Polis kameraları suçları azaltıyor mu?

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 14 Haziran 2010 21:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bulunduğumuz şehirlerde son yıllarda sayıları artan, neredeyse her caddeye, her işyerine ve hatta bir çok eve yerleştirilen güvenlik kameraları hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldu.

Çalışanlar ofislerinde, öğrenciler okullarda, otomobiller trafikte, yolculuk edenler sokaklarda her gün izlenirken, alışveriş merkezleri ve bankalarda yani tüm sosyal yaşam alanlarında her anımız birlerce güvenlik kamerası tarafından görüntüleniyor.

Bu kameralar bizlerde 'izleniyoruz' hissi bıraksa da bazı kesim tarafından desleklenmekte bazı kesim tarafından da 'özel hayatlarımızın gizliliği ihlal ediliyor' gerekçesiyle eleştiriliyor.

Peki her köşe başında yer alan polis kameraları ve güvenlik kameraları suçları azaltıyor mu?

HowStuffWorks isimli internet sitesinde yer alan habere göre, güvenlik görevlileri suçu önlemek için ve suç üstü işleyenleri suç üstü yakalamak için bu video kayıtlarını izliyorlar.

Polis kameraları İngiltere'de 1986 yılından itibaren hizmet veriyor. Bugün İngiltere'de dünyadaki herhangi bir ülkeden daha fazla (yaklaşık yarım milyon) güvenlik kamerası bulunuyor. Amerika'da New York, Philadelphia ve Chicago'nun da içinde bulunduğu birçok eyalet de bunu yaptı ve 1990'ların başında polis gözetleme kameraları kurmaya başladı.

Bu sistemler, polis istasyonlarındaki televizyon ekranlarına canlı sinyaller gönderiyor. Kameralar, marketlerde, bankalarda bulunanlara benziyor. Polis ve güvenlik departmanları bu görüntüleri işlenen suçları çözmek için kullanıyor. Kapalı devre güvenlik kamerası sistemlerinin satışı 1980'den 2000 yılına kadar yaklaşık yüzde 70 oranında arttı. Hayal edebileceğiniz gibi, suç kameraları çok da ucuz değil. Gerçekte, bu kameraların suçları nasıl durdurduğunu merak ediyorsanız, bu sorduğunuz kişiye göre değişiyor. Emniyet amirliği yetkilileri genellikle şiddetli suçlarda önemli düşüşler olduğunu belirterek bu sistemleri destekliyor. Diğer yandan, Amerikan ve İngiliz hükümetleri tarafından yapılan kapsamlı çalışmalar ise tam tersini gösteriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber