Hakimlik mülakatına dava

Kaynak : Taraf
Haber Giriş : 12 Mayıs 2010 23:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Hâkim ve Savcılık Sınavı mülakatına katılan adaylar, soruların kura yöntemiyle belirlenmemesi ve kamera-ses kaydının kullanılmaması nedeniyle Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

Adalet Bakanlığı tarafından 5-22 nisan tarihleri arasında yapılan Hâkim ve Savcılık Sınavı mülakatının iptali için İdare Mahkemesi'nde dava açıldı. Taraf'a konuşan adaylar, yüksek not almalarına ve mülakattaki soruları doğru yanıtlamalarına rağmen elendiklerini öne sürdü.

5 Aralık 2009 tarihinde yapılan sınavın ardından 606 kişi mülakata katılmaya hak kazandı. 5-22 nisan 2010 tarihleri arasında adaylar Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ek binasında yapılan mülakata alındı. Adayların bir kısmı, soruların kura yöntemiyle seçilmemesi ve kamera-ses kaydının kullanılmaması üzerine harekete geçti.

?Mülakatta kayırma var'

İdare Mahkemesi'nde dava açan adaylar, Taraf'a yaptıkları açıklamada, ?Usul yönünden hata yapılan sınavın iptal edilmesi bekleniyor. Biz sınavlardan yüksek not aldık, mülakat sınavlarında da sorulan soruları doğru cevapladık. Ancak notu bizden daha düşük olan kişiler mülakattan geçer not aldı. Bu kararda art niyet ve adam kayırma vardır? dediler.

Daha önce iptal edilmişti

Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, geçen yıl bir adayın itirazı üzerine mülakatı iptal etmişti. Danıştay'ın kararı şöyleydi: ?Sözlü sınavda verilen yanıtların teknolojik imkânlardan yararlanarak sesli ve görüntülü kayıt altına alınmaması nedenleriyle davacı adayın sözlü sınavda başarısız sayılmasına ilişkin işlemi hukuka uygun bulmamıştır.?

?Yasa uygulanmıyor'

Danıştay Genel Kurulu'nun bu kararının ardından 22 Ocak 2010 tarihinde mülakâtların kameralı yapıldığına dikkat çeken adaylar, şunları söylediler: ?Bu hukuksuzluk önceki yıl da tekrarlandı. Ancak mahkeme, adayları haklı buldu. Mülakat sınavından kalan birçok aday dava yoluna başvurdu. Yerel mahkeme dava sonucunda, mülakatta elenen adayın sınavını iptal ederek, ses ve görüntü kaydı alınarak adayın mülakatının tekrarlanmasına karar verdi. Hatta açılmış olan davalara istinaden HSYK, davayı kazanan tüm adayların 22.01.2010 tarihinde kameralı olarak mülakatlarını yapmıştır. Ortada yasalar var ancak buna uyulmuyor.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber