Rehberlik ve Teftiş Başkanının Bakan onayı ile atanması Anayasaya aykırı bulundu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Haziran 2010 00:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

- Anayasa Mahkemesi, Vakıflar Genel Müdürlüğünde ''rehberlik ve teftiş başkanı''nın genel müdürün teklifi ile başbakanın veya görevlendirdiği devlet bakanının onayıyla atanmasına imkan tanıyan kanun hükmünü oy birliğiyle iptal etti.

CHP, 5737 sayılı Vakıflar Kanunu'nun, bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açmıştı. CHP açtığı davada, söz konusu kanunun 68. maddesinde yer alan ''...Rehberlik ve Teftiş Başkanı ile Daire Başkanı, Genel Müdürün teklifi Başbakanın veya görevlendirdiği Devlet Bakanının onayıyla,....'' bölümünün iptali ve yürürlüğünün durdurulmasını istemişti.

Yüksek Mahkeme, ''atamalar'' başlıklı 68. maddede yer alan ''...rehberlik ve teftiş başkanı ile...'' ibaresinin Anayasa'ya aykırı olduğuna karar vererek, söz konusu ibareyi oy birliğiyle iptal etti.

Söz konusu 68. maddenin ''...Daire Başkanı, Genel Müdürün teklifi Başbakanın veya görevlendirdiği Devlet Bakanının onayıyla,...'' ibaresinin iptal istemi ise oy birliğiyle reddedildi.

Anayasa Mahkemesi, ''....Rehberlik ve Teftiş Başkanı ile...'' ibaresinin iptal edilmesi nedeniyle doğacak hukuksal boşluk kamu yararını ihlal edici nitelikte görüldüğünden, iptal hükmünün, kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından 6 ay sonra yürürlüğe girmesini kararlaştırdı.

CHP'nin iptalini istediği 68. madde şöyle:

''Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı, I. Hukuk Müşaviri ile Bölge Müdürü ortak kararnameyle, Rehberlik ve Teftiş Başkanı ile Daire Başkanı, Genel Müdürün teklifi Başbakanın veya görevlendirdiği Devlet Bakanının onayıyla, diğer personel ise Genel Müdür tarafından atanır.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber