Barajlar dolu, maliyetler azaldı ama elektrik fiyatları düşmüyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 15 Haziran 2010 08:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

2010 yılında yağış miktarındaki artış, enerji yönetiminin yüzünü güldürdü. Paçal sistemde maliyetlerini yüzde 25 düşüren kamunun enerji KİT'leri tarihi rekorlar kırarken, yıllar sonra elektrikte beliren indirim ümidini Hazine'nin 3.5 milyar liralık kar hedefi sildi süpürdü. Tam kapasite ile çalışmaya başlayan hidroelektrik santrallerinin üretiminde geçen yıl ortalama yüzde 16 olan Hidroelektrik payı 2010 Mart ayında yüzde 33'ü geçti. Yıllardır üretim payında açık ara lider doğalgazın payı ise yüzde 60'lardan yüzde 42'ye indi. Bu tablo elektrik üretiminde toplamda 2 milyar doları aşkın tasarruf sağlarken kamunun enerji KİT'leri ilk 5 ayda tarihi karlar elde etmeye başladı.

BİRİM FİYATA ZAM

Ancak KİT'ler sisteme satılan hidroelektriklerde üretilen elektriğin birim fiyatını 3 centten 10 cente çıkardı. Kamu şirketleri de indirim yerine "Elektriğe Ekim'e kadar zam yok" dedi.

Çarklar döndükçe tüketim artıyor

Elektrik üretimindeki artışa paralel tüketimden de olumlu haberler geliyor. Ekonominin öncü endekslerinden elektrik tüketimi de mayıs ayında yüzde 9 artarak 16.7 milyar kilovat saate ulaştı. Elektrik üretimi 9.3 artışla 16.8 milyar kilovata yükselerek sanayideki toparlanmanın somut işareti oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber