Faruk Çelik: Madımak'ın müze olması isteniyor. Bu halde içine koyacağız

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Haziran 2010 09:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖNDER YILMAZ Ankara

Çelik, TBMM'de bazı gazetecilerle sohbetinde , Madımak Oteli'nin anı evi ve kütüphane yapılması amacıyla kamulaştırılmasına yönelik eleştirilere şu sözlerle yanıt verdi:

?Beş katlı bina, 2 bin 500 metrekare. Müze olsa içine ne koyacaksınız? Coğrafyamız öyle bir coğrafya ki her yeri müzeye çevirmek zorunda kalırız. 33 er ve Başbağlar olayını unutmayalım. O ve diğerleri de bulundukları yerde müze ister. O insanların da unutulmaması gerekiyor. Madımak'ın girişine orada ölenlerin isimlerinin yazılacağı bir pano yer alacak. Hacı Bektaş ve Yunus'un deyişlerinden alıntılar altın yaldızlı harflerle yazılacak. Büst konulacak. Peki diğer katlar ne olacak? Onlar için en uygunu da kütüphane. Diyelim ki müze oldu. Bir katını fotoğraflarla müzeye çevirdiniz. Orası 5 kat, diğer katları ne yapacaksınız? Orasının insanlık adına ayıplanması lazım. Ayrışma yaratmamalıyız. Ayrışma yaratırsanız 3 gün sonra da Başbağlar için yapmak zorunda kalırsınız.?

Başbağlar katliamı

2 Temmuz 1993'te gerçekleşen Madımak katliamından 3 gün sonra, 5 Temmuz 1993'te PKK, Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyüne saldırdı. Köyü 100'e yakın PKK'li bastı ve 1.5 saat örgüt propagandası yaptıktan sonra tüm erkekler kurşuna dizilip köy ateşe verildi. Katliamda 33 köylü yaşamını yitirdi. Olaylarla ilgili olarak 20 kişi gözaltına alındı ve haklarında idam ile çeşitli sürelerde hapis cezası talebiyle dava açıldı. Sadece 2 kişi mahkumiyet aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber