Cezaevinden meslek sahibi olup çıkıyorlar

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Haziran 2010 21:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konya E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu tarafından yürütülen eğitim öğretim çalışmaları kapsamında 27 farklı meslek grubunda açılan 32 kursa, 620 hükümlü ve tutuklunun katıldığı, başarılı 327 kursiyere belge verildiği bildirildi.

Konya E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdür Vekili Özkan Dincer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüzde ceza infaz kurumlarının çağdaş infaz sistemi anlayışıyla, eğitim, iyileştirme, meslek edindirme, sosyal, kültürel ve toplumsal etkinliklerde kendilerine yeni roller biçtiğini belirtti.

Dincer, suç işleyerek ceza infaz kurumlarına gelenleri eğiterek toplum hayatına uyumlu bireyler haline getirebilmek, tahliyesinden sonra hayatı idamelerini kolaylaştırmak, bu şekilde onları yeniden topluma kazandırmak için çaba sarf ettiklerini vurgulayarak, ''bu doğrultuda eğitim ve iyileştirme faaliyetlerine standartlar getirilmiş, örgün eğitim kurumlarında verilen hizmetler ceza infaz kurumlarında da verilir hale gelmiştir'' dedi.

-MESLEK SAHİBİ OLUYORLAR-

Hükümlü ve tutukluların yeniden meslek öğrenmeleri ve sahip oldukları mesleki becerileri geliştirebilmeleri için projeler geliştirildiğini, kurslar düzenlendiğini bildiren Dincer, şunları kaydetti:

''Adalet Bakanlığı bu konuda her türlü desteği sağlıyor. Diğer bakanlıklarla ortak çalışmalar yapılıyor. Kurumda uygulanan eğitim faaliyetlerinde amacın hükümlü ve tutukluların doğru davranış, tutum ve alışkanlıkları benimseyerek, yeniden suç işlemelerini önleyecek ahlaki değerler kazanmalarını sağlamak, kurum hayatını normal hayata yakınlaştırarak bu kişilerin salıverilmelerinden sonra topluma uyumlarını kolaylaştırmak, dış olaylara tahriklere karşı sabırlı dayanıklı, soğukkanlı hale getirerek kendine yeterli bireyler olarak salıverilmeleri sağlanıyor. Eğitim öğretim sosyal ve kültürel faaliyetlerle sportif faaliyetler, dersliklerde, iş meslek eğitimi atölyelerinde, kütüphanede, çok amaçlı salonda, kondisyon salonu ve oda bahçelerinde yürütülüyor''

-CEZAEVİNDEN AİLELERE EKONOMİK DESTEK-

Hükümlü ve tutukluların el becerilerini geliştirmeleri, boş zamanlarını verimli şekilde değerlendirmeleri açısından da çeşitli çalışmalar yapıldığını vurgulayan Dincer, hükümlü ve tutukluların buradan gelir elde ederek hem kendi hem aile bireylerine ekonomik katkı sağlamaları amacıyla kurumun kısıtlı imkanları zorlanarak oluşturulan hobi atölyesinde 58 hükümlü ve tutuklunun çalıştığını söyledi.

Dincer, hükümlü ve tutukluların verimli, üretken bireyler olarak toplum yaşamına uyumlarını sağlamak, salıverilmelerinden sonra gelir getirecek bir meslek edinmelerine yardımcı olmak amacıyla farklı alanlarda meslek eğitimi kursları düzenlendiğini belirterek, ''Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğünce yapılan iş gücü araştırmaları ve hükümlü tutukluların talepleri doğrultusunda farklı meslek dallarında kurslar açılıyor. Kurs sonunda başarılı olanlara Karatay Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından belge veriliyor. 2009 - 2010 eğitim öğretim döneminde 27 farklı meslek grubunda 32 kurs açıldı. Bu kurslara 620 hükümlü ve tutuklu katıldı. Başarılı olan 327 kursiyere belgeleri verildi'' dedi.

-OKUMA YAZMA ÖĞRETİLİYOR, HAZIRLIK KURSLARI DÜZENLENİYOR-

Kurumda okuma yazma bilmeyen 65 yaş altı sağlık durumu elverişli genç ve yetişkin hükümlü ile tutukluların kurslarda eğitim aldığını dile getiren Dincer, bugüne kadar birçok kişiye okuma ve yazma öğretildiğini, bu kişilerin eğitim hayatlarına devam ettirilmesinin sağlandığını bildirdi.

Hükümlü ve tutukluların Açık İlköğretim Okulu ile Açık Öğretim Lisesi sınavlarına hazırlandığını anlatan Dincer, başarı oranının artırılması amacıyla fen bilgisi, matematik, İngilizce branşlarında hazırlık kursları düzenlendiğini, üniversite sınavı için gerekli yardım çalışmalarının yapıldığını, hazırlık kitapları dağıtıldığını ifade etti.

Kurum kütüphanesinde 7 bin 394 adet kitap bulunduğuna dikkati çeken Dincer, ''yaklaşık 1000'e yakın hükümlü ve tutuklunun bulunduğu ceza infaz kurumunda her ay ortalama 900'e yakın kitap kütüphaneden alınarak hükümlü ve tutuklularca okunuyor. Kurum hükümlü ve tutukluların bedenen ve ruhen sağlıklı olmalarını sağlamak amacıyla tüm odalarda imkanlar ölçüsünde spor yapmaları sağlanıyor. Yapılan yıllık program dahilinde minyatür kale futbol, voleybol, basketbol gibi spor dallarında turnuvalar düzenleniyor'' diye konuştu.

Dincer, kurumda yapılan eğitim ve öğretim faaliyetleri kapsamında başarılı görüldükleri için Adalet Bakanlığı tarafından Takdir ve Teşekkür Belgesi almaya hak kazandıklarını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber