Soğuk gıdalar dişlerde çatlamaya neden olabilir

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Temmuz 2010 15:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Uzmanlar, ağızdaki sıcaklığın alınan soğuk türü yiyecek ya da içeceklerden dolayı bir anlık değişime uğrayacağını ve bunun dişlerde çatlamalara kadar varan rahatsızlıklara neden olabileceği uyarısında bulundu.

Kayseri Diş Hekimleri Odası Başkanı ve Uzman Diş Merkezi doktorlarından İlhan Karacalar, yaz aylarında soğuk türü yiyecek ve içecek tüketiminin arttığına dikkat çekti. Dr. İlhan Karacalar, soğuk türü dondurma, limonata, su, soda ve benzeri içecek yada yiyeceklerin tüketilmesinin normal olduğunu hatırlatarak, "Ancak alınan bu tür içecek ve yiyeceklerin ağız ve diş sağlığını olumsuz etkileyeceğini unutmamalıyız." dedi.

Soğuk tüketilen içecek ve yiyeceklerin yaz aylarında ağız içerisinde fazla olan sıcaklığı bir anda düşüreceğini belirten Karacalar, şu uyarıda bulundu: "Anlık sıcaklık düşüşü başta ağız içerisinde olmak üzere dişler üzerine olumsuz etki yapar. Bu nedenle dişlerde çatlamalara bağlı şikayetlerin yaz döneminde arttığını biliyoruz. Mümkün olduğunda çok soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçınırken en önemlisi de dondurma yerken dişlerimizi kullanmamaya çalışmalıyız."

ASİTLİK İÇECEKLER ÇÜRÜTÜYOR

Karacalar, bu uyarıyı yaparken, hijyene uygun üretilen her türlü besinin tüketilmesinin insan sağlığı açısından zararlı olacağı anlamına gelmediğini belirtti.

Dr. İlhan Karacalar, yaz aylarında daha fazla tüketilen dondurma, soda ve limonata gibi soğuk asitli yiyeceklerle içecekler, dişler üzerinde aşınmalara neden olduğunu da ifade etti. Çürümelerin önüne geçmek için bu tarz içeceklerden hemen sonra ağzın mutlaka su ile çalkalanması gerektiğini vurguladı. Karacalar, yaz aylarında tüketilen yiyecek ve özellikle asitli içecek sayısının çok fazla olduğunu da dile getirerek, rutin diş fırçalamalarını ihmal etmemenin yanı sıra gün içerisindeki diş fırçalama sayısının artırılabileceğini söyledi.

DONDURMAYA DİKKAT

Dr. İlhan Karacalar, dondurmanın diş için zararlı etkileri olsa da faydalı yönlerinin de bulunduğunu ifade etti. Diş sağlığı için günde bir iki defa dondurma tüketilmesinin uygun olacağını açıkladı. Karacalar, "Hijyenik şartlarda hazırlanmış dondurma, besleyici özelliklerinin yanı sıra diş sağlığı açısından da yararlı bir gıda maddesi. Dondurmanın içersinde bulunan süt, diş etleri ve kemiklerinin güçlenmesine, ağızda eriyen dondurma da dişlerin temizlenmesine katkıda bulunur." dedi.

Diş ağrısını ağrı kesicilerle bastırmanın yanlışlığına işaret eden Dr. İlhan Karacalar, en kısa zamanda diş hekimine gidilmesinin faydalı olacağını söyledi. İlaçların, kimyasal yapıları nedeniyle diş etinde ve çevre yumuşak dokularda tahriş ettiğini aktaran Karacalar, "Diş ağrısından kurtulayım derken, diş ağrısının yanında ikinci bir ağrının oluşmasına neden olursunuz. Eğer iltihap nedeni ile yüzde şişlik oluşmuşsa, o bölgeye soğuk kompres yapılmalıdır. Diş hekimine gitmeden önce bir ağrı kesici ilaç alınabilir. Diş üzerinde çürük nedeni ile oyuk oluşmuşsa vakit kaybeden tedaviye başlanmalıdır." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber