112'nin başı asılsız ihbarlarla dertte

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Haziran 2010 14:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Manisa İl Sağlık Müdürü Ziya Tay, 112 Komuta Kontrol Merkezine yapılan günlük 5 bin aramanın sadece 140'ının gerçek yardım taleplerinden oluştuğunu söyledi.

Tay, AA Muhabirine yaptığı açıklamada, Manisa 112 Acil Sağlık Servisinin, 36 ambulans ile Manisa halkına 24 saat kesintisiz acil sağlık hizmeti verdiğini anlattı.

Yeterli tıbbi donanıma sahip ambulanslarla kent genelinde günlük ortalama 140 vakaya olay yerinde müdahale edildiğini ifade eden Tay, ''Manisa 112 Acil Yardım ekiplerinin vakaya ulaşım süresi, kent merkezinde ortalama 6 dakika, kırsal alanda ise ortalama 20 dakika civarında'' dedi.

İleri teknolojiye sahip 112 Komuta Kontrol Merkezi'nde, ihtiyaç sahiplerine süratle ulaşılmasına yönelik çalışma yürütüldüğünü vurgulayan Tay, şöyle konuştu:

''Komuta kontrol merkezine günlük 5 bin çağrı geliyor. Bunların sadece 140'ı gerçek yardım talebi. 4500'ü asılsız, kalan bölümü de acil yardıma ihtiyaç duyulmayan, ancak sağlık konusunda bilgi alma ihtiyacı taşıyan telefonlar. Vatandaşlarımız, asılsız ihbarda bulunurken, gereksiz aramanın gerçekten yardıma ihtiyacı olan birini engellediğini akıllarından çıkarmasınlar. Manisa 112 Komuta Kontrol Merkezine gelen tüm başvurular ve vaka kayıtları, dijital ortamda yapılıyor. 112 sistemine bağlı tüm ambulansların tüm hareketleri, dijital ortamda uydu desteğiyle anlık olarak takip edilebilip, kaydediliyor. Bu sayede ambulanslar üzerinde tam bir denetim sağlanabildiği gibi vakaya en yakın ekibin belirlenip en kısa sürede olay yerine intikal ettirilebilmekte, kısa sürede vakaya ulaşım sağlanabilmektedir. Manisa ili içindeki ve diğer illerimizdeki tüm hastanelerin hasta yatak, ventilatör, yoğun bakım ve kuvöz doluluk durumları yine 112 Komuta Kontrol Merkezinden anlık olarak takip edilebiliyor. Bu teknoloji sayesinde hastanın hangi hastaneye sevk edileceğine hızla karar verilebiliyor.''

112 ekiplerinin, il içi ve dışı hastaneler arası hasta nakillerde görev yaptığını hatırlatan Tay, helikopter ve uçak ambulansların devreye girmesiyle hastaların hızlı ve amacına uygun bakımı en iyi şartlarda alabilmesinin sağlandığını belirtti.

Sağlık Bakanlığına bağlı helikopter ambulans ile Manisa'dan alınan 53 vakanın, İzmir, İstanbul, Denizli, Bursa gibi illerdeki hastanelere nakledildiğine dikkati çeken Tay, kent merkezine uzak mesafede bulunan ilçelerden alınan hastaların Manisa'daki hastanelere sevk edildiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber