Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkanlığı'na adaylığını açıkladı - Video

Haber Giriş : 17 Mayıs 2010 11:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Grup Başkanvekilliğinden istifa ederek, 22-23 Mayıs 2010 tarihlerinde gerçekleştirilecek olağan genel kurultayda, CHP Genel Başkanlığına aday olacağını bildirdi.

Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, kurultay sürecinde 90 yıllık köklü bir geçmişi olan CHP'nin adaysız, eli kolu bağlı olmasının düşünülemeyeceğini söyledi.

Kemal Kılıçdaroğlu, ''Seçmeni ve örgütüyle partimizin genel kamuoyunun gösterdiği büyük ilgi ve destekten güç alarak, 22 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleşecek olan 33. Olağan Kurultay'da Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanlığına aday olacağımı kamuoyuna duyurmayı önemli bir görev sayıyorum. Onurla ve gururla sürdürmekte olduğum CHP Grup Başkanvekilliği görevinden de istifa ediyorum.''

KILIÇDAROĞLU ADINI, GÜNDEME GETİRDİĞİ YOLSUZLUK DOSYALARI VE BELEDİYE BAŞKAN ADAYLIĞI İLE DUYURDU

1948 yılında Tunceli'de doğan Kılıçdaroğlu, ilk ve orta öğrenimini Anadolu'nun çeşitli il ve ilçelerinde tamamladı. 1971 yılında Ankara iktisadi ve Ticari ilimler Akademisinden mezun oldu. Aynı yıl hesap uzman yardımcılığı sınavını kazanarak Maliye Bakanlığı'na girdi. Hesap uzmanı olduktan sonra, bir yıl süre ile Fransa' da kaldı. 1983 yılına kadar hesap uzmanlığı görevini sürdüren Kılıçdaroğlu, 1983 yılında Gelirler Genel Müdürlüğü'ne daire başkanı olarak atandı, ardından genel müdür yardımcısı olarak görev yaptı.

DYP-SHP koalisyon hükümetinin iktidara gelmesiyle 1991 yılında, Bağ-Kur, 1992 yılında da SSK Genel Müdürlüğü görevlerine adandı. Kısa bir süre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda müsteşar yardımcılığı da yapan Kılıçdaroğlu, Ocak 1999 ayında kendi isteği ile SSK Genel Müdürlüğü'nden emekli oldu. Bir süre CHP kontenjanında Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu üyeliği görevlerinde bulunan Kılıçdaroğlu, 2002 seçimlerinden CHP istanbul Milletvekili olarak parlamentoya girdi.

Milletvekilliğinin ilk döneminde parti yönetiminde görevi bulunmayan Kılıçdaroğlu, gündeme getirdiği yolsuzluk dosyaları ile ismini duyurdu. 2009 yılı Mart ayında yapılan yerel seçimlerde CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. Kılıçdaroğlu, İstanbul'da CHP'nin genel seçimde aldığı oy oranının 10 puan üzerinde oy aldı.



KILIÇDAROĞLU'NUN ADAYLIĞINA TEPKİLER

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, 22-23 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek olağan kurultayda genel başkanlığa aday olacağını açıkladı. Kılıçdaroğlu'nun açıklamasına siyasiler şu tepkileri verdi:

MUHARREM İNCE: DESTEKLİYORUM

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce: Gelinen noktada Kılıçdaroğlu 'Ben adayım' diyorsa burda CHP'nin tüm delegelerinin bunun arkasında durması gerekiyor. Dururlar mı onu bilemem ama ben durmalıdırlar diyorum. Sayın Baykal şu ana kadar 'Ben adayım' demedi. Deniz Bey bunu deseydi ben yanında olacaktım. Kamuoyundan destek alan bir arkadaşımız adaylığını açıkladı. Yapmamız gereken bunun arkasında durup partimizi iktidar yapmaktır. Genel Sekreterimiz Önder Sav deneyimli bir siyasetçidir. Bunu kabul edeceğini sanıyorum.

Önder Sav: Kılıçdaroğlu'nun adaylığını destekliyorum

CHP Genel Sekreteri Önder Sav, Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına destek verdiğini açıkladı.

- Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını desteklediğini açıklayan CHP Genel Sekreteri Önder Sav, düşüncelerinin Merkez Yönetim Kurulu üyelerini bağlamayacağını söyledi.

CHP'nin 22-23 Mayıs 2010 tarihlerinde yapılacak olağan genel kurultayında CHP Genel Başkanlığına aday olduğunu açıklayan Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ı parti genel merkezindeki odasında ziyaret etti.

Sav ve Kılıçdaroğlu bir süre baş başa görüştükten sonra basına açıklama yaptılar.

Önder Sav, Kılıçdaroğlu'nun adaylığına ilişkin şunları söyledi:

''53 yıllık siyasi geçmişi olan bir siyaset adamı olarak, CHP Gençlik Kollarından yetişen, kademe kademe bu partide pek çok görevi üstlenmiş olan bir siyasetçi olarak, aklımı, duygularımın önüne koyarak, ülkenin gerçeklerini görerek, partimizin içinde bulunduğu sıkıntıları değerlendirerek, önümüzdeki sürecin ne şekilde aşılması gerektiğini görerek, CHP Genel Sekreteri olarak, bu benim düşüncelerim diğer Merkez Yönetim Kurulu üyelerini bağlamaz, CHP Genel Sekreteri Önder Sav olarak Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını destekliyorum.''

SAV: TAVRIM DEĞİŞMEZ

- CHP Genel Sekreteri Önder Sav, ''Bundan sonra kim aday olursa olsun benim tavrım hiç değişmez'' dedi.

CHP'nin 22-23 Mayıs 2010 tarihlerinde yapılacak olağan genel kurultayında CHP Genel Başkanlığına aday olduğunu açıklayan Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Sekreteri Sav'ı parti genel merkezindeki odasında ziyaret etti.

Baş başa görüşmenin ardından Sav, basın mensuplarına açıklama yaptı, soruları yanıtladı.

Sav, şöyle konuştu:

''Şimdi, bugün arayışlar, değerlendirmeler, görüşmeler tamamlanmış görülüyor. Sayın Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkanlığına adaylığını resmen koymuş durumdadır. Kurultaya 5 gün kaldı. Bu adaylık, CHP'nin adaysız, çaresiz, eli kolu bağlı olmayacağının çok somut bir göstergesidir. Toplumun bunu bu şekilde algılaması gerekir. Böyle bir adaylık dönemini arkadaşlarımızın çok iyi değerlendirmesi gerekir. Aklımızı kullanmamız gereken bir dönemden geçtiğimizi herkesin bilmesi gerekir. Duygularımızla düşünmek ve yaşamak yerine CHP'liye yakışır, sorumluluk bilinciyle ve aklımızla davranmak gereken bir dönemi yaşadığımızın bilinci içindeyim.''

-''AÇIKLAMALARIM EZBER BOZMUŞ OLABİLİR''-

CHP Genel Sekreteri Önder Sav olarak Kılıçdaroğlu'nun adaylığına destek verdiğini ifade eden Sav, sözlerini şöyle sürdürdü:

''CHP olarak bizi içine çekmek istenen komplolardan, CHP'ye kurulmak istenen tuzaklardan, CHP Genel Başkanı Sayın Deniz Baykal'a yapılan tertibi, CHP olarak üstlenerek, bu komploları CHP olarak kabullenerek bu komplolara karşı mücadelemizi, içinde bulunduğu dar boğazdan Türkiye'yi selamete götürecek partinin CHP olduğunu bilerek, kurultayımızda bir tartışmaya, bir kamplaşmaya tahammül olmadığını bilerek, kurultaya 5 gün kala sorumluluk duygusuyla adaylığını açıklamış olan Sayın Kılıçdaroğlu'nun etrafında kenetlenerek, bu kuşatmaları aşacağız.''

Sav, yaptığı açıklamanın ve görüşlerinin CHP binasındaki arkadaşları dahil birçok kişinin ezberini bozmuş olabileceğini ifade ederek, ''Ama köhneleşmiş ezberlerle yola gidecek halimiz kalmamıştır. CHP, geleceğine bakacak, Türkiye'nin geleceğine bakacak. İçine itilmekte olduğumuz darboğazı yaracağız, aşacağız'' diye konuştu.

-''BAYKAL İLE KONUŞARAK GÖRÜŞLERİMİ İFADE ETMEDİM''-

Bir gazetecinin, ''Sayın Baykal ile bir uzlaşma sağlandı diyebilir miyiz? Bugün bazı haberler çıktı 'bir uzlaşma mı yoksa bir ayrışma mı söz konusu' diye...'' sözleri üzerine de Sav, ''Dürüstçe bir şey söylemek istiyorum. Ben Sayın Baykal ile konuşarak bu görüşlerimi ifade etmiş değilim. Sözümün bir yerinde CHP Genel Sekreteri Önder Sav olarak bu açıklamayı yaptığımın altını çizdim'' dedi.

Önder Sav, 5 günün ardından kurultayda Deniz Baykal'ın adaylığının söz konusu olması halinde tavrının ne olacağına ilişkin soruyu yanıtlarken de ''Benim tavrım değişmez. Ben ne düşündüğümü kararlı bir şekilde söyleyen bir siyasetçiyim. Hiç hedef saptırmam. Kendime yakışanı yaparım. Bugün de CHP'lilik bilinci içinde, 53 yıllık CHP'lilik geleneğinden gelen bir kişi olarak bunları söyledim. Bundan sonra kim aday olursa olsun benim tavrım hiç değişmez'' diye konuştu.

CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek: Kılıçdaroğlu bizimle görüşmedi ama adaylığı sürpriz de olmadı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen: Kararı kurultay verecek.

Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin: Hayırlı olsun, başarılar diliyorum

CHP Milletvekili Atilla Kart: Karar Türkiye ve CHP için çok yararlı olacak

CHP Antalya İl Başkanı Özer Ülken: Deniz Baykal'ın tekrar aday olmasını istiyoruz.

KILIÇDAROĞLU'NDAN CHP ÖRGÜTÜNE ÇAĞRI

- CHP Genel Başkanlığına adaylığını açıklayan Kemal Kılıçdaroğlu, ''Tüm CHP ailesini güçlükleri birlikte göğüslemeye ve aşmaya davet ediyorum'' dedi.

Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, seçmeni ve örgütüyle partinin ve genel kamuoyunun gösterdiği ilgi ve destekten güç alarak kurultayda CHP Genel Başkanlığına aday olduğunu söyledi.

''CHP örgütünün, parti yöneticilerimizin, milletvekili arkadaşlarımın bu kararımı bir parti sorumluluğu ve partili bilinci şeklinde değerlendireceklerini düşünüyorum" diyen Kılıçdaroğlu, tüm CHP ailesini güçlükleri birlikte göğüslemeye ve aşmaya davet etti.

Kılıçdaroğlu, açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Baykal ile yeni bir görüşme yapıp yapmadığının ve adaylık konusundaki fikrinin neden değiştiğinin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, ''Sayın Genel Başkanımızla yeni bir görüşme yapmadım. Fikrimin neden değiştiği de zaten konuşma metnimin içinde var'' karşılığını verdi.

Kurultaya çarşaf listeyle gidileceği yönünde haberler olduğunun anımsatılması üzerine Kılıçdaroğlu, ''O konular tümüyle spekülasyon. Herhangi bir açıklama söz konusu değil. Ama CHP'de daha demokratik, daha tutarlı, örgütüne güven veren, örgütün de güven duyduğu bir yapı oluşturmayı düşünüyorum'' dedi.

-KIRGINLIK SÖZKONUSU DEĞİL-

Baykal ile tekrar görüşüp görüşmeyeceğine yönelik soruya Kılıçdaroğlu, ''Sayın Baykal ile her zaman görüşürüz. Bizim partimizin önemli bir lideridir. Dolayısıyla bir kırgınlık, küskünlük diye bir şey söz konusu değil. Kendisinin bilgisinden, birikiminden her zaman yararlanacağız. Bu da bizim temel görevlerimizden birisidir'' yanıtını verdi.

Memeurlar.net ve Ajanslar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber