Liseli mucitler, Tübitak olimpiyatları'nda yarışacak

Haber Giriş : 01 Mart 2005 12:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa'da özel bir okuldaki mucit öğrenciler, haziran ayında düzenlenecek TÜBİTAK Olimpiyatları'na ilginç buluşlarıyla hazırlanıyor.

Bursa Namık Sözeri İlköğretim Okulu öğrencilerinin yaptığı ilginç buluşlar, görenleri hayrete düşürüyor. Gençlerin yaptığı buluşlar arasında, konuşan durak, poşet çay kaşığı, soğan maskesi, sinek kovucu mum, rezistanslı araba kapısı gibi birçok proje bulunuyor. TÜBİTAK'ın Buluş Şenliği'nde daha önce bir şampiyonluğu bulunan Bahadır Bozkurt isimli öğrenci, bu yılki olimpiyatlardan da birincilik bekliyor. Özellikle büyükşehirlerde yaşanan trafik kargaşasını çözmeye yönelik şehir içi toplu ulaşımı cazip hale getirecek olan 'Konuşan Durak' buluşunun birçok belediye başkanı tarafından ilgi göreceğini belirten Bozkurt, "Bu proje otobüs güzergahlarını görmeyi kolaylaştırırken, duraklardaki gereksiz beklemelere son verecek. Otobüs durağına gelen bir yolcu, gideceği istikametteki hattın numarasının yazdığı düğmeye bastığında, o otobüsün hangi yolları takip ederek, son durağa gideceğini kolayca öğrenebiliyor. Bu özellikle vakit darlıkları bulunduğu için toplu ulaşımı tercih etmeyenlere de cazip gelecek. Herkes gideceği istikamete hangi aracın daha kısa yoldan gittiğini öğrenebilecek. İnsanların otobüs duraklarında saatlerce beklemesini önleyecek bu proje, vatandaşların gereksiz sorularla şoförlerin dikkatini dağıtmalarını da engellemiş olacak" dedi.

Projesini ilerleyen zamanlarda sesli bir hale getireceğini anlatan Bozkurt, buluşunun geliştirip GPRS sistemi takarak, otobüsün kaç dakika içinde durakta olacağını ve otobüsteki yolcu sayısının da öğrenileceğini kaydetti.

ÖĞRENCİLERDEN "POŞET ÇAY KAŞIĞI" VE "REZİSTANSLI KAPI" BULUŞU

Okuldaki diğer mucit öğrencilerden Şebnem Ateş ise annesinin çektiği sıkıntıdan ilham alarak, poşet çay kaşığı projesini geliştirdi. Genç mucit, poşet çay kaşığı buluşunu geliştirdikten sonra bu sektörde üretim yapan şirketlerin ilgisini çekeceğini söyledi. Mucit öğrenciler, halen üzerinde çalıştıkları 'Rezistanlı Kapı Projesi' ile kış aylarında otomobil kapılarındaki buzlanmaya karşı pratik çözüm getirmeye çalışıyorlar.

7 kişilik bir ekip tarafından gerçekleştirilen 'Soğan Maskesi Projesi' ise özellikle soğan soymaktan bıkanları sevindirecek. Soğan soymak ve doğramak için geliştirilen bu proje, soğan soyarken yaşanan burun akması ve göz yanmalarını önlüyor. Namık Sözeri Okulları Fen Bilimleri Başkanı ve Kimya öğretmeni Nihat Tapan, öğrencilerin buluşlarının ilgi görmemesine üzüldüğünü belirterek, "Çin ve Kore mallarından çekiniyoruz. Bu ülkelerle rekabet edebilmek için yeni buluşlara ihtiyacımız var. Bunun için yeni neslin bu tür buluşları desteklenmeli. Teknoloji üreten ülkelerle rekabet edebilmemiz için onlardaki buluş sayısına ulaşmalıyız. Ancak buluş yapan öğrencilerimize o ürün ile ilgili firmalar ilgi göstermiyorlar, bu da öğrencilerimizin şevkini kırıyor. Öğrenci destek görmediği zaman ilgisiz kalıyor ve Türkiye'de buluşların sayısı düşüyor. Patent belgesinin alınması 2 bin YTL'ye mal oluyor. Öğrencilerin bu parayı vermesi mümkün değil. İlgilenen yetkili çıkmadığı için patent alınamıyor. Sanayicilerin ve yetkililerin, bu mucit öğrencilere sahip çıkmasını istiyoruz" diye konuştu. Tapan, haziran ayında yapılacak TÜBİTAK Olimpiyatları'nda çok sayıda derece belediklerini de bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber