmasına ilişkin kararnameyi Köşk'e çıkardı. Sezer'in kararnameyi imzalamadan önce Koç'la ilgili de bir inceleme yaptırttığı öğrenildi.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMASI

Erdoğan, 2 saat 10 dakika süren görüşmenin ardından Köşk çıkışında Koç'un atamasını açıkladı. Erdoğan, ?Başka liste var mıydı? Cumhurbaşkanı'nın itirazı var mı' sorusuna, ?Bildiğiniz gibi Kültür ve Turizm bakanlığımız açık; oraya atamamızı yaptık' dedi. Erdoğan, ?Kabine dışında bir konu görüştünüz mü?' sorusuna da ?Hayır' diyerek, kabine krizini bir anlamda kabul etmiş oldu.

Sezer kabinede revizyon istemedi

GÖRÜŞMEDE Atalay'ın, Milli Eğitim Bakanlığı'na getirilmesine karşı çıkan Sezer, Atalay'ın Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı da kabul etmedi. Sezer, Erdoğan'ın, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'i, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na getirme isteğini reddederken ?Çelik, Milli Eğitim'de kalsın' dediği öğrenildi. Erdoğan, daha önce Abdullah Gül kabinesi kurulurken de Atalay'ı Milli Eğitim Bakanlığı'na getirmek istemiş, Sezer'in vetosu üzerine Erkan Mumcu bakan olmuştu. Sezer'in geniş kapsamlı bir kabine revizyonunu da istemediği öğrenildi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber