Yargıya chat yasağı

Haber Giriş : 02 Mart 2005 07:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilgisayarlar virüsle doldu. Adalet Bakanlığı genelgeyle uyardı: Bazı siteler kapandı

Yargı mensupları, özellikle bilgisayarlara virüs bulaşmaması için oyun, chat (sohbet odaları) ve müstehcen içerikli internet sitelerine girmemeleri konusunda uyarıldı.

?İnternet ve Veri Güvenliği? konusunda yayınlanan yönetmelikle, bilgi sistemlerinin internet üzerinden gelecek tehlikelerden korunması ve veri güvenliğinin sağlanmasında uyulacak usul ve esaslar belirlendi.

Projenin altyapısı Türkiye geneline yaygınlaştırılırken, bilgi sistemlerinin internet üzerinden gelecek tehlikelerden korunması ve veri güvenliğinin sağlanması açısından gerekli tedbirlerin alınması amacıyla bu şekilde bir yönetmelik hazırlandığı belirtildi. UYAP'ın sağlıklı bir şekilde işlemesi için her türlü güvenlik açığının kapatılması amacıyla çeşitli önlemler alındığı ifade ediliyor.

e-postalara dikkat edin

Öncelikli olarak yargı mensuplarından, virüs, solucan veya bunlara benzer güvenlik açısından tehlikeli programların bulaşması ihtimali bulunan müstehcen siteler, kumar, oyun, şifre çözme, illegal arama, sohbet odaları gibi sakıncalı sitelere girilmemesi isteniyor.

HTTP, SMTP, POP3 dışında kalan FTP, ICQ, messenger gibi servisler ile uzaktan erişim programları da kullanılmayacak siteler arasında bulunuyor.

Uyarılar arasında göndereni belli olmayan, tanınmayan ve şüpheli olan e-postaların açılmadan silinmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Bakanlık tarafından konulan yasaklar arasında, UYAP programlarını kullanan yargı mensubu ve personelinin, bilgi sistemlerindeki davalara, taraflarına veya kuruma ait hassas bilgileri, iletişim araçları ve internet yoluyla ya da başka bir şekilde yayınlamalarının yasak olduğuna da yer verildi.

Şifrenizi söylemeyin

Bütün kullanıcıların mutlaka kendilerine ait kullanıcı adı ve şifrelerini kullanarak bilgisayar sistemine girmelerinin önemine dikkat çekilirken, personelin bunları, başkaları ile paylaşmamaları da isteniyor.

Ayrıca, yetkisi olmayan kurum çalışanlarının bilgi sistemleri üzerinde hiçbir şekilde güvenlik araştırması yapmaya kalkışmaması ve güvenlik mekanizmalarını test etme girişiminde bulunmaması talep ediliyor.

Güvenlik mekanizmalarının bozulmasına neden olabilecek her türlü işleme de yasak getirildi.

Adalet Bakanlığı, UYAP'ın hayata geçirilebilmesi için belirli bir plan dahilinde bütün hakim ve savcılarla personeli eğitimden geçiriyor.

Şu ana kadar projenin uygulandığı pilot birimlerde yaklaşık 4 bin hâkim ve savcıya bilgisayar dağıtıldı.

H.O.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber