Hata yapmayan doktor daha az prim ödeyecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 22 Temmuz 2010 21:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tam Gün Yasası'nda hekimler için getirilen zorunlu sigortanın uygulanmasına yönelik usul ve esaslar belirlendi. Buna göre, Türkiye'deki 120 bin doktor tıbbî hatalara karşı 30 Temmuz'dan itibaren sigortalanmaya başlayacak, uygulamaya diş hekimleri de dahil olacak. Hata yapmayan hekim daha az prim ödeyecek.

Tam Gün Yasası ile sağlık çalışanları için zorunlu hale gelecek olan mesleki sorumluluk sigortası ile ilgili açıklayıcı tebliğ yayımlandı. Türkiye'deki 120 bin doktor tıbbi hatalara karşı 30 Temmuz'dan itibaren sigortalanmaya başlanacak. Uygulamaya diş hekimleri de dahil olacak. Tebliğle hata yapmayan hekim daha az prim ödeyecek. 'Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Kurum Katkısına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Tebliğ' ile sağlık çalışanları 4 risk grubuna ayrılıyor. 1. grupta yer alan sağlık çalışanları yıllık 150 lira, 2. grupta yer alanlar 300 lira, 3. grupta yer alanlar 500 lira, 4. grupta yer alanlar 750 lira prim ödeyecek.

Her bir olay için hekimler 300 bin liralık güvenceye alınıyor. Teminat tutarı maddi, manevi tazminat ve yargılama giderleri için geçerli olacak. Bir önceki yıl ya da bir önceki sözleşme süresi içinde herhangi bir tazminat ödemesi yapılmaması durumunda hekime prim indirimi de geliyor. Sonraki sigorta sözleşmesinde uygulanacak prim indirimi oranı bir üst basamağa göre belirlenecek. Üç ya da daha fazla yıl tazminat ödenmemesi durumunda azami indirim yüzde 20'yi geçemeyecek. Sigorta süresinin bir yıldan kısa olduğu sigorta sözleşmelerinde prim indirimi uygulanmayacak. Eğer bir önceki yıl ya da bir önceki sözleşme süresi içinde tazminat ödenmişse zam yapılacak. Söz konusu primleri özel ve devlet hastanelerinde görev yapan doktorlar yarısını ödeyecek. Diğer kısmını ise kurumları ödeyecek. Muayenehanede çalışan hekim ve diş hekimleri ise primlerin tamamını ödeyecek.

Branşlara göre dört risk grubu oluşturuldu

1. Grup: Adli tıp uzmanlığı, anatomi, askeri sağlık hizmetleri, çevre sağlığı, fizyoloji, halk sağlığı

2. Grup: Pratisyen hekimler, aile hekimi, çocuk genetik hastalıkları, deri ve zührevi hastalıkları, diş hekimi

3. Grup: Ağız, diş ve çene cerrahisi, çocuk cerrahisi, çocuk enfeksiyon hastalıkları, çocuk göğüs hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, göz hastalıkları ve göğüs hastalıkları, kardiyoloji

4. Grup: Acil tıp, anesteziyoloji ve reanimasyon, beyin ve sinir cerrahisi, kadın hastalıkları ve doğum, kalp ve damar cerrahisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber