MEB'de açık norm 140 bin, fakat il dışına 45 bin açık var

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Mayıs 2010 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı 21/05/2010 günü yayımladığı il dışı kontenjanlara göre İl dışı yer değiştirmelerde kaç kontenjan ayırdığını açıkladı.

24/04/2010 Pazartesi günü ise okullar bazında açık norm kadro sayılarını ilan etti.

Başvurular sorunlu olsa da başladı.

Listelere bakıldığında ülke genelinde sözleşmeliler hariç 141 bin norm açığı olduğu görülmektedir.

Bu dağılımlar bölgeye göre;

1.BÖLGE 85.818
2.BÖLGE 41.237
3.BÖLGE 14.238
  141.293

şeklindedir.

İl dışı yer değiştirmeye ayrılan kontenjanlar ise;

1.BÖLGE 20.873
2.BÖLGE 10.660
3.BÖLGE 14.238
  45.771

şeklindedir.

Yani 141 bin kadroyu görebilmekteyiz fakat 45 binine il dışı yer değiştirme gerçekleşecektir. Üç bölge dahil.

Milli Eğitim Bakanlığınca yayımlanan kılavuzda;

3. GENEL AÇIKLAMALAR

3.1. Yer değiştirme suretiyle atamalarda öğretmenlerin tercihlerine yansıtılacak eğitim kurumları; mevcut öğretmenlerle ya da yükseköğrenimlilerce ihtiyacın karşılanabilirliği dikkate alınarak öğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumları arasından il millî eğitim müdürlüklerince belirlenmektedir.

3.2. İller arasında yer değiştirecek öğretmenlerin alanlar bazındaki kontenjanları ülke genelinde dengeli dağılımı sağlayacak şekilde hizmet bölgeleri ve illerin doluluk oranları dikkate alınarak belirlenmektedir.

denilmektedir.

Yani açık bulunan tüm kadrolar değil İl Milli Eğitim Müdürlüklerince tespit edilen okulların açık ilan edilmesi öngörülmektedir.

Gelinen noktada bakanlığın kılavuza uygun davranmayarak tüm kadroları duyurması ile karşı karşıyayız. Bu güzel bir gelişmedir. Öğretmenlerin lehinedir. En azından puanı olan kişi açık bulunan istediği okula gidebilecektir. Aksi halde bazı kadrolar keyfi olarak kapatılabilecekti.

Tüm kadrolar açıldı ama gelecekte öğretmenleri mağdur edecek sorunlar var:

Tüm açık kadroların duyurulması en azından ülke genelinde var olan durumu net olarak görmemiz adına yerinde olmuştur. Bu konuda bakanlığa minnettar olmamız lazım.

Bu açıklara rağmen bu rakamlar gerçek öğretmen ihtiyacını ifade etmemektedir çünkü bazı illerimizde bazı alanlarda norm kadro fazlası durumunda olan öğretmenler vardır.

Bu nedenle de tüm kadroların duyurulmasını beklemiyorduk.

Ayrıca okulların kadroları açıldı, şimdi öğretmenlerimiz bu okullara atandıklarında da sorunlarla karşılaşabileceklerdir. Çünkü açık görülen kadrolar 2009-2010 Eğitim Öğretim yılına ait.

MEB okullara norm kadroları düzenleme imkanı vermemiştir. 2010-2011 verileri girilmeden yapılacak atamalar sorunlu olacaktır. Örneğin ikili eğitim yapan A okulu Anadolu Lisesine dönüştürülmüşse daha önce 9.sınıfa 8 şube öğrenci alırken bu yıl 4 şube alacaktır bu da birçok norm kadronun düşmesi anlamındadır. Bu durumda İl dışından yada il içinden yer değiştiren öğretmen o okulda göreve başladıktan sonra norm kadro fazlası durumunda kalacaktır.

Başka bir durum:

Sistemi incelediğimizde Haziran'da yapılacak 10bin öğretmen atamasında atama yapılacak okullardaki açıkların da listelerde yer aldığı görülmektedir.

Şöyle ki; A okulunun son listede 3 sınıf öğretmenliği açığı görülmektedir. İlk atamada bu okula 1 sınıf öğretmeni ataması yapılacağını düşündüğümüzde buradaki açık 2 ye düştüğü halde il içi yada il dışı yer değiştirmede başvuracak öğretmenler boş tercih kullanmış olacaklardır.

Bu Listelerle Karşılaşan Öğretmenler şaşkınlık içindedirler:

Bu şaşkınlık gayet normal fakat unutulmamalıdır ki İl dışı yer değiştirmelerde belirlenen kontenjan dışında il dışına atama yapılmayacaktır.

Örnek verecek olursak;

İzmir Listesine baktığımızda 1 tane Felsefe Öğretmeni alınacağını (İl dışı kontenjan ayrıldığını) görmekteyiz. Oysa ki kurumlar bazında incelediğimizde İzmir'de 27 Felsefe öğretmeni açığı olduğu görülmektedir.

İzmir'e gitmek isteyen başka illerde görev yapan Felsefe öğretmenleri açık bulunan okullardan 25 tanesini tercih edebileceklerdir.

Sistem şöyle çalışacak;

Felsefe öğretmenlerinden en yüksek puanlı olan kişiye gelecek istediği yere bakacak ve atamasını yapacak. Sonra en yüksek 2.puanlıya bakacak ve atayacak. Eğer il dışından gelen en yüksek puanlı kişi ilk tercihi İzmir ise İzmir Felsefe kapanacak ve 1.atamadan sonra İzmir'e İl dışından atama yapılmayacaktır.

Diğer boş kalan kontenjanlara il içinden atama yapılacaktır.

Sonuç olarak il dışındaki öğretmenler 25 tercih yapabildikleri halde İzmir'e il dışından gidecek öğretmen sayısı 1'dir.

Diğer boş kadrolar il içi için kullanılacaktır.

Yani 1 kontenjan dolduktan sonra il dışından 140 puanlı kişinin atanamadığı okula il içinden çok daha düşük puanlı öğretmen atanabilecektir.

Ayrıca;

İl dışından isteyenlerin puanları il içinden isteyenlere göre daha düşük ise İl dışı kontenjanı kullanılamayacak ve tamamı İl içi yer değiştirmede kullanılmış olacaktır.

İl içinden yer değiştiren öğretmenlerden boşalacak kadrolar ise ilk atama yada özür grubundan atama yapılacaktır.

Sonuç olarak tüm kadroların açık ilan edilmesi yer değiştirmeler için olumlu görülse de il dışına ayrılan kontenjan sınırlı olduğundan öğretmenler mağduriyet yaşayacaklardır.

İl dışı ve il içini beraber yapmaya kafasına koyan bakanlık il içi ve il dışını serbest kadro ilan etmeliydi. Bu durumda bile açık olan tüm kadroların İl dışından doldurulması mümkün olmayacaktı çünkü İl içinde de çok yüksek puana sahip olup yer değiştirmek isteyen öğretmenler azımsanmayacak kadar çoktur.

Tabii ki norm kadro durumları göz önüne alınarak bu işlemler gerçekleştirilmeliydi.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber