Okutulmayan çocuğun velayetini devlet alsın

Haber Giriş : 26 Şubat 2005 11:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis Sokak Çocuklarını Araştırma Komisyonu'nun raporunda çocuğunu okula göndermeyen ailelere cezai müeyyidenin yetersiz kaldığı, böyle çocukların velayetinin alınması önerildi.

Raporda, çocuklar için icracı bakanlık kurulması, ayrıca 12 yaş altındakilerin 22.00'den sonra sokağa çıkmasının önlenmesi istendi.

TBMM, hükümete çocuğunu okula göndermemekte ısrar eden ailelerden velayetin alınmasını önerdi. Son olarak İstanbul Kartal'da 14 yaşındaki kızı Esra K.'yı okula göndermemekte ısrar eden Necmi K.'ya yasa gereği iki kez para cezası verilmiş, ancak çocuğun okula gidişi sağlanamamıştı. TBMM Sokak Çocuklarını Araştırma Komisyonu raporundaki öneriler arasında 12 yaş altındaki çocukların 22.00'den sonra sokağa yalnız çıkmalarının önlenmesi, 16 yaş altındaki çocuklara da aile izni olmadan seyahat yasağı getirilmesi bulunuyor.

AVRUPA MODELİ

4 aylık çalışmasını bir rapor haline getiren komisyon, ağırlıklı olarak çocukların eğitimi üzerinde durdu. Komisyon, çocuklarını okula göndermeyen ailelere cezai müeyyidelerin yetersiz kaldığı ve ilköğretime devam etmesi gereken çocukların izlenemediği tespitini yaptı. Sokakta yaşayan ve çalışan çocukların yüzde 53'ünün ilköğretim ara sınıftan terk, yüzde 11'inin hiç okula gitmediğini dikkate alan komisyon, çocukları okulda tutacak tedbirlerin ivedilikle alınmasını istedi.

Raporda ilköğretime devam etmesi gereken çocukların izlenmesi için ülke genelinde Avrupa'da olduğu gibi, ?Çocuk izleme ve denetleme mekanizması' kurulmasını önerdi. Öneriler arasında risk altındaki ailelerin semtlerinde derslik sayısının artırılarak ?tam zamanlı eğitime' geçilmesi, bu bölgelerde ?kardeş okul' uygulaması başlatılması da yer alıyor. Sokak çocuğu sorununa çözüm önerileri içeren 203 sayfalık rapordaki bazı öneriler şöyle:

İCRACI BAKANLIK

Bütün sosyal hizmet kurumları icracı hizmet bakanlığında toplanmalı. İllerde sivil toplum örgütlerinin de katılımıyla ?Çocuk Koordinasyon Merkezleri' acilen oluşturulmalı. Bu merkezlerin temsilcilerinden oluşan bir kurulla sosyal hizmet kuruluşları denetlenmeli.

UYUŞTURUCUYA ÖNLEM

Uyuşturucu olarak kullanılan, hexan ve tolien içeren yapıştırıcı veya tiner gibi boya çözücü kimyevi maddelerin işportada satışı yasaklanmalı. Lisanslı işyerlerinde belgeli ve bildirimli satış yapılmalı. Bu maddelerin içeriği değiştirilerek tiksinti verici hale gelmesi sağlanmalı. El işi ve resim derslerinde su bazlı yapıştırıcıların kullanımı teşvik edilmeli.

SUÇA ÖZENDİRİCİ DİZİLER

Çocuğun sosyal ve psikolojik gelişimine zarar verici ve suça özendirici dizi ve magazin programlarının çocukların izleyemeyeceği saatlerde yayınlanması sağlanmalı. İnternet kafeler etkin şekilde denetlenmeli.

EĞİTİCİLER EĞİTİLMELİ

2 adet olan Sosyal Hizmet Yüksek Okulu sayısı artırılmalı. Alanda çalışacak personele eğitim verilmeli. ?Eğiticilerin Eğitimi Modeli' işlevsel hale getirilmeli.

Esra K. örneği

KARTAL Kaymakamı Dursun Ali Şahin, ?Haydi Kızlar Okula' kampanyası çerçevesinde, çocuklarını okula göndermediğini tespit ettikleri aileleri ziyaret edip, ikna etmeye çalışmıştı. Samandıra'da taksi şoförü Necmi K. ve 14 yaşındaki kızı Esra K. bir türlü ikna olmadı. Necmi K. dini nedenlerle kızını okula göndermediğini söyledi. Esra K. türbanını çıkarmayacağını belirterek, ?Beni böyle okula kabul ederseniz giderim yoksa kabul etmiyorum' dedi. Kaymakam'ın ?Jandarma marifetiyle göndeririz' sözleri de etkili olmamıştı. Necmi K. daha sonra kararı kızına bıraktı. Samandıra Ortadağ Hüseyin Temizel ilköğretim Okulu'ndaki son görüşme pazartesi günü okula başlayacağına söz veren Esra K. gitmedi. Kaymakamlık baba Necmi K.'a, 222 sayılı İlköğretim Temel Kanunu'nun 2. maddesi gereği 120 YTL para cezası kesti. Kaymakamlık ne kızını okula gönderen ne de cezayı ödeyen babaya ikinci seferde 380 YTL daha ceza kesmeye karar verdi. Milli Eğitim İl Müdürü Ömer Balıbey de, ?Para haciz ya da başka yolla mutlaka tahsil edilecek. Bu eğitim ve öğretim yılında göndermezse 780 YTL para cezası kesilecek. Ödenmediği sürece de faiz uygulanacak' dedi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber