15 günlük eğitimle terör mücadelesine neşter

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 22 Haziran 2010 07:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şemdinli'de oğlu şehit olan bir babanın "Evladımı 15 günlük eğitimle teröristin karşısına çıkardılar." feryadı devletin zirvesinde karşılık buldu. Dün Köşk'te toplanan Güvenlik Zirvesi'nden, bölgede görevli personelin yapısının gözden geçirilmesi kararı çıktı.

Türkiye'yi yasa boğan Şemdinli'deki saldırının ardından terörle mücadelede yöntem tartışması gündeme oturdu. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un 'profesyonel orduya geçilecek' vaadini hatırlatan şehit yakınları, 15 günlük eğitimin ardından evlatlarının teröristlerin karşısına çıkarılmasından yakınırken, devletin zirvesi dün bu konuda önemli bir adım attı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen güvenlik zirvesinde, terörle mücadelede alınacak kısa, orta ve uzun vadeli tedbirleri masaya yatırıldı. İstihbarat konusu ve bölgede terörle mücadelede görev yapan personelin yapısı ele alındı. Bu çerçevede, komando tugaylarının profesyonel hale getirilmesiyle ilgili çalışmalarla bu birliklere daha fazla görev verilmesi üzerinde duruldu. Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Genel Koordinatörü Sedat Laçiner, zirveden çıkan açıklamayı şöyle değerlendirdi: "Birinci olarak kastedilen, bölgede görev yapan personelin yapısından hareketle profesyonelleşme olabilir. Çünkü saldırıda ölen askerlerin çoğunluğu, zorunlu askerliğini yapanlar. İkincisi de, istihbarat zaafı. Çok açık bir istihbarat eksikliği var."

Devletin zirvesi, terörle mücadelede alınacak kısa, orta ve uzun vadeli tedbirleri masaya yatırdı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen güvenlik zirvesinde, istihbarat konusu ve bölgede terörle mücadelede görev yapan personelin yapısı ele alındı. Bu çerçevede, komando tugaylarının profesyonel hale getirilmesiyle ilgili çalışmalarla bu birliklere daha fazla görev verilmesi üzerinde duruldu.

Artan son terör olayları nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün çağrısı üzerine yapılan toplantı yaklaşık 3 saat sürdü. Zirveye, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'ndan da sorumlu olan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ve Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala katıldı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ise Çanakkale'deki İpek Yolu 2010 General/Amiral Semineri nedeniyle iştirak edemedi. Zirvede, artan terör olayları ve buna karşı yürütülen mücadeledeki son durum gözden geçirildi. Özellikle istihbarat alanındaki eksiklikler ele alındı.

Zirveden sonra yapılan açıklamada ise alınan kararlar kamuoyuna duyuruldu. Teröre karşı yürütülen mücadelenin kapsamlı şekilde değerlendirildiğinin belirtildiği açıklamada, son gelişmelerin ışığında kısa ve orta vadeli ilave tedbirler alınmasının kararlaştırıldığı bildirildi. Açıklama, şöyle: "Sayın Cumhurbaşkanımız, son terör olayları hakkında ilgili birimlerden ayrıntılı bilgi almıştır. Teröre karşı yürütülen mücadele kapsamlı şekilde değerlendirilmiş, son gelişmelerin ışığında kısa ve orta vadeli ilave tedbirler alınması kararlaştırılmıştır. Bu bağlamda istihbarat ve bölgede görev yapan personelin yapısının gözden geçirilmesi hususunun üzerinde durulmuştur. Ayrıca, çevre ve ilgili ülkelerle terörle mücadele koordinasyon faaliyetlerinin daha da etkinleştirilmesinin önemi vurgulanmıştır."

Açıklamada, basın-yayın organlarının terörle bağlantılı haberlerde halkı bilgilendirirken terör örgütünü farkında olmadan cesaretlendirici duruma düşmemeleri için daha duyarlı davranmalarının gereğine de dikkat çekildi.

Bu arada Başbakan Tayyip Erdoğan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Çankaya Köşkü'nden toplantı bittikten 20 dakika sonra ayrıldı. Erdoğan ile Fidan'ın ayrıca baş başa görüştükleri belirtildi.

SEDAT LAÇİNER: GENELKURMAY BAŞKANI'NIN TOPLANTIYA KATILMAMASI DİKKAT ÇEKİCİ

Zirveden çıkan açıklamayı değerlendiren Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Genel Koordinatörü Sedat Laçiner, "Birinci olarak kastedilen, bölgede görev yapan personelin yapısından hareketle profesyonelleşme olabilir. Çünkü saldırıda ölen askerlerin çoğunluğu, zorunlu askerliğini yapanlar. İkincisi de, istihbarat zaafı. Çok açık bir istihbarat eksikliği var." şeklinde yorumladı.

Laçiner'in önemle altını çizdiği bir başka nokta da, toplantıya İlker Başbuğ'un katılmamasıydı. Bunu 'garip' olarak nitelendiren USAK Genel Kordinatörü, "Bu kadar önemli bir toplantıysa burada niye Genelkurmay Başkanı yok? Çanakkale'deki toplantıda olduğu söyleniyor. Bu toplantının saati kaydırılamaz mı? Böylesine çok önemli bir kararın alındığı bir toplantıda Genelkurmay Başkanı olmalıydı. Yoksa gariptir." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber