Aile hekimleri kapınızı çalabilir!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Temmuz 2010 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aile hekimliği uygulamasının başladığı Ankara'da bazı vatandaşlar internetten hekimlerini öğrenirken, bazıları da meraktan aile sağlığı merkezlerine gitti. Aile hekimleri ise sorumlu oldukları bölgelerde ziyaretlere başlamaya hazırlanıyor

MİTHAT YURDAKUL Ankara

Aile hekimliğinin uygulanmaya başladığı Ankara'da, uygulamayı internetten ve broşürlerden öğrenen vatandaşlar, aile hekimlerini ziyaret etmeye başladı. Merkezlere pek çok vatandaş ilaç yazdırmak için gelirken, meraklı bazı vatandaşlar da uygulama hakkında bilgi alıyor. Önümüzdeki günlerde ellerindeki haritalarla sorumlu oldukları vatandaşların evlerini belirleyecek aile hekimleri ise hasta adaylarını evlerinde ziyaret edecek.

Siyasiler henüz gitmedi

Ankara'da uygulamanın başladığı yerlerden birisi Çukurambar Aile Sağlığı Merkezi oldu. Uygulamaya yeni geçilmesi nedeniyle merkezin henüz oldukça tenha olması dikkati çekti. Başta Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç olmak üzere pek çok siyasinin oturduğu yerde bulunan Aile Sağlığı Merkezi'ne henüz siyasilerden giden olmamış.

Milliyet'in sorularını yanıtlayan aile hekimi Metin Esen, eskiden sağlık ocağı olan kuruma aile sağlığı merkezi olduktan sonra ilginin arttığını kaydetti. Esen, pek çok vatandaşın uygulamayı internet ve broşürler sayesinde öğrenerek merkezlerine geldiğini, hekiminin kim olduğunu bilmeden merkeze gelenlerin de çok olduğunu ifade etti.

Haritalı ziyaret...

Esen, sorumluluk alanına giren 3 bin 572 kişi olduğunu, bu kişileri elindeki harita vasıtasıyla bularak bir hemşire ile birlikte evlerinde ziyaret edeceğini, tanıştığı vatandaşlara ?tespit fişi? doldurtacağını söyledi. Hayati Başar ise, aile hekimliğine başvururken beklediği kadar para kazanamadığını söyledi. Daha önce Numune Hastanesi'nde çalıştığını, aile hekimliğinin ise daha pasif bir görev olduğunu belirten Başar, sorumluluk alanına giren yaklaşık 3 bin 500 hastadan henüz yüzde 1'inin merkeze geldiğini kaydederek, ?Pek çok vatandaş merkeze ilaç yazdırmak için geliyor? dedi.

Her 3 bin 500 kişiye 1 hekim

sağlık Bakanlığı Aile Hekimliği Daire Başkanı Savaş Akbıyık, aile hekimliğinde hekim başına düşen hasta sayısının henüz Avrupa standartlarının altında olduğunu kaydetti. Akbıyık, aile hekimlerine muayene olan vatandaşlarla ilgili bilgilerin veri tabanına aktarılacağını, bu sayede belli ilaçlara alerjisi olan vatandaşların da takip edilebileceğini dile getirdi. Aile hekimliğine büyük ilgili olduğunu belirten Akbıyık, Ankara'da yeni hekim için açılan bin 247 kişilik pozisyona bin 860 kişinin başvurduğunu anlattı. Toplam bin 247 aile hekiminin görev yapacağı Ankara'da her 3 bin 500 kişiye bir aile hekimi düşecek. Bu sayının 2 bine düşürülmesi hedeflenecek. Sistem yılsonuna kadar tüm Türkiye'yi kapsayacak.

İnternetten öğrenilecek

* Aile hekimlerini öğrenmek isteyen vatandaşlar, bulundukları ilin sağlık müdürlüğünün internet sitesine girecek, T.C. kimlik numarası ile ilgili alanları doldurarak aile hekimini ismi ve adresiyle öğrenecek.

* Adı herhangi bir hekimle eşleşmeyen vatandaş, en yakın aile sağlığı merkezine başvuracak. Aile hekimine başvuruda nüfus cüzdanı yeterli olacak.

* Hekimler, kendilerine kayıtlı kişileri ilk 6 ay içinde yaşadıkları ortamda ziyaret ederek yakından tanıyacak.

* Aile hekimine bir yıllık sürede hiç gitmeyen kişileri, hekimleri arayarak durumlarını soracak.

* Her bebek, doğduğu andan itibaren aile hekimine kaydedilecek ve düzenli takibi yapılacak.

* İkametgâh adreslerine göre aile hekimlerine kaydedilen vatandaşlar aile hekimlerini 3 aydan erken olmamak koşuluyla sınırsız değiştirebilecek.

Hiçbir ücret ödenmeyecek

* Vatandaşlar aile hekimliği karşılığında katılım payı dahil hiçbir ücret ödemeyecek.

* Aile hekimleri, ismi ?Aile Sağlık Merkezi? olarak değiştirilen sağlık ocaklarında hizmet verecek.

* Bir kişinin tüm hastalıkları ve yaptırdığı tetkikler arşivlenecek.

* Aile hekimleri, bölgelerindeki gebe, kronik hasta, bebek ve engelli vatandaşların takibini yapacak.

* Aile hekimlerinin bilgisayarı, o gün aşı yapılması istenen kişi için uyarı sinyali verecek.

* Evlilik, işe giriş, okul kaydı ve sürücü belgesi için gerekli raporlar aile hekimi tarafından verilecek

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber