İsrail'e karşı hukuk savaşı dünyaya yayılıyor

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 06 Haziran 2010 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gazze'ye yardım götüren gemilere saldıran İsrail'e karşı hukuk savaşı yayılıyor. BM beş üyeden oluşan bir komisyon kuruyor. Türkiye'de inceleme sürerken eski Alman Sol Parti Milletvekili hukukçu Norman Paech Almanya'da iki Fransız vatandaşı ise kendi ülkelerinde İsrailli sorumlular hakkında dava açtı

HAMBURG/PARİS - Dokuz Türk'ün yaşamını yitirdiği Mavi Marmara baskınına karşı Türkiye'de başlayan hukuk mücadelesi yayılıyor. Bakırköy Savcılığı'nın incelemesinde gemide bulunanların ifadesi alınırken Almanya ve Fransadan dava haberleri geldi. ?Mavi Marmara' gemisinde bulunan eski Alman Sol Parti milletvekili hukukçu Norman Paech, İsrail Savunma Bakanı ve Başbakanı başta olmak üzere saldırı emrini veren yetkililer hakkında dün Almanya Federal Savcılığına suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. Gemideki iki Fransız vatandaşı da Paris ve Marsilya'da suç duyurusunda bulundu. BM ise beş üyeli bir uluslararası komisyon kurma kararı aldı.

Paech, Hamburg'un Altona ilçesinde, İsrail saldırısı sırasında Mavi Marmara gemisinde bulunan Filistin Halkıyla Dayanışma Derneği Temsilcisi Nadir El Sakka ile birlikte yaşadıklarını anlattı. Toplantıda Sol Parti Federal Meclis Grup Başkanvekili Jan van Aken de hazır bulundu.

Türkiye Lahey'e gitmeli

Paech, İsrail'in açıkça uluslararası hukuk ve insan haklarına aykırı hareket ettiğini, bu saldırının kasten öldürme, özgürlüğe el koyma, mala zarar verme suçlarını içerdiğini belirterek, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ve Başbakan Binyamin Netanyahu başta olmak üzere diğer yetkililer hakkında dün savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Paech, ?Almanya da kendi vatandaşlarına uygulanan saldırının kasten kaçırma ve kaçırılma olduğu ve zorbalık kullanıldığı yönünde İsrail devletine suç duyurusunda bulunmalı. Türkiye de kendi gemisine saldırıldığı ve haklarına tecavüz edildiği gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanı'na başvurmalı? dedi.

Tazminat davası da açacak

Saldırı sırasında kameralarına, bilgisayarlarına askerlerce el konulduğunu, görüntülerinin ve eşyalarının İsrail tarafından kendilerine geri verilmeyeceğini bildiğini belirten Paech, ?İsrail'e karşı ayrıca maddi tazminat davası açmayı düşünüyorum. Bu açıkça gasp, soygun, yağmalama ve zorbalıktır. Gemiye yapılan saldırı adeta savaş anında uygulanan zorbalık gibiydi. İsrail askerlerinin Türk, Arap yolcular ile Avrupalı yolculara farklı muamele etmesi, ırkçı bir tutumdan başka bir şey değil. Hukukçu olarak şunu söyleyebilirim: Hiçbir ülkeye ait bir bölgede bulunmadık. İsrail yalan söylüyor. Konunun uluslararası araştırma komisyonu tarafından araştırılmasına bile karşı çıkıyor. Tamamen sivil donanımlı bir gemiye savaş ortamlarındaki gibi önceden planlı ve hazırlanmış askerlerle karşılaştık? dedi.

Sol Parti Federal Meclis Grup Başkanvekili van Aken de İsrail saldırısını kınadı.

Fransa'da iki suç duyurusu

İsrail'in saldırdığı insani yardım gemisinde Fransız vatandaşları İsrail aleyhine iki dava açtı. Marsilya ve Paris'te açılan iki davada İsrail, ?silah ve şiddet yoluyla adam kaçırmak ve alıkoymakla' suçlandı. Başvuruyu yapan avukatlar, Fransız mahkemelerinin, bu başvuruları incelemeye ?ehil' oldukları görüşünü dile getirdi.

Bu arada gemide bulunan Fransız vatandaşı Thomas Sommer-Houdevile, İsrail'in uyguladığı şiddete rağmen diğer yardım gemilerinin, ablukayı delmek için çaba göstereceğini söyledi.

Deniz haydutluğu suçlaması

Türkiye'de ise saldırıyla ilgili soruşturma açan savcılık, İsrail hakkında dava açmaya hazırlanıyor. İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı'nın başlattığı incelemelerde gemide bulunanların ifadeleri alındı. Adli Tıp Kurumu'nun ölen dokuz Türkle ilgili raporları da delil olarak kullanılacak. Savcılık, yeterli delile ulaşırsa İsrail aleyhine ?açık denizde Türk vatandaşlarına yönelik saldırı, adam öldürme, yaralama, rehin alma' gibi suçlamalarla ?deniz haydutluğu' davası açarak operasyonun sorumlularını yargılayabilecek. Soruşturmanın baş şüphelileriyse İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Savunma Ehud Barak ve Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber