İsrail'le, yüz milyonlarca dolarlık anlaşmalarımız var

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 08 Haziran 2010 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüz milyonlarca dolarlık anlaşma

Türkiye'nin İsrailli savunma şirketleriyle yüzmilyonlarca dolar tutarında çok sayıda ortak projesi var:

- Israel Aerospace Industries ve Elbit, nisan ayında 6 Heron'u Türkiye'ye teslim etti. Gönül, 4 Heron'un da bu ay ya da temmuzda teslim edileceğini açıkladı. Heron kontratı 183 milyon dolar tutarında.

- Türkiye bir ?Dominator' tipi insansız hava aracını ?leasing? yoluyla Aeronautics Defense Systems şirketinden aldı.

- Türk kara araçları üreticisi BMC, yüzlerce milyon dolar tutarındaki bir anlaşma karşılığında 468 ?Mayına Dayanıklı Pusu Korumalı? (MRAP) üretecek. Araç, İsrail'in Hatehof şirketinin bir aracı baz alınarak üretilecek.

- İsrail'in IAI şirketi Türk jetlerine radar sağlıyor. Elbit şirketiyse T-38 eğitim uçaklarının modernizasyonu çerçevesinde Türkiye'ye bazı havacılık sistemleri satıyor.

- Türkiye'nin 170 M60 tankını 670 milyon dolarlık bir antlaşma çerçevesinde güncelleyen İsrail şirketi Military Industries, geçen yıl Aselsan ile imzaladığı anlaşma kapsamında M60'ları modernize edecek.


Vecdi Gönül, gemi saldırısının ertesi günü 1 Haziran'da İsrail'e yönelik bir yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı konusunda, ?Dişe dokunur projemiz yok. Devlette devamlılık esastır. İsrail ile kriz, kalan 4 Heron'un (insansız hava aracı) teslimatında sıkıntı yaratmaz? demişti. Gönül, şöyle devam etmişti:

?Ciddi proje kalmadı. 4 Heron vardı onlar da zaten deneme aşamasında. Awacs'lar ve radar projelerine ilişkin teslimatlar tamamlanmak üzere. En büyük proje Heron'lardı. Bazı yürüyen projelerimiz var, teslim edilmek üzereler. Yani 6'sı edilmiş 4'ü kalmış gibi. Öyle çok büyük proje yok. Şu anda öyle dişe değer bir proje yok. ?

?Bir hayli fazla'

Gönül, dün ise, Türkiye ile İsrail arasındaki askeri anlaşmaların sayısının sorulması üzerine, ?Sayısı bir hayli fazla? demekle yetindi. ?İsrail'le yapılan askeri anlaşmaların iptali söz konusu mu?? sorusuna da Gönül, ?Anlaşmalar Dışişleri Bakanlığı'nın konusudur, askeri anlaşmalar da olsa. Hükümete gelirse görüşürüz. Bize gelince inceleriz. Henüz Dışişleri Bakanlığı'ndan böyle bir teklif gelmedi? diye yanıt verdi.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ise, önceki gece NTV'ye yaptığı açıklamada, ?Türkiye-İsrail ilişkilerinde bundan sonraki yol haritasında yakın vadede askeri anlaşmalar ve diğer bağlantılara kadar her şey feshedilecektir? demişti.

?Normalleşme yok'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, Türkiye-Afganistan-Pakistan üçlü toplantısı sonrasında bu anlaşmalarla ilgili soruya şöyle yanıt verdi:

?Bu konuların bundan sonra nasıl bir seyir alacağı, İsrail'in tutumuna bağlı. İsrail uluslararası hukuk sınırları içine gelirse, BM'nin talep ettiği komisyonun kurulmasına yeşil ışık yakar ve soracağı soruları cevaplamaya hazırsa başka türlü seyredecek ilişkilerimiz. Ama yok bunlardan kaçmaya devam ederlerse, ilişkilerin normalleşmesi söz konusu olmaz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber