Siyasette görüşme tartışması

Haber Giriş : 29 Haziran 2010 15:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Siyasi liderlerin önce yeşil ışık yaktıkları zirve önerisinde Erdoğan "En kısa zamanda ben davetimi yapacağım. Bakalım kimler gelecek?" dedi, Kılıçdaroğlu jet yanıt verdi: "Kendini Cumhurbaşkanı mı zannediyor?" Bahçeli ise Erdoğan'la görüşmeyeceğini açıkladı.

Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'in terörle mücadele konusunda siyasi liderlere yaptığı görüşme çağrısına önce CHP Kemal Kılıçdaroğlu, ardından da Başbakan Tayyip Erdoğan yeşil ışık yakmıştı.

Konu partilerin bugünkü grup toplantılarında da gündemdeydi ancak rüzgar tersine döndü.

Başbakan Erdoğan, demokratik açılım konusunda muhalefeti eleştirdi, ardından şöyle konuştu:

''Eyvallah, en kısa zamanda ben davetimi yapacağım. Bakalım kimler gelecek? Başbakan sıfatıyla davetimi yapacağım. Bakalım kimler gelecek. Gelenlerle de bu konuları görüşelim. Ne gibi katkıları olur, katılımları olur bunları bizzat dinlemek isterim. Arkadaşlarımla beraber. Ama baş başa ama heyetler arası. Bunları yaparız, görüşürüz. Yeter ki bir kolektif akıl oluşsun, bir söylem birliği oluşsun ve bu sorunların üzerine hep birlikte gidelim. Parlamento içi parlamento dışı hepsini davet edeceğim. Benim için bunlar anormal şeyler değil. Dün de söyledim; asla bir ön kabulüm, asla bir ön yargım yok. Yeter ki oturalım, konuşalım ve birlikte çözüm arayalım.

Bir yıldır Milli Birlik ve Kardeşlik Projesiyle ilgili olarak son derece çirkin, nezaketsiz, seviyesiz eleştiriler geliyor. Kimse işin özüne girmiyor. Kimse alternatif getirmiyor. Ama toplumun çeşitli kesimlerini tahrik etmek için son derece sorumsuz bir tavır sergileniyor. Buna rağmen tüm tahriklere tüm provokasyonlara, en ağır itham ve iftiralara rağmen biz kapımızı hiçbir zaman kapatmadık. İçimize de kapanmadık. Son bir yıldır bu konudaki kimin samimi olduğu, kimin de çözümün karşısında durduğunu aziz milletimiz tek tek gördü. Bizim bugün de hiçbir çekincemiz, hiçbir kompleksimiz yoktur.

Eğer bu konuda bizimle görüşmek isteyenler olursa illa bu siyasi parti liderleri olmayabilir. Akademisyenler, medya, sivil toplum örgütleri hatta birey olabilir. Bölgenin insanları olabilir. Biz bunları tüm yetkili birimlerimizle dinleriz, dinlemeye hazırız. Bizimle görüşmek isteyen, bu sürece katkı sağlamak isteyenler varsa her zaman olduğu gibi bugün de partimizin de Başbakanlığın da dinlemeye hazır olduğunu ifade ediyorum.''

Kimin elinde bir çözüm önerisi varsa, kimin bir teklifi varsa art niyetsiz ön yargısız şekilde dinleyeceklerini, kulak vereceklerini ve söylenenleri de dikkate alacaklarını ifade eden Erdoğan, ''Türkiye bu mesele ile geleceğe yürüyemez. Bu meseleyi çözmekten, bu meseleyi artık geride bırakmaktan başka önümüzde hiçbir seçenek yok. Kardeşliğimiz için yüreğini ortaya koyanlar bizim başımızın üzerindedir. Karşısında duranları da tarihe ve millete havale ediyoruz'' dedi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN JET YANIT GELDİ

Erdoğan'ın bu sözlerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, "Erdoğan kendini Cumhurbaşkanı mı zannediyor" diyerek Başbakan'a tepki gösterdi.

Aynı gazetecinin ''Yani siz mi bekliyorsunuz'' sözlerine de Kılıçdaroğlu, ''Söyledim'' karşılığını verdi.

BAHÇELİ: ERDOĞAN REZALETLERE DESTEK BEKLİYOR

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin grup toplantısında da gündem aynıydı. Bahçeli, şunları söyledi:

''İtirazımız ve tepkimiz şudur: Bir yandan, bizi Sivas'ın ötesinde olduğunu söyleyip durduğun yerlerde kendince düelloya davet edeceksin, buralara gidemediğimizi söyleyip, karanlık oyunlara çekmeye çalışacaksın; sonra zırhlı araçlarla, frekans bozucularla, polis ve asker ordusuyla, yanan lastikler, inmiş kepenkler ve ıssız sokaklarda Başbakan olarak sindiğin yerlerde ve çömeldiğin vatan topraklarında, 'her şey normal' deyip Olağanüstü Hal'e karşı duracaksın.

Önerdiğimiz tedbirlere kulağını tıkayacak görmezden geleceksin, açılımdaki ısrarını sürdüreceksin, eş başkanı olduğun projelerin efendisine karşı duramayacaksın, bölücüye göz kırpacaksın, peşmergeyle kucaklaşacaksın; sonra da muhalefetten bu rezaletlere destek beklediğini utanmadan söyleyeceksin.

Bir yandan terörün ve bölücülüğün kaynağının okyanus ötesinde ve Irak'ın kuzeyinde aranması gerektiği konusundaki uyarılarımıza aldırmayacaksın, Kandil Dağına gitmekten korkacaksın; sonra kalkıp medyaya sansür uygulayarak, şehit törenlerini eleştirerek, zırh ve yelek dağıtarak, etrafındaki koruma sayısını artırarak terörü önleyeceğini zannedeceksin.

Partimizin, açılımın yıkım getireceğine, yabancı dayatmalara karşı durulmasına dair ikazlarına aldırmayacaksın, sonra gidip ekseninin kaymadığına dair kaygıları gidermek için seni bu açmaza iten yabancı başkentlere ikna ve bağlılık ekipleri gönderecek, kendin de maçların devre aralarında sıkıştırılan randevularla, alttan alıp yüz süreceksin.

Bizi ve tekliflerimizi eleştirenlerin kendilerine ait tek bir görüşleri, küresel dayatmalardan başka bir çözümleri varsa buyursunlar kamuoyu ile paylaşsınlar, katılmasak da dinlemeye hazırız.''

GÖRÜŞMEYİ KABUL ETMEYİ DÜŞÜNMÜYORUM

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''Sayın Başbakan dün sizinle görüşebileceğini söyledi. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Böyle bir görüşme olabilir mi?'' şeklindeki sorusu üzerine, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın samimiyet ve güvenirlik katsayısının çok düştüğünü, kendileriyle yapılabilecek olan görüşmeler sonrasında nasıl bir yalan ve iftirayla karşı karşıya kalacaklarının belli olmadığını'' ifade ederek, ''bu nedenle böyle bir görüşmeyi kabul etmeyi düşünmediğini'' bildirdi. Bahçeli, ''Bu toplantıları, Cumhurbaşkanı yapmalıdır ve liderleri Sayın Cumhurbaşkanı davet etmelidir'' diye konuştu.

Bahçeli, şu açıklamayı yaptı:

''Ancak tavsiyem şudur; Sayın Cumhurbaşkanı bu tür toplantıları yapmalıdır ve liderleri Sayın Cumhurbaşkanı davet etmelidir. İster tek tek, isterse grup halinde görüşmelidir. Ancak Başbakan'ın görüşmesiyle herhangi bir sonuç alınacağı kaanatinde değiliz. Görev, Cumhurbaşkanı'nda olmalıdır. Cumhurbaşkanı, son günlerde daha soğukkanlı, daha analizci yaklaşımlarıyla dikkat çekmektedir. Bu nedenle böyle bir toplantıyı Sayın Cumhurbaşkanı'nın yapmasında kanaatimce yarar vardır.''

Devlet Bahçeli, ''Gediktepe'ye gitmeyi düşünüyor musunuz?'' sorusuna ise ''MHP, birileri tarafından çizilmiş senaryoların figüranı olmaz. Biz ne zaman nereye gideceğimizi bilenlerdeniz'' yanıtını verdi.

ERDOĞAN: BEN CUMHURBAŞKANI'YIM DEMEDİM, ADIM ATMAYA ÇALIŞIYORUM

Meclis'ten ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Başbakanla görüşmeyle ilgili yaptığı açıklamaların hatırlatılması üzerine şu değerlendirmeyi yaptı:

''Şimdi tabi herkes kendine göre değerlendirmesini yapar. O ayrı mesele. Ben önce düşündüğümü uygulama safhasına belgelerle koyarım. Ben şu anda Cumhurbaşkanlığı makamında olduğumu söylemedim ama ben Başbakanım ve şu anda yürütmenin başıyım. Yürütmenin başı olarak da şu anda bu konuda atılması gereken adımları atmak durumundayım. Ve bugüne kadar attığım gibi yine atarım. Alacağım cevaplara göre de değerlendirmemi yaparım.''

Başbakan Erdoğan, bu randevu taleplerinin ne zaman yapılacağı ilişkin soruya da ''Herhalde önümüzdeki hafta yapılabilir'' dedi.

Başbakan Erdoğan, ''görüşmelerin Parlamento içi partilerle mi yapılacağı?'' sorusu üzerine de ''Fark etmez. Hepsine birden göndeririz'' diye konuştu.

Ajanslar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber