Emniyette rütbe sistemi değişecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Mayıs 2010 15:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- AK Parti Balıkesir Milletvekili Ali Osman Sali, Emniyet Teşkilatının alt kademelerindeki amir ihtiyacının karşılaması, polis memurlarına kariyer imkanı sağlanması amacıyla ''kıdemli başpolis memuru'' ve ''başpolis memuru'' rütbeleri oluşturulmasını öngören yasa teklifi hazırladı.

TBMM Başkanlığına sunulan Teklif, Emniyet Teşkilat Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını içeriyor.

Teklife göre, Emniyet Genel Müdürlüğünce, ihtiyaç duyulması halinde mevcut polis memuru kadro sayısının yüzde 15'ini geçmemek üzere, belirtilen kriterlere göre seçilecek en az 10 yıl fiilen görev yapmış ve 35 yaşından gün almamış polis memurları arasından başpolis memurluğuna, başpolis memuru olarak fiilen 6 yıl görev yapmış olanlar arasından ise başpolis memuru sayısının yüzde 10'unu geçmemek üzere kıdemli başpolis memurluğuna atama yapılabilecek.

Teklifle, Emniyet Genel Müdürlüğünce her yıl ihtiyaç olarak tespit olunan başpolis memuru sayısının yüzde 20'sine kadarı 24 yıl ve üzeri fiili hizmet süresi bulunan polis memurları için ayrılacak.

Kıdemli başpolis memuru; başpolis memuru ve polis memurunun, başpolis memuru ise polis memurunun üstü olacak.

Bir defaya mahsus olmak üzere, Emniyet Genel Müdürlüğünce birimlere ve branşlara göre belirlenecek sayı kadar, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte Emniyet Teşkilatında polis memuru rütbesinde 24 yıl ve üzeri fiili hizmet süresi bulunan polis memurları, başvuru şartları ve sıralama kriterlerine göre sınavsız olarak başpolis memurluğuna atanacak.

Teklifle, Emniyet hizmetleri sınıfında istihdam edilen memurlara verilen ''Emniyet Hizmetleri Tazminatı'' da yeniden düzenliyor. Polis memuru rütbesinin, ''kıdemli başpolis memuru'', ''başpolis memuru'' ve ''polis memuru'' olarak sınıflandırılması nedeniyle, yeni ihdas edilen iki unvanda bulunanlara ödenecek tazminat, komiser yardımcılarına ödenen tazminatla eşitleniyor.

Teklif, çarşı ve mahalle bekçisi kadro unvanında çalışmaya devam edenler ile söz konusu kadro üzerinden emekli aylığı bağlanmış olan personelin fiili hizmet zammının, 8 Mayıs 2008 tarihinden itibaren uygulanmasını da içeriyor.

Teklifin gerekçesinde, Emniyet Teşkilatında polis memuru sayısı artırılırken, ilk kademe amir kabul edilen komiser ve komiser yardımcısı sayısının ise ters orantılı olarak 2002-2008 yılları arasında yüzde 28 oranında azaldığı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber