Meclis kanser komisyonu'na uzmanlardan çarpıcı bilgiler

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Haziran 2010 18:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, 2030 yılında dünyada kanserli hasta sayısının 25 milyondan 75 milyona çıkacağını söyledi. Sigara içenlerin sayısının ise 2030'da 1.8 milyara ulaşacağını kaydeden Tuncer, "Dünyada her 8 saniyede bir kişi sigaradan ölüyor" dedi.

Meclis Kanser Hastalığını Araştırma Komisyonu, Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Tuncer'i dinledi. Tuncer, 2005'te dünyada 11 milyon kanser vakası bulunduğunu hatırlatarak, 2030 yılında bu rakamın 27 milyona, ölümlerin 7 milyondan 17 milyona, yaşayan kanser hastası sayısının ise 25 milyondan 75 milyona çıkacağını ifade etti. Sigara içenlerin sayısının 1.4 milyar olduğunu ifade eden Tuncer, 2020'de bu rakamın 1.6 milyara, 2030'da 1.8 milyara ulaşmasının öngörüldüğünü dile getirdi.

Her 8 saniyede 1 kişinin sigaradan öldüğünü kaydeden Tuncer, dünyada savaşlarında ölenlerin tümünden fazla insanın sigara kullanımı nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti.

Avrupa'da her 15 kanser vakasından birinin Türkiye'de bulunduğunu ifade eden Tuncer, Türkiye'de her yıl kanser vakalarında artış görüldüğünü söyledi. "Türkiye'de kanser demek sigara demektir. Ancak sigara yasağını genişleten kanunla elde edilen sonuçlar, 2020'li yıllarda akciğer kanserlerinde duraklamaya yol açacaktır" değerlendirmesini yapan Tuncer, kanser hastalarının, kırmızı reçete almak zorunda bırakıldığını, morfinman gibi muamele gördüğünü belirtti.

Türkiye'de kanser vakalarının yüzde 80'inin geç evre olduğunu söyleyen Tuncer, ilerlemiş kanserlerde kemoterapi tedavilerinin yüzde 5 oranında sonuç verdiğini kaydetti. Gelişmiş toplumlarda kanserin önlenebildiğini, kanserin son olmadığını vurgulayan Tuncer, gelişmemiş toplumlarda ise kanserin konuşulmadığını, kanserle her şeyin bittiğine inanıldığını ifade etti. Tuncer, Türkiye'de Ulusal Kanser Enstitüsü'nün biran önce kurulması gerektiğini söyledi.

Komisyona bilgi veren Türk Toraks Derneği Akciğer ve Plevra Maligniteleri Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Pınar Çelik ise özellikle erkeklerde akciğer kanserinin birinci sırada yer aldığına belirterek, bu kanser türünde en önemli etkenin sigara olduğunu vurguladı. Çelik, en sık görülen ve en fazla öldüren kanser türünün akciğer kanseri olduğunu ancak akciğer kanserinin yüzde 90 önlenebilir bir kanser türü olduğunu bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber