Kuzey Irak Sınırını artık ANKA'lar gözetleyecek - Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 19 Temmuz 2010 16:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜRKİYE'nin Kuzey Irak sınırını artık tamamiyle Türk üretimi olan insansız hava araçları gözetleyecek. Türk İnsansız Hava Araçları Anka'lar, bugün ilk uçuşlarını gerçekleştirdi. Sınır boyu ve Cudi dağı semalarında görülen Anka'ların Şırnak ve Silopi'de konuşlandığı belirtildi.

Güneydoğu Bölgesi'nde terörle mücadelede kullanmak amacıyla tamamiyle Türk üretimi olan ve Anka Kuşu'nden esinlenerek Anka adı verilen insansız hava araçları, bölgedeki ilk uçularını gerçekleştirdi. Şırnak 23'üncü Jandarma Sınır Tümeni ile Silopi 172'nci Zırhlı Tuğay Komutanlıkları'nda konuşlanan mini Anka'lar, bugün Cudi dağı ile sınır şeridi boyunca uçarak merkezlerine istihbarat amaçlı görüntü gönderdi.


20 bin feet irtifada ayrıca yakın uçuş yapabilme özelliğine sahip Anka'lar, otomatik kalkış ve iniş kabiliyetine sahip olduğu belirtildi. Karıştırma korumalı 100 km'lik bir menzilde merkeze veri linki gönderebilen Anka'lar, verileri yer istasyonuna gönderdiği gibi kayıt yapma özelliğine de sahip. 1 metre boyunda olan Anka'lar, aciliyet gerektiren bir durumda 15 dakika içerisinde kalkabiliyor. Özellikle yol kontrolleri, askeri araç sevkiyatı sırasında oluşan konvoyların güvenliğini sağlamakta büyük kolaylık sağlayacak Anka'lar boyunun küçük olması nedeniyle operasyonlarda derin ve uçsuz bucaksız vadilerin diplerine kadar inebilme, derelere mağaralara kadar inme ve görüntü çekme kabiliyetine sahip olması askerlere büyük kolaylık sağlayacak.

Üst düzey bir askeri yetkili, Anka'ların ilk uçuşunun başarılı bir şekilde gerçekleştiğini belirterek, artık istihbari bilgilerin tüm altyapısının Türkiye tarafından hazırlanmasının sevindirici olduğunu söyledi. İsrail yada başka bir ülkeye bağımlı kalmadan örgütün tüm hareketlerini izleyebileceklerini belirten yetkili, sadece terörle mücadele değil sınırda yapılan kaçakçılığın da önleneceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber