İptalciler, 7'yi bulma peşinde

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 05 Temmuz 2010 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara'da merkezinde Anayasa Mahkemesi'nin yer aldığı bir satranç oynanıyor. Anayasa değişiklik paketinin engellenmesi için Yargıtay ve Danıştay'dan AYM üyelerine baskı yapıldığı iddia edilirken, sayıları 6 olduğu belirtilen iptalcilerin yedinci oyu bulabilmek için büyük çaba sarfettikleri öne sürülüyor.

ABDÜLKADİR SELVİ / ANKARA

Türkiye bir kez daha, Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karara odaklandı. Merkezinde Anayasa Mahkemesi'nin yer aldığı müthiş bir satranç oynanıyor Ankara'da. Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karara göre önümüzdeki süreç yeniden şekillenecek. AK Parti'den istifaların dahi bunla ilgisi var. 2002'de girdiği AK Parti'de iki dönem bakanlık yapan Murat Başesgioğlu, özgeçmişine Refahyol'dan sonra kurulan 28 Şubat hükümetinde İçişleri Bakanı olduğunu ve isminin muhalefetin cumhurbaşkanı adayları arasında yer aldığını belirtme ihtiyacını niye hissetti?

2 İSİM DAHA KONUŞULUYOR

AK Parti'den bugünlerde 2 ismin daha istifa edeceği konuşuluyor. Organize görüntüsü vermemek için 2. ya da 3. ismin haftasonuna doğru istifayı vereceği belirtiliyor. Başesgioğlu'nun istifasının cılız bile sayılamayacak etkisini görüp, kararlarını gözden geçirdilerse bilemem. Ama bu iş öyle 'açılıma kızıp istifa ettim' denilecek kadar masum değil. Açılım için istifa edecek kişi 1 yıl sonrasını mı beklerdi? Organize işler bunlar.

367 SÜRECİ GİBİ

Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde girilen sürecin benzerinden geçiyor. Sabih Kanadoğlu'nun akıl hocalığındaki sürecin siyasi aktörlerinden biri Turhan Çömez'di. Abdullatif Şener'in AK Parti'yle yollarını ayırmasıyla surlarda gedik açtıklarını düşündüler ama millet 22 Temmuz'da AK Parti'ye yüzde 47 gibi bir destek vererek, hesapları tersine çevirdi. Bu kez aktörler farklı ancak benzer bir dönemin içindeyiz. Oyun planını kuranlar geçen döneme göre daha deneyimli.

HER ŞEY KASETLE BAŞLADI

Deniz Baykal'ın bir kaset darbesiyle saf dışı bırakılmasından sonra başlatılan süreç dikkatle izle-nince eski hatalardan ders alındığı ve daha ustaca bir projenin yürütüldüğünü görmek mümkün. Siyasi ayak Kılıçdaroğlu'nun etrafında şekillendi. Yargıda HSYK çaptan düştü oyun kurucu olarak gözler yine Anayasa Mahkemesi'ne çevrildi. Yargıtay ve Danıştay'dan Anayasa Mahkemesi üyeleri üzerinde ağır baskı kurulduğu Ankara kulislerinin değişmez konusu. Baskıların iki madde ve iki fıkra üzerinde toplandığı söyleniyor. Biri Anayasa Mahkemesi'yle ilgili madde diğeri ise HSYK ile ilgili. Anayasa'nın 148. maddesi mahkemenin şekil denetimi yapabileceğini düzenliyor. Ama 367 ve 411 kararında olduğu gibi anayasal sınırlarını aşıp esasa girmesi bekleniyor.

CHP'NİN BAŞVURUSU

İptal kararı 7'ye karşı 4 oyla alınabiliyor. İptal peşindekiler 7'yi bulmanın peşinde. Bulamazlarsa, yürürlüğü durdurmaya çalışacaklar. CHP'nin başvurusunun bir ayağı da bu. Bu karar 6'ya 5'le alınabiliyor. Hesap referandumu engellemek değil, 2 maddeyi iptal ettirmek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber