Dokunulmazlığa formül aranıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Haziran 2010 12:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Cumhuriyet tarihinin en yüksek sayıya ulaştığı milletvekillerine ait dokunulmazlık dosyaları için formül arıyor. Şu anda Meclis'te son gelen dosyalarla birlikte 658 milletvekili dokunulmazlık dosyası bulunuyor.

Kuzu, "Milletvekilleri dokunulmazlıklarının kaldırılması için talepte bulunuyorlar, dokunulmazlığın kaldırılması kişinin isteğiyle olmuyor. Kamu düzeni buna imkan vermiyor. Kişinin yargılanma talebi dokunulmazlığının kaldırılmasına yetmiyor. Mutlaka bunu bir şeye bağlamak lazım. Anayasa ve İçtüzük'te bir değişiklik yapılmalı. Karma komisyonuna net ve somut yetkiler verilmeli" dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Cumhuriyet tarihinin en yüksek sayıya ulaştığı milletvekillerine ait dokunulmazlık dosyaları için formül arıyor. Kuzu, "Milletvekilleri dokunulmazlıklarının kaldırılması için talepte bulunuyorlar, dokunulmazlığın kaldırılması kişinin isteğiyle olmuyor. Kamu düzeni buna imkan vermiyor. Kişinin yargılanma talebi dokunulmazlığının kaldırılmasına yetmiyor. Mutlaka bunu bir şeye bağlamak lazım. Anayasa ve İçtüzük'te bir değişiklik yapılmalı. Karma komisyonuna net ve somut yetkiler verilmeli" dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul milletvekili Kuzu, milletvekili dokunulmazlık dosyalarına ne yapılacağı konusunda formül arıyor.

Kuzu, ANKA'ya milletvekili dokunulmazlıklarını son durumu hakkında bilgi verirken, "milletvekili dokunulmazlıklarla" ilgili yapılması gerekenleri anlattı.

Kuzu, "milletvekili dokunulmazlıkları ile ilgili hiçbir şey yapılmıyor" eleştirilerine de "yetki yok" yanıtını verdi.

-SAYININ ÇOKLUĞU SUÇUN ÇOKLUĞUNDAN KAYNAKLANMIYOR-

Şu anda Meclis'te son gelen dosyalarla birlikte 658 milletvekili dokunulmazlık dosyası bulunduğunu hatırlatan Kuzu, "Cumhuriyet tarihi boyunca bundan önceki dönemlerde, ortalama her dönem yaklaşık olarak 200-300 arasında geliyordu. Sayının çokluğu suçun çokluğundan kaynaklanmıyor" dedi.

Gelen dosyalarda ve özellikle bundan önceki dönemlerde ağırlıklı olarak, "seçim ihlalleri ve görevi kötüye kullanma" şeklinde geldiğini belirten Kuzu, "Ancak, bunlarda çok önemli suç grupları oluşturmaz. Gelen dosyalar her siyasi partinin sayı oranına göre orantılı geliyordu. Bugüne kadar böyleydi" diye konuştu.

-BU DÖNEM FARKLI-

23. Dönem Meclis'te ise Cumhuriyet tarihinin hem suç farklılığı anlamında hem de sayı anlamında farklı bir durumun yaşandığına dikkat çeken Kuzu, şöyle dedi:

"Şu anda en son gelen dosyalarla birlikte 658 dosya oldu. Bunlardan yaklaşık olarak 458 dosya BDP'lilere ait. Geriye kalan 200 dosya ise ki bunların yaklaşık 75 dosyası geçen dönemden devreden dosyalar. 200 dosya AKP, CHP, MHP ve bağımsız milletvekillerine ait. Dosyaların bu kadar rekor sayıya ulaşması BDP'lilerden kaynaklanıyor. Dokunulmazlıkların kaldırılması konusuna gelince; bugüne kadar Cumhuriyet tarihinde 42 dosyanın dokunulmazlığı kaldırıldı. (94 yılında HADEP ve Susurluk'la ilgili dosyalardı) Eskiden hep dönem sonuna bırakıldı. Dosyası olan milletvekillerinin neredeyse tamamına yakını, "dokunulmazlığım kalksın' şeklinde dilekçe veriyor. Bunun nedeni de kamuoyu baskısından kaynaklanıyor."

-BİR ÇARE BULMAK LAZIM-

Dokunulmazlığın kaldırılmasının kişinin isteğiyle olamadığını dile getiren Burhan Kuzu şunları kaydetti:

"Çünkü kamu düzeni buna imkan vermiyor. Daha önce bu konuda İnsan Hakları Mahkemesi'ne gidildi. Mahkeme geri çevirdi. Kişinin yargılanma talebi dokunulmazlığın kaldırılmasına yetmiyor. Mutlaka bunu bir şeye bağlamak lazım. Anayasa ve İçtüzüğü yeniden düzenlemek yapılmalı. Adalet-Anayasa Karma Komisyonu'na belli somut ve net yetkiler verilmeli. Dosyalara bakıp "suçlu, suçsuz' ayırımı yapma yetkimiz yok. Ama mutlaka bunun için bir formül lazım."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber