ISO 9001'e aday F tipi cezaevi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Haziran 2010 20:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir'in Buca ilçesindeki Kırıklar 1 No'lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, kapılarını A.A'ya açtı

Kurum Müdürü Ayhan Çapacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 350 tutuklu ve hükümlünün bulunduğu kuruma 9 ay önce tayin edildiğini ve tutuklu ile hükümlülere meslek edindirilmesi ve cezaevi koşullarının iyileştirilmesine yönelik projeleri hayata geçirmek için çalıştıklarını söyledi.

Merkezi anons sistemiyle açacağımız kurslar konusunda tüm tutuklu ve hükümlülerle iletişime geçtiklerini ifade eden Çapacı, şöyle devam etti:

''Başvurularını aldık. Marangozluk, elektrik tesisatçılığı, bilgisayar, yabancı dil kursları açtık. Resim ve çini atölyemizde ise çalışmalar devam ediyor. Ayrıca, Halk Eğitim Merkezinden usta öğretici nezaretinde tutuklulara bağlama yapım kursu vereceğiz. Daha sonra gitar ve keman gibi müzik aletleri yapımı konusunda da kurslar açılacak. Burada ürettiğimiz ürünleri piyasaya sunacağız. Bu kurs Türkiye'deki cezaevleri için de bir ilktir. Tutuklu ve hükümlülerin cezaevinden çıktıktan sonra hayatlarını kazanabilecekleri bir meslek edinmiş olacaklar. Ayrıca burada ürettikleri ürünlerden gelir de elde ediyorlar.''

Spor salonu, ziyaretçi bekleme salonu, açık görüş alanlarının dizayn edilmesi gibi bir çok iyileştirme çalışması da yaptıklarını belirten Çapacı, cezaevinin dış cephesinin de Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerince yapılan Çanakkale ve Kurtuluş Savaşını anlatan duvar resimleriyle süslendiğini anlattı. Çapacı, cezaevinin çevresinde Narlıdere ve Buca belediyelerince iyileştirme çalışması yapıldığını kaydetti.

ISO 9001'E ADAY F TİPİ CEZAEVİ

Genel Müdürlük, ziyaret eden TBMM mensupları ile sivil toplum kuruluşu temsilcilerince çalışmalarının takdirle karşılandığını belirten Çapacı, ''Ulusal Kalite Belgesi için KalDer'e başvurduk. Bu konuda KalDer yetkilileriyle çalışmalarımız devam ediyor. Tecrit, tabutluk gibi ifadeleri kesinlikle kabul etmiyoruz. Öyle ki, böyle yansıtılmaya çalışılmasına rağmen bir çok hükümlü ve tutuklu bizden 1 kişilik odalarda kalmak istediklerini beyan ediyorlar'' dedi.

F TİPİNDE YAŞAM

Tutuklu ve hükümlü, cezaevine ''Mahkum kabul'' bölümünden kabul ediliyor. Burada kayıt işlemleri tamamlanan hükümlü ve tutuklular, psikolog ya da sosyal çalışmacı ile ön görüşme yapıyor. Hükümlü hakkında rapor düzenlenerek idare ve gözlem kuruluna bildiriliyor. Görevli doktor tarafından da ilk muayenesi yapılarak, sağlık durumu belirleniyor.

Kırıklar 1 No'lu F Tipi Cezaevinde 1 muayene odası, 1 diş ünitesi, 1 psikolog odası ve 1 sosyal çalışmacı odası bulunuyor. 10 yataklı bir revir de hizmet veriyor. Psiko-sosyal sınıfta da intihar, kendine zarar verme, uyuşturucu, öfke kontrolü gibi modül programların uygulanması amacıyla oluşturulan sınıfta ayrıca drama çalışmaları, grup paylaşım odaları bulunuyor.

Tutuklu ve hükümlüler, durumlarına uygun 11,5 metre kare kullanım alanı olan 1 kişilik ya da 45,5 metre kullanım alanı olan 3'er kişilik odalarda tutuluyor. Odalar havalandırma bahçesine açılıyor. Sayımla birlikte açılan havalandırma kapısı, karanlık çökünceye kadar açık kalıyor. Üç kişilik odaların alt katı mutfak, tv izlemek için kullanılırken üst katı yatakhane olarak kullanılıyor. Odalarda, elektrik masraflarını ve bedellerini kendileri karşılamak şartıyla 37 ekran televizyon, buzdolabı, elektrikli çaydanlık gibi cihazların bulunmasına izin veriliyor. 40 televizyon kanalı yayını yapıldığı, ayrıca vizyon filmlerinin de merkezi sistemle gösterildiği belirtiliyor.

Her gün bin kişilik yemek çıkıyor. Cezaevi yönetimi, personel ile tutuklu ve hükümlülerin aynı yemekten yediği belirtiliyor. Tutuklu ve hükümlülere kantinden haftalık 200 lirayı geçmeyecek şekilde alışveriş yapma imkanı tanınıyor. Sipariş listesini görevlilere veren tutuklu ve hükümlülerin odalarına istedikleri ürünler getiriliyor. Tutuklu ve hükümlülerin para taşımalarına izin verilmezken, ürünlerin bedelleri kendilerine verilen karttan çekiliyor.

Cezaevinde marangozluk atölyesi, saz yapım atölyesi, el sanatları atölyesi, çini atölyesi, resim atölyesi elektrik atölyesi bulunuyor. Burada üretilen ürünler İzmir Enternasyonal Fuarı başta olmak üzere çeşitli fuarlarda kurulan stantlarda sergilenip tüketicilere sunuluyor.

Ayrıca yabancı dil sınıfında halen İngilizce kursu veriliyor. Fransızca, Almanca gibi dillerde de kurs açılması planlanıyor.

Kurumda 2 adet bilgisayar sınıfında donanım dersi veriliyor ancak bilgisayarlarda internet bağlantısı bulunmuyor. İnternet bağlantısı için yasal altyapının hazırlandığı kaydedilirken, teknik altyapının oluşturulmasıyla bu hizmetin de sunulacağı bildirildi.

Tutuklu ve hükümlüler fitness salonu, spor salonu, masa tenisi ve açık futbol sahası gibi alanlardan faydalanıyor.

Kurum kütüphanesinde 5 bin 262 kitap bulunuyor. Ayrıca dışarıdan da kitap getirilmesine izin veriliyor. Gazete alma imkanı da tanınıyor.

Ziyaretçilerle tutuklu ve hükümlüler 4 adet açık görüş alanında ya da kapalı görüş alanında görüşebiliyor. Burada ücretsiz olarak çay ve kahve servisi yapılırken çocuklar için de oyun alanı bulunuyor.

Cezaevinde güvenlik 176 kamerayla sağlanıyor. Tutuklu ve hükümlülerin özel yaşam alanları ise, İnsan Haklarına aykırı olduğu gerekçesiyle gözetlenmiyor. Kamera görüntüleri 6 ay boyunca, soruşturmalar için saklanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber