İşte Türkiye'nin dokunulmazlar ordusu

Haber Giriş : 25 Şubat 2005 12:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de dokunulmazlardan geçilmiyor

Dokunulmazlık Türkiye'de kaldırılması istenen imtiyazların başında geliyor. Fakat şu anda Cumhurbaşkanı'ndan rektörlere kadar bir çok kişinin dokunulmazlığı var.

Dokunulmazlar ordusu

Hakkında çeşitli iddialar bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması istenirken, Cumhurbaşkanı'ndan Yargıtay üyelerine, valilerden rektörlere kadar pek çok kişinin dokunulmazlığının bulunduğu belirtildi.

Dokunulmazlık tartışmalarında sadece milletvekili dokunulmazlığı gündeme getirilirken, yaklaşık 3 milyon kişinin dokunulmazlığı bulunuyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, dokunulmazlıkların sınırlandırılması için Meclis Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalara başlamasını isterken, komisyonunun çalışmalara başlaması halinde bütün kamu görevlilerinin dokunulmazlıklarının sınırlandırılması gündeme gelecek. Anayasa, milletvekillerininin yargılanması konusunda bazı sınırlarlamalar getirirken, Cumhurbaşkanı başta olmak üzere birçok kamu görevlisinin yargılanması konusunda sınırlamalar bulunuyor.

Emekli askere de dokunulamıyor

Milletvekili dokunulmazlığı gibi anayasada yer almasa da yasalarla dolaylı olarak dokunulmazlık zırhına bürünen yaklaşık 3 milyon kişi bulunuyor. Aralarında MİT ve emniyet görevlilerinin olduğu 2 milyon 200 bin civarındaki kamu personeli, dokunulmazlığa sahip en büyük kitle olarak görülüyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki emekliler dahil 450 bine yakın personel de dokunulmazlık kapsamında bulunuyor. Aynı şekilde 9 bine yakın hakim ve savcı da dokunulmazlık haklarından yararlanıyor. Belediye başkanı, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri de dikkate alındığında dokunulmazlık zırhına sahip kişi sayısı 3 milyonu buluyor.

Yargıçlara dava bile açılamıyor

Milletvekillerinin cezai dokunulmazlığının bulunmasına rağmen hukuki tazminat açılmasında bile engel bulunuyor. Hakim ve savcılar hakında ise tazminat davası açılmasına bile izin verilmiyor. Hakim ve savcılar hakkında tazminat davası açılabilmesi için açılan ceza davasının sonuçlanması ve hakim ve savcıların ceza alması zorunluluğu bulunuyor.

Rektörlere dokunulamıyor

YÖK Kanunu, YÖK Başkanı, YÖK üyeleri ve üniversite rektörlerinin yargılanmasının önündeki en büyük engel olarak duruyor. Hakkında yolsuzluk ve usülsüzlük iddiası bulunan birçok rektör hakkındaki dosyalar rafa kaldırıldı. Rektörlerin yargılanabilmesi için YÖK Genel Kurulu'nun yargılanma izni vermesi gerekiyor. YÖK'ün bugünre kadar hiçbir rektör hakkında yargılama izni vermediği belirtildi.

DOKUNULMAZLIĞI OLAN KAMU GÖREVLİLERİ

Cumhurbaşkanı'nın mutlak dokunulmazlığı bulunuyor. Tek başına imzaladığı kararlar aleyhine bile yargı mercilerinde dava açılamıyor. Cumhurbaşkanı'nın sadece vatana ihanet suçundan yargılanmasına imkan tanınırken bunun için ise Meclis'in dörtte üç oyla karar vermesi gerekiyor.

Meclis Başkanı'nın nasıl yargılanacağı konusunda ise Anayasa ve yasalarda bir düzenleme bulunmuyor. Meclis Başkanı'nın suç işlemesi halinde dokunulmazlığının nasıl kaldırılacağı ve nerede yargılanacağı konusunda düzenleme yer almıyor.

Başbakan ve bakanların yargılanabilmesi için Meclis'te Soruşturma Komisyonu kurulması gerekiyor.

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Askeri Yargıtay başkan ve üyelerinin yargılanabilmesi için yargı organları Başkanlar Kurulu'nun yargılama izni vermesi gerekiyor.

Memurların yargılanabilmesi için ilçelerde kaymakam, illerde vali, bakanlıklardaki görevli personel için bakan, Başbakanlık'taki görevli personel için Başbakan, Meclis'teki personel için Meclis Başkanı , Cumhurbaşkanlığı'ndaki personel için ise Cumhurbaşkanı'nın izin vermesi gerekiyor.

Valilerin yargılanabilmesi için İçişleri Bakanlığı'nın izin vermesi gerekiyor

Büyükşehir belediye başkanları, il ve ilçe belediye başkanları; büyükşehir, il ve ilçe belediye meclisi üyeleri ile il genel meclisi üyeleri hakkında İçişleri Bakanı'nını izin vermesi gerekiyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber