Danıştay'dan ilaçta referans fiyat uygulamasına iptal

Haber Giriş : 23 Şubat 2005 10:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay 11. Dairesi, Emekli Sandığı'nın "İlaç Kullanımında Referans Fiyata Göre Ödeme Yapılması" yönündeki işlem ile bu işlemin uygulanmasına "olur" veren Maliye Bakanlığı işlemini iptal etti.

Pfizer İlaçları Limited Şirketi, 1 Mart 2003 tarihinde Emekli Sandığı'nca yürürlüğe konulan "İlaç Kullanımında Referans Fiyata Göre Ödeme Yapılması" yönündeki genel düzenleyici işlem ile bu işlemin uygulanmasına "olur" veren Maliye Bakanlığı'nın 8 Şubat 2003 tarihli işlemin iptali istemiyle dava açtı.

Maliye Bakanlığı'nın uygulamayla ilgili Sağlık Bakanlığı'ndan görüş sorduğu belirtilen kararda, Sağlık Bakanlığı'nın 2 Nisan 2002 günlü yazısında, "tedavilerde kullanılan ilaçlarda en ucuz muadil olanın ödenmesi hususunda, ilaçların sadece fiyatlarının göz önünde bulundurularak bir değerlendirmeye gidilmesinin akılcı ilaç kullanımı açısından doğru olmadığını" belirttiği aktarıldı.

Yazıda, "ucuz jenerik ilacın ödenmesi uygulamasının, ancak biyoyararlanım ve biyoeşdeğerlilik çalışması yaptırılmış ve biyoeşdeğerliliği belgelenmiş ilaçlar arasından yapılabileceği" bildirdiği.

Ayrıca kararda, "İlaç Kullanımında Referans Fiyata Göre Ödeme Yapılması yönündeki genel düzenleyici işlem ile bu işlemin Maliye Bakanlığı'nca onaylanmasına ilişkin işlemde yetki, sebep ve konu unsurları yönünden hukuka uyarlık bulunmamaktadır" denildi.

Karar, Maliye Bakanlığı ve Emekli Sandığı'nca temyiz edilirse, dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'na gidecek.

tnn

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber