MEB, öğretmen normlarını yeniden düzenlemeli?

"MEB'de Herkes Kafasına göre takılıyor" başlığıyla ele aldığımız açıklamada; ?Norm Kadro bölümü norm kadroyu daha düzelttirmeden, Öğretmen atama bölümü öğretmen yer değiştirmesini açıyor,
Eğitim Öğretim bölümü ise bir çok okulu Anadolu'ya ya da Meslek Lisesine çeviriyor?Sizce bunlar birbirinden çok mu bağımsız konular?, Bunların bir sistem içinde ele alınması gerekmez mi?, Peki bu plansızlıktan kim etkilenecek? Kim mağdur olacak?? İfadelerine yer vermiştik. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Temmuz 2010 11:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

20/05/2010 tarihinde yazılan bu yazı;

İl içi, İl dışı yer değiştirmelerin başladığı dönemde ele alınmıştı.

Burada okulların 2010-2011 Öğretim yılına ait Öğretmen norm kadroları belirlenmeden başlayan yer değiştirmelerin öğretmenlerin mağduriyetine yol açacağını vurgulamak istedik.

Keza sesimiz bir nebze olsa da duyuldu ve MEB norm kadro düzeltmelerini açtı. Buna rağmen, başvurular daha erken başladığından şu anda yer değiştirmesi yapılan öğretmenlerin bir kısmı Norm kadro fazlası durumuna düştüler. Bu konuda bir çok mail ve sözlü bilgi geldi.

Yani bir okula isteğinizle atandınız ve fazlalık olduğunuzu öğreniyorsunuz.

Biz MEB'de Herkes Kafasına göre takılıyor dediğimizde bize kızanlar, alınganlık yapanlar oturup düşünmelidirler bu öğretmenlerin durumunu? Günahı vebali tabii ki sorumlularının başına?

O dönemde bakanlık Norm Kadro bölümü sesimizi duydu ve normların düzenlenmesine olanak tanıdı. Fakat o yazıda Anadolu ya da Meslek Lisesine dönüşecek okullarla ilgili sıkıntıyı duyan dahi olmadı. Duysalar da bu işi iş yoğunluğundan (!) yetiştiremediler?

Bakanlık şu anda Anadolu ya da Meslek Lisesine dönüşen okulları açıkladı.

Örneğin İstanbul'da 28 okul Genel Lise iken Anadolu Lisesi oldu. Yani bu 28 okul bu yıl 9.sınıfa sınavla öğrenci alacak. Bu okullarda Anadolu Lisesi öğretmeni bulunmadığına göre Norm Kadroların yeniden düzenlenmesi gerekir. Yönetmeliğe göre Eylül ayında yapılması gereken düzenlemenin bir an önce yapılması kaçınılmazdır.

Nedenine gelince;

Bilindiği gibi sıra tayinini yönetmelikle kaldıran bakanlık yayınladığı bir basın açıklaması ile geri getirmiştir. Öğretmenler 12 Temmuz'dan itibaren istedikleri okulları (açık olsun olmasın) isteyebilecekler.

Bu okullarda açık varsa ya da oluşursa ilki Temmuz ikincisi Ağustos ayında yapılacak sıra çalıştırılması (bakanlık tabiri ile sistemin çalıştırılması) sonucunda bu okullara yer değiştirebilecekler. Buraya kadar sanki sorun yokmuş gibi görünmektedir.

Sorun buradan sonra başlayacak çünkü. Örnek olarak verdiğimiz İstanbul'daki Anadolu Lisesine dönüşen 28 okulun şu anda Anadolu Lisesi öğretmeni norm kadrosu yok. Genel Lise norm kadroları var. Oysa ki bu okullar Anadolu Lisesi olarak öğrenci alacaklar.

Bu durumda Eylül'de Norm Kadrolar güncellendiğinde oraya atanan ya da daha önce atanmış olan bir çok öğretmen genel lise ders saati sayısı düşeceğinden NORM KADRO FAZLASI durumuna düşeceklerdir.

Ayrıca bu okullarda Anadolu Lisesi öğrencisi bulunduğu halde Norm Kadro güncellemesi Eylül'e kadar yapılmayacağından Anadolu Lisesi öğretmenine sahip olamayacaklardır.

Bakanlık Eylül ayından sonra Anadolu Lisesi öğretmeni alımı yapsa dahi sorun çözümlenmiş olmayacaktır.

Bu nedenlerle MEB'in bir an önce Norm Kadro güncellemelerini açması gerekmektedir. En azından dönüşen okullara bu olanak sağlanmalıdır.

Sıra tayinleri başlamadan (12 Temmuz 2010) yapılacak bu güncelleme ile beraber öğretmenlerin mağduriyeti minimize edilebilecek Anadolu Lisesi sınavını kazana öğrencilerin bu statüdeki öğretmenlere kavuşması sağlanmış olacaktır.

Bu aşamadan sonra da kısa sürede Anadolu Lisesi Öğretmenliği sınavı açılmalı ve bu sınava göre bu okullara atamalar yapılmalıdır? Ya da daha önce bu sınava girenlere başvuru olanağı verilmelidir. Bu sınava girenlere diyorum çünkü sınav kazanma barajını 40 gibi komik bir rakama indiren bakanlığın sınavını kazanamayan neredeyse yoktur. Atanmak için tabii ki sınav+değerlendirme puanı esası söz konusudur.

Öğretmenleri ve öğrencilerin mağdur olmaması için acilen tedbir alınması sıra tayinleri başlamadan Norm Kadro güncellemesi yapılması kaçınılmazdır?

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber