Sağlık Sen: Danıştay'ın kararı oldukça tuhaf

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Temmuz 2010 11:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, Danıştay 5. Dairesinin yargı kararları literatüründe bir ilk oluşturarak, basın açıklamasına yürütmeyi durdurma kararı verdiğini söyledi. Bu durumu 'tuhaf' olarak nitelendiren Kaçar; millet adına karar veren yargı organlarının, milleti mağdur edecek kararlara imza attığını belirtti.

Sağlık Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, CİHAN'a, Danıştay 5. Dairesi'nin kamu kurumlarındaki hekimlerin muayenehanelerini 30 Temmuz'dan itibaren kapatmalarına ilişkin aldığı yürütmeyi durdurma kararını değerlendirdi.

Danıştay'ın Türkiye'de ilk kez bir basın açıklamasına yürütmeyi durdurma kararı verdiğini söyleyen Kaçar, "Sağlık Bakanlığı'ndan savunma almadan, 5 gün gibi kısa bir zamanda böyle bir karar alınması şaşırtıcı. Türkiye'deki yargı kararları literatürüne ilk olarak yansıyan bir karar. En tuhafı, bir basın açıklamasına yürütmeyi durdurma kararı verildi. Şu anda bir yönetmelik yok, genelge yok, bir kanuni işlem yok." diye konuştu.

'Millet adına karar alan yargı organlarının milleti mağdur eden, en temel hakkı olan sağlık hizmetini ücretsiz alması noktasında engel teşkil eden bu kararlara imza atmasının' kendilerini üzdüğünü belirten Kaçar, "Anayasa Mahkemesi'nin kısmi iptalinden sonra, gerekçeli kararın beklenerek, bu kararda vurgu yapılan konular doğrultusunda yeni bir yasal düzenleme yapılması gerekirdi." dedi.

Türkiye'de 2002 yılında kamuda çalışan hekimlerin yüzde 88'inin özel muayenehanesi bulunduğunu hatırlatan Kaçar, bu kişilerin gönüllülük esasına bağlı olarak kamuyu tercih ettiğine dikkat çekti. Herhangi bir yasal zorlama olmadan kamuda muayenehanesi olan hekim oranının yüzde 12'ye kadar indiğini aktaran Kaçar, "Tam gün ile 30 Temmuz'dan itibaren bu yüzde 12'inin de muayenehanesini kapatması gerekiyordu. Danıştay'ın son kararı ile bu yüzde 12'lik kemsin muayenehanesinin açık olması sağlandı." şeklinde konuştu.

'Hekimlere, şartlar ne olursa olsun, özel muayenehane açma hakkı tanınması halinde kaybedenin hem hekimler hem de vatandaş' olacağını söyleyen Kaçar, Türkiye'de özel muayenehaneciliğin ihtiyaçtan doğan bir olgu olmadığına işaret etti. Kaçar, "Özel muayenehanecilik, vatandaşın kamudaki hakkı olan hizmetin daha kaliteli alabilmesi adına yıllardan beri bir araç olarak kullanıldı. Biz özel muayenehaneciliğe karşıyız." dedi.

TÜRK SAĞLIK SEN: BÖYE BİR ŞEY İLK DEFA OLUYOR

Öte yandan, Türk Sağlık Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Danıştay 5. Dairesi'nin Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamayı, idarenin bir uygulaması olarak kabul edip, Anayasa Mahkemesi'nin de kararını inceleyerek, Bakanlığın savunmasını almadan yürütmeyi durdurma kararı verdiğini aktardı.

Kahveci, 31 Temmuz'dan itibaren tam gün yürürlüğe gireceği için Bakanlığın savumasının beklenmediğini kaydetti. Kahveci, "Böyle bir şey ilk defa oluyor. Bakanlığın açıklamasını idarenin uygulaması olarak kabul edip, onun üzerinden karar oluşturdu. Tabi, burada sadece Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasını esas alıp ona yürütmeyi durdurma kararı vermiş de değil. Anayasa Mahkemesi'nin kararına da açıklık getirdi. Ortada hukuki bir tartışma vardı. Danıştay en azından bunu sona erdirdi. Artık tüm doktorlar, özel muayenehane açabilecek." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber