İzmir Büyükşehir Belediyesi, ehliyetsiz şoförleri işten çıkarttı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Temmuz 2010 18:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, ehliyetlerine emniyet yetkilileri tarafından el konulduğu halde çalıştığı belirlenen 17 şoförü işten çıkarma işlemini başlattığı öğrenildi.

16 Haziran'da Mehmet Kaya ve kızı Rahime Korkmaz'a çarparak ölümlerine neden olan otobüs şoförünün ehliyetine daha önce İzmir Emniyet Müdürlüğü tarafından el konulduğunun anlaşılması ve ehliyetine el konulduğu halde ESHOT, İZULAŞ VE İZELMAN'da toplam 17 şoförün ehliyetsiz direksiyon başına geçtiğinin belirlenmesi üzerine, İzmir Büyükşehir Belediyesi söz konusu şoförlerin "ehliyetsiz otobüs kullandıkları gerekçesiyle" işten çıkarıldıklarını bildirdi.

Ehliyetine el konulduğu halde direksiyon başına geçerek belediye otobüsü kullanan bazı şoförlerin işten çıkarılma işleminin tamamlandığı, bazı şoförlerin ise "kendilerine ait bilgilerin belediyede çalışmayan başka şoförler tarafından kullanıldığı" gibi gerekçelerle dava açarak işten çıkarma işlemini durdurmaya çalıştığı öğrenildi.

İZELMAN şirketinde çalışan şoförlerin örgütlendiği Genel İş Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Ercan Uçar,yaptığı açıklamada, işe başlamadan önce her sabah şoförlerin ehliyetlerinin kontrol edildiğini, bazı şoförlerin ehliyetlerinin çeşitli gerekçelerle bilgisayar ortamında kapatıldığını söyledi.

Ehliyetlere bilgisayar ortamında el konulduğunu, bu nedenle şoförlerin kontrollerde ehliyetlerini yetkililere gösterebildiğini kaydeden Ercan Uçar, ehliyetsiz olduğu halde belediye otobüsü kullanan hiçbir şoförü tasvip etmediklerini vurguladı.

Yıllardır belediyede binlerce şoförün çalıştığını anlatan Uçar, şoförleri bu noktaya çalışma koşullarının getirdiğini savundu.

Personel yetersizliği nedeniyle şoförlerin uzun süreli ve parçalı çalıştığını söyleyen Ercan Uçar, şunları kaydetti:

"Arkadaşların çalışma süreleri uzun. Normal çalışma s üreleri 7,5 saat iken 12-13 saat çalışıyorlar. Sabah belki 4 saat mesai yapıyorlar, sabah işe gitmek için 2 saatlerini harcıyorlar, sonra ara verip yeniden iş başı yapıyorlar. Sonra sabah 4'te eve gelmek zorunda kalan şoförler oluyor. Bunların oluşturacağı sonuçları düşünün. Bu insanların artık sosyal hayatı kalmıyor. Psikolojisi bozuluyor."

Ercan Uçar, ehliyetsiz olduğu halde otobüs kullanan ve alkollü olduğu halde belediye otobüsü kullandığı tespit edilen şoförlerin ortaya çıkmasından sonra yolcuların sık sık şoförlere ehliyet sorduğunu söyledi.

Yolcuların da artık şoförler üzerinde baskı oluşturduğ unu kaydeden Ercan Uçar, "Trafikte çalışmak kolay değil. Altyapı sorunları da trafik sıkışıklığı da şoföre yansıyor. Şoför ve yolcular arasındaki ilişkiler bozuluyor. 'Ehliyetin üstünde mi?' diye soranlar oluyor" dedi.

İşten çıkarma işlemlerini başlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri de ehliyetsiz şoförlerle ilgili değerlendirme yapmayacaklarını belirterek, olayın disiplin kuralları gereği yerine getirildiğini söylediler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber