Şeker hastalarına müjde, insülin hapı geliyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 05 Haziran 2010 17:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milyonlarca şeker hastasının işini kolaylaştıracak, kan şekerini kontrol eden insülin haplarının eczanelerde satışa sunulmasına bir adım daha yaklaşıldı.

Amerikan Kimyasal Derneği'nin haftalık dergisinde yayınlanan raporda, ilaç üreticilerinin yıllardır insülin hapı üretmeyi denedikleri belirtiliyor. İnsülinin, şeker hastalarının kan şekerini normal seviyeye düşürmelerine yardım etmede kullandıkları enjeksiyon şeklinde uygulanan peptid hormonu olduğu ifade edilen raporda, rahatsızlık verici ve zahmetli enjeksiyon işlemi nedeniyle hastaların ilaçlarını gönülsüzce aldıkları kaydediliyor.

Ağızdan alınan insülin hapının ise bu problemi çözmeye yardım edebileceği belirtilen raporda, mide asitleri ve enzimlerinin insülini ve diğer protein bazlı ilaçları yok ettiği açıklanıyor. Ancak bilim adamları bu problemi bertaraf etmenin etkili bir yolunu sonunda buldular.

İnsülin haplarının mide asitlerinden etkilenip bozulmaması için bilim adamları özel bir kaplama geliştirdiler. Ayrıca, bağırsakların daha büyük molekülleri absorbe etmesini kolaylaştırmak için katkı kullanıyorlar.

Aksiliklerle geçen araştırmalardan sonra, başarının sinyalleri verildiğini belirten araştırmacılar, birkaç insülin hapının çeşitli klinik deney aşamasında olduğunu belirttiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber