Kültür ve Turizm Bakanlığı, görevde yükselme yönetmeliğini değiştirdi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Temmuz 2010 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

10 Temmuz 2010 CUMARTESİResmî GazeteSayı : 27637

YÖNETMELİK

Kültür ve Turizm Bakanlığından:

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI PERSONELİ GÖREVDE YÜKSELME

VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 ? 22/8/2005 tarihli ve 25914 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Kültür ve Turizm Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 2 ? Bu Yönetmelik, Kültür ve Turizm Bakanlığı merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatı ile Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğünde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak görev yapan personelden 5 inci maddede belirtilen kadrolara görevde yükselme ve unvan değişikliği suretiyle atanacakları kapsar.?

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde yer alan ?Bakanlık teşkilatı?, ?Hizmet grupları? ve ?Unvan değişikliği sınavı? tanımları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki ?İş günü? tanımı eklenmiştir.

?Bakanlık teşkilatı: Kültür ve Turizm Bakanlığı merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatı ile Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğünü,?

?Hizmet grupları: Hiyerarşi, görev, yetki ve sorumluluk açısından benzer veya aynı düzeydeki unvanların gruplandırılmasını,?

?Unvan değişikliği sınavı: En az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin görevlere atanacakların eğitime tabi tutulmaksızın yapılan yazılı sınavı,?

?İş günü: Ulusal bayram ile genel ve hafta sonu tatil günleri hariç, diğer günleri,?

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinin (3) numaralı alt bendinde yer alan ?Devlet Geleneksel Türk Tiyatro Topluluğu Müdürü? ibaresi ?Türk Dünyası Müzik Topluluğu Müdürü? olarak, ?Devlet Halk Ozanları Topluluğu Müdürü? ibaresi ?Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu Müdürü? olarak, ?Koruma Kurulu Büro Müdürü? ibaresi ?Koruma Bölge Kurulları Koordinasyon Müdürü, Koruma Bölge Kurulu Müdürü? olarak ve aynı fıkranın (d) bendinin (2) numaralı alt bendinde yer alan ?rehber? ibaresi ?veznedar? olarak değiştirilmiştir.

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendinin dördüncü paragrafında yer alan ?Müze Araştırmacısı? ibaresinden sonra gelmek üzere ?, Enformasyon Memuru? ibaresi eklenmiş, aynı paragrafta ve altıncı paragrafta yer alan ?altı? ibareleri ?dört? olarak ve birinci fıkranın (d) bendinin (1) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkraya aşağıdaki (e) bendi eklenmiş, aynı maddenin birinci fıkrasının (a) bendinin (2), (3), (4), (6) numaralı alt bentleri ile (b) bendi, (c) bendinin (3) numaralı alt bendi ve (d) bendinin (3) numaralı alt bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

?1) Ankara Resim Heykel Müzesi Müdürü ve Yardımcısı kadrolarına atanabilmek için ayrıca; müze müdürlüğü ihtisas elemanı olmak veya Güzel Sanatlar Fakültelerinin Resim, Heykel, Seramik, Grafik, İç Mimari, Geleneksel Türk El Sanatları bölümü mezunu olmak, Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuvar Müdürü ve yardımcısı, Rölöve ve Anıtlar Müdürü ve yardımcısı, Koruma Bölge Kurulları Koordinasyon Müdürü, Koruma Bölge Kurulu Müdürü kadrolarına atanabilmek için ayrıca; Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuvar ve Rölöve ve Anıtlar Müdürlükleri, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ihtisas elemanı olmak,?

?e) Müze Başkanı kadrosuna atanabilmek için;

1) Üniversitelerin arkeoloji, sanat tarihi, antropoloji, etnoloji, iktisat, işletme, kamu yönetimi gibi dallarının herhangi birinden lisans eğitimi almış olmak,

2) Toplam hizmetinin en az iki yılını Bakanlıkta geçirmiş olmak,?

MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendinin dördüncü paragrafı ile aynı bendin (2) ve (3) numaralı alt bentleri, (b) bendinin (1) numaralı alt bendinin birinci paragrafı ile ikinci paragrafı, (c) bendinin (2) numaralı alt bendi, (e) bendinin (1) numaralı alt bendi ve (f) bendinin (4) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkraya aşağıdaki (n), (o) ve (p) bentleri ile aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiş ve aynı maddenin birinci fıkrasının (a) bendinin (7) numaralı alt bendi, (b) bendinin (4) numaralı alt bendi, (c) bendinin (3) numaralı alt bendi, (d) bendinin (4) numaralı alt bendi, (e) bendinin (4) numaralı alt bendi, (f) bendinin (3) numaralı alt bendi, (g) bendinin (3) numaralı alt bendi, (h) bendinin (4) numaralı alt bendi, (i) bendinin (4) numaralı alt bendi, (j) bendinin (4) numaralı alt bendi, (k) bendinin (3) numaralı alt bendi ve (m) bendinin (4) numaralı alt bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

?Mimar, Mühendis, Şehir Plancısı, Arkeolog, Jeomorfolog, Jeolog, İstatistikçi, Kimyager, Ekonomist, Kütüphaneci, Kitap Pataloğu, Folklor Araştırmacısı, Müze Araştırmacısı, Enformasyon Memuru kadrolarında toplam en az üç yıl asaleten çalışmış olmak veya?

?2) Personel, idari ve mali işler ile istatistik ve dökümantasyon işlemlerinin yürütüldüğü şube müdürlükleri hariç olmak üzere, Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığındaki Şube Müdürü kadrosuna atanacaklar için ayrıca; KPDS'den en az (C) düzeyinde başarılı olmak veya Yükseköğretim Kurulunca bu düzeye denk kabul edilen bir belgeye sahip olmak veya üniversitelerin filoloji bölümlerinden lisans düzeyinde eğitim görmüş olmak veya yurt dışında üniversitelerde lisans veya lisansüstü düzeyde eğitimini başarı ile tamamlamış ve denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilmiş olmak ya da Mütercim, Rehber ve Enformasyon Memuru kadrolarında en az yedi yıl asaleten çalışmış olmak,?

?3) Müze Müdürü kadrosuna atanabilmek için ayrıca; Müze Müdürlüğü ihtisas elemanı olmak, Resim Heykel Müzesi ve Galeri Müdürü kadrosuna atanabilmek için ayrıca; Müze Müdürlüğü ihtisas elemanı olmak veya Güzel Sanatlar Fakültelerinin Resim, Heykel, Seramik, Grafik, İç Mimari, Geleneksek Türk El Sanatları bölümü mezunu olmak,?

?Şef, Koruma ve Güvenlik Şefi, Ayniyat Saymanı, Programcı, Mütercim, Dekoratör, Heykeltıraş, Restoratör, Grafiker, Tekniker kadrolarında toplam en az dört yıl asaleten çalışmış olmak veya Mimar, Mühendis, Şehir Plancısı, Arkeolog, Jeomorfolog, Jeolog, İstatistikçi, Kimyager, Ekonomist, Kütüphaneci, Kitap Pataloğu, Folklor Araştırmacısı, Müze Araştırmacısı, Enformasyon Memuru kadrolarında toplam en az üç yıl asaleten çalışmış olmak veya bu kadrolarda çalışılan sürenin eksik olması halinde sözü edilen kadrolarda toplam en az dört yıl asaleten çalışmış olmak,?

?Ancak, Müze Müdür Yardımcısı kadrosuna atanabilmek için ayrıca; Müze Müdürlüğü ihtisas elemanı olmak, Resim Heykel Müzesi ve Galeri Müdür Yardımcısı kadrosuna atanabilmek için ayrıca; Müze Müdürlüğü ihtisas elemanı olmak veya Güzel Sanatlar Fakültelerinin Resim, Heykel, Seramik, Grafik, İç Mimari, Geleneksel Türk El Sanatları bölümü mezunu olmak,?

?2) Hakim, savcı veya avukat olarak en az üç yıl görev yapmış olmak ya da Bakanlığımız Hukuk Müşavirliğinde en az dört yıl çalışmış olmak,?

?1) Milli Eğitim Bakanlığı onaylı bilgisayar işletmeni sertifikasına veya kamu kurum ve kuruluşlarınca bilgisayar işletmeni konusunda açılan en az on gün süreli kurslara katılıp başarılı olduğunu gösterir belge sahibi olmak,?

?4) Hukuk Müşavirliğinde en az iki yıl çalışmış olmak,?

?n) Enformasyon memuru kadrosuna atanabilmek için;

1) Toplam hizmetinin en az iki yılını Bakanlıkta geçirmiş olmak,

2) KPDS'den en az (C) düzeyinde başarılı olmak veya Yükseköğretim Kurulunca bu düzeye denk kabul edilen bir belgeye sahip olmak veya üniversitelerin filoloji bölümlerinde lisans düzeyinde eğitim görmüş olmak ya da yurt dışında üniversitelerde lisans veya lisansüstü düzeyde eğitimini başarı ile tamamlamış ve denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilmiş olmak,

3) Fakülte veya dört yıllık yüksekokul mezunu olmak,

4) Görevde yükselme sınavında başarılı olmak,?

?o) Folklor Araştırmacısı kadrosuna atanabilmek için;

1) Toplam hizmetinin en az iki yılını Bakanlıkta geçirmiş olmak,

2) Üniversite ve yüksekokulların; müzik, halkbilim, Türk halk bilimi, etnoloji, Türk dili ve edebiyatı, Türkoloji, sosyoloji, sosyal antropoloji, tiyatro, dilbilim, sanat tarihi, ilahiyat bölümleri veya anabilim dalları, Üniversitelere bağlı Devlet konservatuarlarının; tiyatro, müzik, halk oyunları, temel bilimler, folklor ve etnomüzikoloji bölümleri, güzel sanatlar fakültelerinin geleneksel el sanatları, müzik, tiyatro, tekstil, halı, kilim ve eski kumaş desenleri bölümleri, lisans mezunu olmak,

3) Folklor araştırmacılığı görevini gerektiren görme, işitme, bedensel kusur ve sağlık sorunu bulunmamak,

4) Görevde yükselme sınavında başarılı olmak,?

?p) Müze Araştırmacısı kadrosuna atanabilmek için;

1) Toplam hizmetinin en az iki yılını Bakanlıkta geçirmiş olmak,

2) Müze Müdürlüğü ihtisas elemanı olmak,

3) Görevde yükselme sınavında başarılı olmak,?

?Ayrıca bu maddede ilgili kadroya görevde yükselme suretiyle atanacaklarda aranan şartlar arasında yer alan ihtisas elemanı olma şartı, bu kadrolara 657 sayılı Kanunun 86 ncı maddesine göre yapılacak vekâleten atamalarda; ilgili birimde ihtisas elemanı bulunmadığı veya vekâlet şartlarını taşımadığı takdirde, diğer koşullara sahip olmaları kaydıyla dört yıllık yükseköğrenim görmüş kabul edilirler.?

MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (2) numaralı alt bendi, (b) bendinin (2) numaralı alt bendi, (c) bendinin (2) numaralı alt bendi, (d) bendinin (2) numaralı alt bendi, (e) bendinin (2) numaralı alt bendi ve (f) bendinin (2) numaralı alt bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 10 ? Bu Yönetmelik kapsamında bulunan Bakanlık personelinden; görevde yükselme sınavına tabi olanların, bu Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c), (d), (e), (f) ve (g) bentlerinde yer alan ortak ders konularında en az otuz saat, (h) bendinde yer alan ders konularında en az kırk beş saat ve günde en fazla yedi saat olmak üzere, atanacakları görevin niteliğine göre toplam en az yetmiş beş saat, Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü ile Personel Dairesi Başkanlığınca müştereken düzenlenecek görevde yükselme eğitimi programının tamamına katılmaları şarttır.

Ancak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ilgili maddeleri uyarınca verilmesi zorunlu olan izinler süresince eğitime katılma şartı aranmaz. Aylıksız izinde bulunanlar, eğitim programı ile öngörülen toplam sürenin en az yarısı kadar eğitime katılmaları kaydıyla, bu eğitim sonunda düzenlenecek görevde yükselme sınavına girebilirler.

Yukarıdaki izinler dışında, zorunlu olduğu belgelendirilen hâllerde, eğitim süresince izin kullanmamış olan personele on saate kadar izin verilebilir.?

MADDE 8 ? Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 11 ? Görevde yükselme veya unvan değişikliği suretiyle atama yapılacak kadrolar sınavlardan en az kırk beş gün önce Bakanlık personeline duyurulur. Başvuru süresi en az beş iş günü olarak belirlenir.?

MADDE 9 ? Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 12 ? İlan edilen kadrolar için belirlenen başvuru tarihinin son günü itibarıyla aranan nitelikleri taşıyan personel, başvuru formu ile birlikte görevli oldukları birime başvuruda bulunabilir.

Aylıksız izinde bulunanlar da dâhil olmak üzere, ilgili mevzuatı uyarınca verilmesi zorunlu olan izinleri kullanmakta olan personelin, görevde yükselme eğitimi ve sınavına katılmaları mümkündür. Ancak, başvuru tarihinin son günü ile sınav tarihi arasındaki sürede yıllık izin kullanılamaz. Duyurudan önce yıllık izinde bulunanlar, en geç eğitimin başlangıç tarihine kadar izinlerini sona erdirmek kaydıyla, başvuruda bulunabilirler.

Unvan değişikliği sınavı kapsamındaki görevlere, sadece Bakanlık personeli başvurabilir.

Birim amirleri, başvuru formlarını bir yazı ekinde son başvuru tarihini izleyen bir hafta içinde Personel Dairesi Başkanlığına gönderir.?

MADDE 10 ? Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?Başvuruları öngörülen şartlara uygun olmayanlar ile başvuruları öngörülen şartlara uygun olup da Yönetmeliğin 14 üncü maddesinde belirtilen sayıda personel arasına giremeyenler, bu hususların kendilerine tebliğinden itibaren beş iş günü içinde, görevli oldukları birimleri aracılığıyla Personel Dairesi Başkanlığına yazılı olarak itirazda bulunabilirler. İtirazlar adı geçen Başkanlıkça on iş günü içinde incelenir ve sonucu ilgililere görevli oldukları birimleri aracılığıyla yazılı olarak bildirilir.?

MADDE 11 ? Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 14 ? Görevde yükselme için gerekli şartları taşıdıkları tespit edilen personel, Bakanlık tarafından bu Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde görevde yükselme eğitimine alınırlar. Ancak, bu eğitime katılacakların sayısı, duyurulan boş kadro sayısının üç katını geçemez.

Duyurulan boş kadro sayısının üç katından az istekli bulunması hâlinde, başvuru şartlarını taşıyan başvuru sahibi tüm personelin eğitime alınması sağlanır.

Duyurulan kadro sayısının üç katından fazla personelin başvurması hâlinde, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-1 sayılı Personel Değerlendirme Formunda belirtildiği şekilde puanlama yapılmak suretiyle, toplam puanı en fazla olandan başlamak üzere, kadro sayısının üç katı kadar personel belirlenerek eğitime alınır. Ancak, yapılan puanlama sonunda eşitlik olması halinde, sırasıyla;

a) Hizmet süresi fazla olanlara,

b) Daha üst öğrenimi bitirmiş olanlara,

c) Üst öğrenim mezuniyet notu yüksek olanlara,

öncelik verilir.

Görevde yükselme eğitimini tamamlayanlar, görevde yükselme sınavına katılmaya hak kazanırlar.

Bakanlık, görevde yükselme eğitimi programlarını sadece kendi personeli için düzenlenebileceği gibi, bu eğitime alınacakların sayısı, atama yapılacak görevler ve eğitim programı bir ay önceden Devlet Personel Başkanlığına bildirilerek uygun görüş alınması hâlinde Devlet Personel Başkanlığı veya anılan Başkanlıkça uygun bulunacak kamu kurum ve kuruluşları tarafından müşterek görevde yükselme eğitimi programları düzenlenebilir.

Bu sınava herhangi bir sebeple katılmayanlar ile başarısız olan veya başarılı olup da müteakip sınava kadar atanmamış olanlar aynı unvanla ilgili düzenlenecek eğitim ve sınava ilişkin bütün usul ve esaslara tabidir.

Eğitim başladıktan sonra herhangi bir nedenle eğitime katılmayanların yerine başka aday veya adaylar eğitime alınmaz.?

MADDE 12 ? Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 15 ? Görevde yükselme eğitimi aşağıdaki konuları kapsar:

a) T.C. Anayasası;

1) Genel esaslar,

2) Temel hak ve ödevler,

3) Devletin temel organları,

b) Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi, ulusal güvenlik,

c) Devlet teşkilatı ile ilgili mevzuat,

d) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve ilgili mevzuat,

e) Türkçe dil bilgisi ve yazışmayla ilgili kurallar,

f) Halkla ilişkiler,

g) Etik davranış ilkeleri,

h) Atanılacak görev alanı ve niteliği ile ilgili konular.

Düzenlenecek görevde yükselme eğitim programlarında birinci fıkranın (h) bendinde belirtilen konulara ilişkin eğitimin ağırlığı yüzde altmışın altında olamaz.

Görevde yükselme eğitiminin ortak konularına ilişkin sınav sorularının hazırlanmasında, Devlet Personel Başkanlığınca bu konularla ilgili belirlenen ders notları esas alınır.?

MADDE 13 ? Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 16 ? Görevde yükselme eğitim programına katılanlar, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Genel Müdürlüğü veya yükseköğretim kurumlarından birine yaptırılacak yazılı sınava tabi tutulur.

Her sorunun puan değeri ve sorulacak soru sayısı 15 inci maddedeki konuların ağırlıklarına göre, sınav kurulunca belirlenir.

Sınav yüz tam puan üzerinden değerlendirilir. En az yetmiş puan alanlar başarılı sayılırlar.

Sınavlara katılanların, süresi içinde, sorulara yönelik itirazları üzerine sınav kurulunca; bu Yönetmeliğin 18 inci maddesine göre yapılacak inceleme sonucu, hatalı olduğu belirlenen sorular iptal edilir. Bu durumda sınav puanı, iptal edilen sorulara tekabül eden puanlar eşit şekilde diğer sorulara dağıtılarak hesaplanır.

Ancak, soruların yüzde beşinden fazlasının hatalı olduğunun 20 nci maddenin birinci fıkrasında belirtilen süre içinde yapılan itirazlar üzerine veya herhangi bir şekilde tespit edilmesi halinde, sınav iptal edilir ve en kısa sürede yeni sınav yapılır.

Sınavları yapan kurumlar tarafından talep edilen her türlü sınav ücreti ve diğer ödemelerin katılımcılar tarafından karşılanması talep edilebilir.?

MADDE 14 ? Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 18 ? Sınav kurulu, görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavlarına katılacaklar için 15 inci maddeyle öngörülen, Bakanlıkça belirlenecek görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliği ile ilgili konuları ihtiva eden notların hazırlanması veya hazırlattırılması ve ilgili personele verilmesinin sağlanması, sınav sonuçlarının ilanı, yapılacak itirazların sonuçlandırılması ve sınavlara ilişkin diğer işleri yürütür. Bakanlık, gerekli hazırlıkların yapılabilmesi için eğitim tarihinden en az iki ay önce sınav kurulunu bilgilendirir. Sınav kurulu, bu fıkrada öngörülen sınav konularına ilişkin notların, görevde yükselme suretiyle atanacaklar için eğitimin başlayacağı tarihe kadar, unvan değişikliğine tâbi görevlere atanacaklar için ise sınav tarihinden en az bir ay önce, ilgili personele verilmesini sağlar. 15 inci maddedeki ortak ders konularına ilişkin ders notları, ilgili personel tarafından temin edilir.?

MADDE 15 ? Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Sınav sonuçlarının açıklanması

MADDE 19 ? Sınav kurulu, kendisine intikal ettiği tarihten itibaren beş iş günü içerisinde sınav sonuçlarını ilan eder ve sonuçlar Personel Dairesi Başkanlığınca ilgililere yazılı olarak bildirilir.?

MADDE 16 ? Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 20 ? İlgililer, kendilerine yazılı olarak bildirilmesinden itibaren beş iş günü içerisinde sınav sonuçlarına itiraz edebilirler. Personel Dairesi Başkanlığına yazılı olarak yapılacak itirazlar Sınav Kurulu tarafından en geç on gün içerisinde karara bağlanır ve sonuç Personel Dairesi Başkanlığınca ilgililere yazılı olarak bildirilir.?

MADDE 17 ? Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 21 ? Görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavı sonucunda başarılı olanlar arasından, üç ay içinde başarı sıralamasına göre duyurulan boş kadro sayısı kadar atama yapılır. Puanların eşit olması hâlinde, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-1 sayılı Personel Değerlendirme Formunda belirtildiği şekilde puanlama yapılmak suretiyle, toplam puanı en yüksek olandan başlamak üzere atama yapılır. Ancak, yapılan puanlama sonunda eşitlik olması durumunda, sırasıyla;

a) 15 inci maddenin birinci fıkrasının (h) bendine ilişkin puanı yüksek olanlara,

b) Hizmet süresi fazla olanlara,

c) Daha üst öğrenimi bitirmiş olanlara,

ç) Üst öğrenim mezuniyet notu yüksek olanlara,

öncelik verilir. Aylıksız izinde olanlar dâhil, atanmaya hak kazandıkları kadroya ilişkin görevlerine mevzuatla öngörülen süre içinde başlamayanların söz konusu atanma hakları sona erer.

Duyurulan kadrolardan;

a) Atanma şartlarını taşımadıkları için sınavlarının geçersiz sayılması veya bu sebeple atamalarının iptal edilmesi, atanılan göreve geçerli bir mazeret olmaksızın süresi içinde başlanılmaması ya da atanma hakkından vazgeçilmesi,

b) Emeklilik, ölüm, memurluktan çekilme veya çıkarılma, başka unvanlı kadrolara ya da başka bir kuruma naklen atanma,

sebepleriyle boş kalan veya boşalanlara, görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavı tarihinden itibaren iki yıllık süreyi aşmamak üzere aynı unvanlı kadrolar için yapılacak müteakip sınava kadar, sınavı kazandıkları hâlde kadro yetersizliği nedeniyle ataması yapılamayan personelin başarı sırasına göre atamaları yapılabilir.?

MADDE 18 ? Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

?Unvan değişikliği sınavında yüz puan üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır.

Bu Yönetmelik kapsamındaki personelden doktora öğrenimini bitirmiş olanlar, unvan değişikliği sınavına katılmaksızın öğrenimle ihraz edilen görevlere atanabilirler.?

MADDE 19 ? Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 25 ? Bu Yönetmelikte belirtilen gruplar ve unvan değişikliğine tabi kadrolar arasındaki geçişler aşağıdaki esaslar çerçevesinde yapılır:

a) Aynı hizmet grubunun alt görev grubu içinde kalmak kaydıyla, personel; istekleri halinde ve atanılacak kadronun gerektirdiği özellikleri taşımak şartıyla, alt görevlere sınav yapılmaksızın atanabilirler.

b) Hizmet grupları arası görevde yükselme niteliğinde geçişler ve alt gruptan üst gruplara geçişler görevde yükselme eğitimi ve sınavına tabidir. Ancak, Bakanlıkta veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında daha önce bulunulan görevler ile bu görevlerle aynı düzey görevlere veya alt görevlere, atanılacak kadronun gerektirdiği özellikleri taşımak kaydıyla, görevde yükselme eğitimi ve sınavına tabi tutulmadan atama yapılabilir.

c) Unvan değişikliğine tabi kadrolara geçişler ile bu kadrolar arasındaki geçişler, ilgili kadro için düzenlenen unvan değişikliği sınavı sonucuna göre yapılır. Ancak, Bakanlıkta veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında daha önce bulunulan görevlere, bu Yönetmelikte belirlenen atanma şartlarını taşımaları kaydıyla unvan değişikliği sınavına tabi tutulmadan atama yapılabilir.

ç) 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa tabi olarak profesör ve doçent kadrolarında bulunmuş olanlar uzman ve daha üst kadrolar ile öğrenimlerine uygun diğer kadrolara sınavsız atanabilirler.

d) Bu Yönetmelik kapsamında bulunan ve doktora öğrenimini bitiren personelden; Atanılacak görev için aranan ve bölümünde hesaplanan toplam hizmet süresine sahip olmaları ve mevzuatla aranan öğrenim şartını taşımaları kaydıyla uzman veya aynı düzeydeki görevler ile daha alt görevlere görevde yükselme eğitim ve sınavına katılmaksızın atanabilirler.?

MADDE 20 ? Aynı Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?GEÇİCİ MADDE 1 ? 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 18/4/1999 tarihinde kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapmakta olan personelden aynı tarih itibariyle iki veya üç yıllık yükseköğrenim görmüş olanlar, diğer koşullara sahip oldukları takdirde ve ilgili kanuna aykırı olmamak üzere, 7 nci maddenin uygulanması bakımından, dört yıllık yükseköğrenim görmüş kabul edilirler.?

MADDE 21 ? Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-1 sayılı Değerlendirme Formu yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 22 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 23 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Kültür ve Turizm Bakanı yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber