MEB'den Sitemizdeki İki Habere İlişkin Açıklama

Sitemizde yayımlanan, 26.01.2005 tarihli ?Nevşehir Millî Eğitim bu sorulara cevap verebilecek mi?? başlıklı ve 19.02.2005 tarihli 2005-1 atama döneminde çeşitli alanlarda 500 öğretmen atamasının yapılamadığına ilişkin haberlere, Milli Eğitim Bakanlığından, Personel Genel Müdürü Remzi Kaya imzasıyla bir açıklama gönderilmiştir. Söz konusu açıklamaları aynen yayımlıyoruz. Açıklamaları görmek için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 01 Mart 2005 00:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü

Sayı :B.08.0.PGM.0.23.10.02-126 / 11954 28 ŞUBAT 2005
Konu :Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme İşlemleri

MEMURLAR.NET İNTERNET SİTESİNİN SORUMLU YÖNETİCİLİĞİNE

İlgi : a) Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik.
b) Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği.
c) Talim ve Terbiye Kurulunun 12.07.2004 tarihli ve 119 sayılı Kararı.

Memurlar.Net adlı internet sitenizde 26.01.2005 tarihinde yer alan ?Nevşehir Millî Eğitim bu sorulara cevap verebilecek mi?? başlıklı haber ile 2005-1 atama döneminde çeşitli alanlarda 500 öğretmen atamasının yapılamadığına ilişkin haber incelenmiştir.

Sitenizde yer alan haberler yakından takip edilmektedir. Ancak; asılsız ve belgeye dayanmayan, kişilerin beyanı esas alınıp konu hakkında Bakanlığımızın görüşü alınmadan yapılan ve haber niteliği taşımayan yayınlarınız kamuoyunu yanlış bilgilendirmekte ve yönlendirmektedir. Bu tür beyanların haber olarak kamuoyuna sunulmuş olması Bakanlığımızın son yıllarda öğretmen atamalarına yönelik attığı önemli adımların görülmemesine, inkâr edilmesine, gereksiz tartışmalara ve yönlendirmelere yol açtığından, Bakanlık çalışanlarını da olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle; sitenizde Nevşehir İl Millî Eğitim Müdürlüğünün atama ve yer değiştirme işlemleri ile 2005-1 atama dönemiyle ilgili olarak yayınlanan iddialar tamamen asılsız olup, iddiaları doğrulayacak bir durumun söz konusu olmadığı anlaşılmaktadır.

Bütçe Kanunu kapsamında Bakanlığımıza tahsis edilen öğretmenlik kadrolarına illerimizin öğretmen ihtiyaç oranları esas alınarak kontenjanlar belirlenmektedir. İlgi (a-b) Yönetmelikler ile ilgi (c) Karar çerçevesinde hazırlanan atama ve yer değiştirme kılavuzlarında yer alan hükümler doğrultusunda gerek Bakanlığımızca, gerekse taşra teşkilatımızca iş ve işlemler yürütülmektedir. Teknolojinin gelişmesine paralel olarak tüm il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerimiz, çalışmalarını içeren uygulamaları ve gerekli duyuruları internet sitelerinden ilgililerin bilgisine sunmaktadırlar. Sitelerin içeriği ve güncellenmesi Bakanlığımızın birimleri ile valiliklerimizce takip edilmektedir.

Ayrıca; 2005-1 atama döneminde Bakanlığımızca kamuoyuna duyurulan 9.800 ilk atama, 200 açıktan ve açıktan ilk atama biçimiyle olmak üzere toplam 10.000 kontenjan planlanmış, atanması uygun olan 9.496 kişi atanmış olup, daha fazla atama söz konusu değildir. Adaylar, iki tercih yapma durumunda olup, dilerlerse ikinci tercih olan Bakanlıkça norm kadro açığı bulunan bir il emrine atanmayı kabul etmeyebilirler. Bu nedenle, Türkçe alanında ayrılan 1.130 kadroya başvurusu alınan 1.169 adayın, yapılan değerlendirme sonucunda 917'si atanmış, bazı adaylar ikinci tercihte bulunmayıp atanamadıkları için ayrılan kontenjan doldurulamamıştır. Aynı koşullara ve eşit puana sahip olan iki adayın ataması, hukukun genel ilkesi olarak böylesi bir durumun kişiler lehine düşünülerek Bakanlığımız Değerlendirme Kurulunca kararlaştırılmıştır. Boş kalan kadrolar 2005-2 atama döneminde kullanılacaktır.

Bundan böyle benzer konulardaki beyan ve iddiaların sitenizde kamuoyuna duyurulmadan önce, Bakanlığımızın görüşüne başvurulması, incelenerek doğrulanması, verilecek cevaba göre hareket edilmesi, insanları doğru bilgilendirme, etik kurallara özen gösterme gibi ilkeler açısından büyük önem taşımaktadır.

Konuya ilişkin açıklamamızın sitenizin aynı bölümünde ve aynı puntolarla kamuoyuna duyurulması hususunda bilgilerinizi rica ederim.

Remzi KAYA
Bakan a.
Genel Müdür


MEMURLAR.NET'İN NOTU:

Aşağıdaki açıklamalar iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm, "Nevşehir milli eğitim bu sorulara cevap verebilecek mi?" başlıklı habere ilişkindir. Ancak, bu açıklama yetersizdir. Zira Nevşehir milli eğitim hala, haberde bahis konusu olan hiçbir bilgiye sitesinde yer vermemiştir. Bu nedenle şeffaflığın sağlandığını söyleyemiyoruz.

İkinci bölüm ise öğretmen atamalarında boş kalan 500 civarında kadroya ilişkin habere cevap niteliğindedir. Bakanlık bu konuya ilişkin olarak gönderdiği olduğu açıklamada, kontenjanların, başvuruda bulunan adayların "Bakanlıkça norm kadro açığı bulunan bir il emrine atanmayı kabul ediyorum" şıkkını işaretlememiş olmalarından kaynaklandığı belirtmektedir. Bakanlığın gönderdiği açıklama Türkçe öğretmenliği için ayrılan 1.130 kadroya, 1.169 adayın başvurusunun alındığı belirtilerek açılan kontenjana eksik başvuru alınmadığı vurgulanmıştır. Ancak, bize göre ortada yine eksiklik bulunmaktadır. Bakanlığın bu konularda en azından "fire" oranını gözönine alarak gerekli tedbirleri alması gerekirdi. Bu halde konjenlar boş kalmayacak ve taban puan sınırındaki adaylar mağdur olmayacaktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber