Fakire yardım bilimsel oldu puanı tuttur, yardımı kap!

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 15 Mayıs 2010 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal yardım dağıtımında 'muhtaçlık kriteri'ne geçiliyor. Artık sosyal yardım yapılacak kişiye ilişkin puanlamada, kişinin başka yardım alıp almadığı ve yeşil kart kullanıp kullanmadığı gibi kriterlere bakılacak. Bunları göre yapılacak puanlama neticesinde yardım miktarı belirlenecek

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'ya bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü TÜBİTAK ile ortak yürüttüğü çalışmalar ekseninde son aşamaya geldi. Devlet tarafından yapılan tüm yardımların tek çatı altında toplanmasını öngören proje, sosyal yardım sistemini silbaştan değiştiriyor. Bu çerçevede Türkiye'nin sosyal yardım haritasını çıkarma aşamasına gelen genel müdürlük, mükerrer yardımları önlemeyi amaçlıyor.

DUL KADINLARA NAKİT YARDIMI YAPILACAK

Projenin yeniliklerinden biri de eşi vefat eden ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan kadınlara 'nakdi sosyal yardım yapılması' olacak. Eylül 2010'da yürürlüğe girmesi beklenen proje ile bu kapsamındaki kadınların sayısı ortaya çıkarılacak, bunların muhtaçlık durumuna göre gruplaması yapılarak, her ay nakdi yardım yapılacak. Güvencesiz dul kadınlar, sağlık hizmetlerinden de yararlanacaklar.

ŞARTLI NAKİL ARAŞTIRILIYOR

Yine Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü, kız çocuklarını okutan ailelerdeki annelere verilen şartlı nakil yardımını da mercek altına aldı. Genel Müdürlük, bu yardım miktarının ve koşullarının yeterliliğini, çocuk işçiliği üzerindeki etkisini, annelerin aile içindeki rolünü araştırmaya başladı.

Bir kişi 24 ayrı sorgudan geçecek

TÜBİTAK ile ortak yürütülen çalışmaya göre, sosyal yardım yapılacak haneleri belirlemek için muhtaçlık/yoksulluk kriteri belirlenecek.

Sosyal yardım başvrusu yapan kişinin TC kimlik numarası alındıktan sonra, İŞ-KUR ile ilişkisi (işsizlik ya da kısa çalışma ödeneği alıp almadığı),

- Evde bakıma muhtaç olup olmadığı,

- Muhtaç aylığı alıp almadığı,

- Herhangi bir sosyal yardımdan yararlanıp yararlanmadığı, Maaşı olup olmadığı,

- Tapulu arazisi ya da evi olup olmadığı,

- Sosyal güvenceye sahip olup olmadığı,

- Yeşil kart kullanıp kullanmadığı,

- Çocuk sayısı alanlarında sorgulanacak.

- Bir kişi, 24 ayrı sorgulamadan geçecek.

- Sorgulama neticesinde yardım talep eden kişiye bir puan verilecek ve puanlama sistemine göre yardım yapılıp yapılmaması karara bağlanacak.

- Puanlama sistemine göre yapılacak yardımın türü de belirlenecek.

- Proje, halen sosyal yardım alan kişileri de kapsayacak ve puanlama sistemi bu kişilere de uygulanacak.

- Yapılacak sorgulama sonunda, yardım kriterlerine uymayan kişiler belirlenecek ve bu kişilere yapılan yardımlar durdurulacak.

Ebru ÇEKİÇ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber