ÖSS'de başarının 3 altın anahtarı

Haber Giriş : 26 Şubat 2005 11:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSS'de başarının 3 altın anahtarı:

Eğitimli anne-baba Artan gelir düzeyi

Az kardeş

Üniversite sınavına giren öğrencilerin sosyo ekonomik durumlarıyla başarıları arasındaki ilişkileri belirlemek için düzenlenen 2002 ÖSS Aday Anketi sonuçlarını açıklandı.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, üniversite sınavına giren öğrencilerin sosyo ekonomik durumlarıyla başarıları arasındaki ilişkileri belirlemek için düzenlenen 2002 ÖSS Aday Anketi sonuçlarını açıkladı. 10 yılda bir düzenlenen ankete 2002'de ÖSS'ye giren bir milyon 515 bin aday katıldı.

EĞİTİMLİ EBEVEYN

Anne ve babanın eğitim düzeyi arttıkça başarı oranı artış gösteriyor. Annesi yüksek lisans yapanların, okur-yazar olmayanlardan yüzde 80-90 oranında daha başarılı oldukları saptandı. Babası doktora yapmış olanların okur-yazar olmayanlardan yüzde 75-80 oranında daha başarılı oldukları ortaya çıktı.

GELİR DURUMU

Maaşlı anne ve babaların çocuklarının en yüksek başarıyı elde ettikleri belirlendi. Kendi işinde çalışan annelerin çocuklarının, çalışmayan annelerin çocuklarından daha az başarılı görülüyor. Babası maaşlı çalışanların çocukları, işveren ve kendi işinde çalışanlardan daha başarılı oluyor.

ÇOK GELİR BAŞARIYA ENGEL

Ailenin gelir düzeyi 1-1.5 milyar lira arasında olan öğrenciler en yüksek başarıyı sağlarken, bu rakamın 2 milyar ve üzerine çıkması durumunda başarı eğrisinde azalma oldu.

TEK ÇOCUK EN BAŞARILI

5 ya da daha fazla kardeşi olanlar en başarısız, tek çocuk olanların ise en başarılı oldukları dikkati çekti.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber