Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, görevde yükselme yönetmeliğini değiştirdi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Mayıs 2010 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

22 Mayıs 2010 CUMARTESİResmî GazeteSayı : 27588

YÖNETMELİK

Bayındırlık ve İskân Bakanlığından:

BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANLIĞI PERSONELİ GÖREVDE YÜKSELME

VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 ? 11/2/2006 tarihli ve 26077 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinde yer alan ?Unvan değişikliği? tanımı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki ? İş günü? tanımı eklenmiştir.

?Unvan değişikliği sınavı: En az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin görevlere atanabilmek için eğitime tabi tutulmaksızın yapılan yazılı sınavı,?

?İş günü: Ulusal bayram ile genel ve hafta sonu tatil günleri hariç olmak üzere diğer günleri,?

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (f) bendinin (1) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?1) Ayniyat Saymanı ve Döner Sermaye Saymanı?

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 6 ? Bayındırlık ve İskân Müdürü ve Bayındırlık ve İskân Müdür Yardımcısı kadrolarına atanabilmek için;

a) Üniversitelerin mühendislik, mimarlık ve şehir ve bölge plânlama bölümlerinden veya öğrenim süresi en az dört yıl olup bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen diğer fakülte veya yüksek okullarından mezun olmak,

b) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen süre kadar hizmeti bulunmak,

c) Bayındırlık ve İskân Müdürü kadrosuna atanabilmek için 657 sayılı Kanunun 125 inci maddesinin (C) ve (D) bentlerine göre disiplin cezası almamış olmak,

ç) Bayındırlık ve İskân Müdürü kadrosuna atanabilmek için, Bakanlık teşkilâtında Bayındırlık ve İskân Müdür Yardımcısı veya Şube Müdürü unvanı ile çalışmış ya da çalışıyor olmak veya Mühendis, Mimar veya Şehir Plâncısı unvanlı kadrolardan birinde en az iki yıl süreyle görev yapmış olmak,

d) Bayındırlık ve İskân Müdür Yardımcısı kadrosuna atanabilmek için, Bakanlık teşkilâtında Şube Müdürü unvanı ile çalışmış veya çalışıyor olmak, Mühendis, Mimar veya Şehir Plâncısı unvanlı kadrolardan birinde en az iki yıl süreyle görev yapmış olmak,

e) Bayındırlık ve İskân Müdür Yardımcısı kadrosuna ikiden fazla olan illerde ihtiyaç duyulması hâlinde, bu kadrolardan birine atanabilmek için, idarî konularda en az dört yıl öğrenim verilen fakülte veya yüksek okul mezunu olup Bakanlık teşkilâtında Şube Müdürü olarak en az iki yıl veya Uzman, Şef ve Ayniyat Saymanı unvanlı kadrolarda toplam olarak en az üç yıl süreyle görev yapmış olmak

şartları aranır.?

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentlerinin (1) numaralı alt bentleri ile (f) ve (ı) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkranın (a), (b), (c), (d), (e) ve (g) bentlerinin (3) numaralı alt bentleri ile (h) ve (i ) bentlerinin (2) numaralı alt bentleri yürürlükten kaldırılmıştır.

?1) Bakanlıkta mühendis, mimar, şehir plancısı, jeolog, jeomorfolog, jeofizikçi, matematikçi, fizikçi, istatistikçi, kimyager ve ekonomist kadrolarından birinde en az iki yıl çalışmış olmak,?

?1) Bakanlıkta APK uzmanı, uzman, şef, koruma ve güvenlik şefi, ayniyat saymanı, döner sermaye saymanı, mütercim, çözümleyici, programcı kadrolarından birinde en az iki yıl çalışmış olmak,?

?1) Bakanlıkta şef, ayniyat saymanı ve döner sermaye saymanı kadrolarından birinde en az iki yıl çalışmış olmak,?

?f) Şef, ayniyat saymanı ve döner sermaye saymanı kadrolarına atanabilmek için;

1) Bakanlıkta memur, ambar memuru, santral memuru, mutemet, daktilograf, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, bilgisayar işletmeni, sekreter ve şoför kadrolarından birinde en az iki yıl çalışmak,?

?ı) Şoför kadrosuna atanabilmek için,

1) B sınıfı ehliyeti olmak,?

MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan (a), (b), (c), (d), (f) ve (g) bentlerinin (2) numaralı alt bentleri ile (e) bendinin (3) numaralı alt bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 9 ? Atama yapılacak boş kadroların sınıfı, unvanı, derece ve adedi, birimi ile unvanla ilgili aranılan şartlar Personel Dairesi Başkanlığı tarafından Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı personeline eğitim tarihinden en az kırk beş gün önce, eğitim yeri ve zamanı ile diğer hususlar ise, eğitime katılacaklara en az onbeş gün önce bildirilir.

Başvuru süresi en az beş iş günü olarak belirlenir. İlan edilen kadrolar için belirlenen başvuru tarihinin son günü itibarıyla aranan nitelikleri taşıyan personel, duyuruda belirtilen şekilde birimine başvuruda bulunabilir. Aylıksız izinde bulunanlar da dâhil olmak üzere, ilgili mevzuatı uyarınca verilmesi zorunlu olan izinleri kullanmakta olan kurum personelinin, görevde yükselme eğitimi ve sınavına katılmaları mümkündür. Ancak, başvuru tarihinin son günü ile sınav tarihi arasındaki sürede, eğitim ve sınava tabi tutulmayı engelleyecek şekilde yıllık izin kullanılamaz. Duyurudan önce yıllık izinde bulunanlar, en geç eğitimin başlangıç tarihine kadar izinlerini sona erdirmek kaydıyla başvuruda bulunabilirler.?

MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 11 ? Bu Yönetmelik kapsamında bulunan personelin, görevde yükselme mahiyetindeki atamalarının yapılabilmesi amacıyla, atama yapılacak görevler için, bu Yönetmeliğin 12 nci maddesinin (a), (b), (c), (d), (e), (f) ve (g) bentlerinde yer alan ortak konulardan en az 30 saat (günde en fazla 7 saat) ve (h) bendindeki konulardan da en az 45 saat olmak üzere toplam en az 75 saat düzenlenecek görevde yükselme eğitimi programının tamamına katılmaları şarttır.

Görevde yükselme eğitimine katılacakların sayısı, duyurulan boş kadro sayısının üç katını geçemez. Üç katından az istekli bulunması hâlinde, başvuru şartlarını taşıyan başvuru sahibi tüm personelin eğitime alınması sağlanır. Duyurulan kadro sayısının üç katından fazla personelin başvurması hâlinde, 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-1 Personel Değerlendirme Formunda belirtildiği şekilde puanlama yapılmak suretiyle, toplam puanı en fazla olandan başlamak üzere, kadro sayısının üç katı kadar personel belirlenerek eğitime alınır. Ancak, yapılan puanlama sonunda eşitlik olması hâlinde, sırasıyla;

a) Hizmet süresi fazla olanlara,

b) Daha üst öğrenimi bitirmiş olanlara,

c) Üst öğrenim mezuniyet notu yüksek olanlara,

öncelik verilir.

İlgili mevzuatı uyarınca verilmesi zorunlu olan izinler süresince eğitime katılma şartı aranmaz. Aylıksız izinde bulunanlar, eğitim programı ile öngörülen toplam sürenin en az yarısı kadar eğitime katılmaları kaydıyla, bu eğitim sonunda düzenlenecek görevde yükselme sınavına girebilirler.

Yukarıdaki izinler dışında, zorunlu olduğu belgelendirilen hâllerde, eğitim süresince izin kullanmamış olan personele on saate kadar izin verilebilir.

Görevde yükselme eğitimini tamamlayanlar, görevde yükselme sınavına katılmaya hak kazanırlar.?

MADDE 8 ? Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (f) ve (g) bentleri ile ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve birinci fıkraya aşağıdaki (h) bendi eklenmiştir.

?f) Halkla ilişkiler,

g) Etik davranış ilkeleri,?

?h) Atanılacak görevin alanı ve niteliği ile ilgili konular?

?Düzenlenecek eğitim programlarında birinci fıkranın (h) bendinde belirtilen konulara ilişkin eğitimin ağırlığı yüzde altmışın altında olamaz.

Görevde yükselme eğitiminin ortak konularına ilişkin sınav sorularının hazırlanmasında, Devlet Personel Başkanlığınca bu konularla ilgili belirlenen ders notları esas alınır.?

MADDE 9 ? Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 13 ? Görevde yükselme sınavı yazılı olarak yapılır. Sınav, Bakanlık tarafından Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına, Milli Eğitim Bakanlığına, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Genel Müdürlüğüne veya yükseköğretim kurumlarından birine yaptırılır.

Görevde yükselme sınavında, yüz puan üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır.

Bu Yönetmelik kapsamındaki personelden doktora öğrenimini bitirmiş olanların atanılacak görev için aranan hizmet süresine sahip olmaları ve mevzuatta aranan öğrenim şartını taşımaları kaydıyla uzman veya aynı düzeydeki görevlere veya daha alt görevlere atanmalarında bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz.?

MADDE 10 ? Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?Unvan değişikliği sınavı kapsamındaki görevlere, sadece kurumun kendi personeli başvurabilir. Unvan değişikliği sınavında, yüz puan üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır. Bu Yönetmelik kapsamındaki personelden doktora öğrenimini bitirmiş olanlar, unvan değişikliği sınavına katılmaksızın öğrenimle ihraz edilen görevlere atanabilirler.?

MADDE 11 ? Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Sınav sonuçlarının açıklanması ve itiraz

MADDE 18 ? Sınav kurulu, kendisine intikal ettiği tarihten itibaren beş iş günü içerisinde sınav sonuçlarını ilan eder ve ilgililere yazılı olarak bildirir. İlgililer, kendilerine yazılı olarak bildirilmesinden itibaren beş iş günü içerisinde sınav sonuçlarına itiraz edebilir.

Yapılan sınavlarda hatalı sorulara tekabül eden puanlar eşit şekilde diğer sorulara dağıtılır. Ancak, soruların yüzde beşinden fazlasının hatalı olduğunun birinci fıkrada belirtilen süre içinde yapılan itirazlar üzerine veya herhangi bir şekilde tespit edilmesi hâlinde, sınav iptal edilir ve en kısa sürede yeni sınav yapılır.?

MADDE 12 ? Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 19 ? Görevde yükselme eğitimini tamamlayanların, bu Yönetmelik kapsamındaki görevlere atanabilmeleri için, yapılacak görevde yükselme sınavına katılarak başarılı olmaları şarttır.

Görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavı sonucunda başarılı olanlar arasından, üç ay içinde başarı sıralamasına göre duyurulan boş kadro sayısı kadar atama yapılır. Puanların eşit olması hâlinde, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-1 Personel Değerlendirme Formunda belirtildiği şekilde puanlama yapılmak suretiyle, toplam puanı en yüksek olandan başlamak üzere atama yapılır. Ancak, yapılan puanlama sonunda eşitlik olması durumunda, sırasıyla;

a) 12 nci maddenin birinci fıkrasının (h) bendine ilişkin puanı yüksek olanlara,

b) Hizmet süresi fazla olanlara,

c) Daha üst öğrenimi bitirmiş olanlara,

ç) Üst öğrenim mezuniyet notu yüksek olanlara

öncelik verilir. Aylıksız izinde olanlar dâhil, atanmaya hak kazandıkları kadrolara ilişkin görevlerine mevzuatla öngörülen süre içinde başlamayanların söz konusu atanma hakları sona erer.

Duyurulan kadrolardan;

a) Atanma şartlarını taşımadıkları için sınavların geçersiz sayılması veya bu sebeple atamaların iptal edilmesi, atanılan göreve geçerli bir mazeret olmaksızın süresi içinde başlanılmaması ya da atanma hakkından vazgeçilmesi,

b) Emeklilik, ölüm, memurluktan çekilme veya çıkarılma, başka unvanlı kadrolara ya da başka bir kuruma naklen atanma

sebepleriyle boş kalan veya boşalanlara, görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavı tarihinden itibaren iki yıllık süreyi aşmamak üzere aynı unvanlı kadrolar için yapılacak müteakip sınava kadar, sınavı kazandıkları hâlde kadro yetersizliği nedeniyle ataması yapılamayan personelin başarı sırasına göre atamaları yapılabilir.

En yüksek puandan başlanmak üzere başarı sırasına göre sıralanan personelin atanacakları görevlerinin belirlenmesi için isimleri, Personel Dairesi Başkanlığına intikalinden itibaren en geç 15 gün içinde ilan edilir ve birim amirleri aracılığıyla ilgililere yazılı olarak bildirilir.?

MADDE 13 ? Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-1 Değerlendirme Formu yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 14 ? Aynı Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 15 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 16 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Bayındırlık ve İskân Bakanı yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber