Yalova Valisi'nden 'deprem' isyanı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Haziran 2010 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yalova Valisi Yusuf Erbay, ?Henüz 10 yıl önce depremi yaşamış bir yerde deprem yönetmeliğine uygun hareket etmiyorsanız bunu akla ve bilime uygun göremezsiniz? dedi.

Vali Erbay, Kent Konseyi tarafından Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen ?1/25 Binlik Çevre Düzeni Planı? gündemli toplantının açılışında, ?planda kat artışı ve imar yoğunluğu değişiklik talepleri? konusunda konuştu.

Erbay, 1/25 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nın belediye ve il genel meclisince yapıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

?(Bu plan yapılıp bir kenara konacak) diye düşündüler. Biz o zaman bu planın önemli olduğunu söyledik. 4-5 yıl sonra aralarında belediye başkanlarının da olduğu bazıları gelip 'Biz bunun önemini anlayamamışız' dediler. Çevre Düzeni Planı'nı kanun gereği 25 kişilik belediye meclisi ve il genel meclisi yapmıştır. Altında benim imzam yok. Tamamen seçilmişler yapmıştır. Bunu değiştirme yetkisi de tamamen belediye meclisi ve il genel meclisinin elindedir.?

Yalova'nın bu planı ilk yapan ve uygulayan il olduğunu vurgulayan Erbay, ?Bu plan çok önemlidir. Birileri bunun üzerinde bir şey yapmak isteyip de müsteşara kadar gidince şaşırmışlar. Oysa Çevre Düzeni Planı kanunların üzerine oturur. Bu plana karşı çıktığınız şeylerle aynı zamanda ilgili kanunlara da karşı çıkmış olursunuz? diye konuştu.

Erbay, kat artışı ve imar yoğunluğu konusunda yapılmak istenen plan değişikliğiyle ilgili olarak şöyle konuştu:

?Önce hukuka uygun mu diye baktık. Planı teknik açıdan hazırlayan firmadan görüş alınmamış. Deprem yönetmeliklerine uygun değil. Eğer Çevre Düzeni Planı'nın dayanağı yasalarsa sen bunlara uymayarak kanunları da by-pass etmiş oluyorsun. Hemen 'Vali Bey yaptı', 'Vali Bey, Yalova'nın önünü tıkıyor' dediler. Böyle mantık olabilir mi? Bu Yalova'nın önünü tıkamaksa evet tıkıyorum. Henüz 10 yıl önce depremi yaşamış bir yerde siz deprem yönetmeliğine uygun olarak hareket etmiyorsanız bunu akla ve bilime uygun göremezsiniz. Kimse kusura bakmasın ben bunun önüne geçerim. Kamu yararı bazı sektörlerin yararından daha önemlidir.?

Körfez Köprüsü Projesi'nin er ya da geç hayata geçeceğini belirten Erbay, ?Eğer bu plana uygun hareket edersek iyi yapılarda yaşamak isteyen insanlar gelecektir. Eğer buna uygun hareket etmezsek Çınarcık gibi, İstanbul'un Ümraniye semti gibi beton mezarlığına döneriz ve ona uygun insanlar gelecektir. Yalova, bıçak sırtındadır. Şimdi kendilerine rant sağladıklarını iddia edenler de orta vadede asıl kendi rantına uygun hareket etmediklerini farkına varacaklardır? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber