İstanbul polisi 455 kişiyi ?yakın'dan koruyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 17 Mayıs 2010 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul'da polisin yakın koruma sağladığı kişi sayısı 455'e ulaştı. Artan talepte Ergenekon soruşturmasının etkisi de var

Can güvenliği nedeniyle koruma isteyenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Devlet Büyüklerini Koruma Şube Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, 2008 yılında 70 koruma talebinden 25'i uygun görülürken, 2009 yılında 80'e çıkan müracaatların 30'u için koruma kararı alındı. 2010 yılıyla birlikte 95 başvurunun 35'i için koruma sağlandı.

Artan talepte Ergenekon soruşturmasının da etkisi var. Soruşturmayı yürüten başta Zekeriya Öz olmak üzere savcılar ve Ergenekon davasının görüldüğü mahkemenin başkanı Köksal Şengün'ün de aralarında bulunduğu hâkimler korunan kişiler arasında.

Kamuoyununun yakından tanıdığı işadamları ile gazeteciler de polisin eşlik ettiği isimlerin başında geliyor. Boşanma davası süren kadınlar, çete ve terör örgütünün hedefinde olduğu saptanan kişilere de koruma sağlanıyor.

Milliyet'e bilgi veren İstanbul Emniyet Müdürlüğü Devlet Büyüklerini Koruma Şube Müdürü İsa Tüccar, polisten koruma isteyenlerin sayısının son yıllarda arttığına dikkat çekerek, son 3 yılda koruma sağlanan 90 kişiyle birlikte polisin koruduğu kişi sayısının İstanbul'da 455'e ulaştığını söyledi.

Üç çeşit koruma olduğunu anlatan İsa Tüccar, Devlet Büyüklerini Koruma Şubesi'nin terör ve istihbarat birimleriyle paralel çalıştığını kaydetti. Korunma talebinde bulunan vatandaşların dosyaları, yılda bir kez düzenlenen bir komisyona sunuluyor ve kararı vali başkanlığındaki 12 kişilik heyet veriyor.

Tüccar, heyetin verdiği kararın İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Merkez Koruma Komisyonu tarafından onaylanmasıyla koruma hizmetinin başladığını ifade ediyor.

Tüccar'ın verdiği bilgiye göre, tehdit edilen kişi evinden alınarak, akşam eve bırakılmasına kadar korunuyor. Koruma sayısı tehdit boyutuna göre değişiyor. Evin korunması gerekiyorsa sabit noktalarda görevli bekletiliyor.

Koruma kararının alınmasından sonra korunacak kişi polis tarafından bilgilendiriliyor. Tehlike arz edebilecek ortamlar hakkında uyarıda bulunuluyor. Koruma kurallarına uymayan kişilerin koruması kaldırılıyor.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü bünyesinde 20 kadın korumanın görev yaptığını aktaran Tüccar, kadın korumaların yoğunlukla Ankara ve yurtdışından gelen siyasi kişilerin eşlerine eşlik ettiğini, kadın korumaların erkeklerle aynı eğitimden geçirildiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber