Çevre Bakanı Eroğlu'dan 'su yatırımı' açıklaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Temmuz 2010 20:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, ?Suyun gittikçe değer kazandığı günümüzde bakanlık olarak su yatırımlarına ve atıksu arıtma tesislerine çok önem veriyoruz. Bu çalışmalar sayesinde Türkiye'nin geleceğe daha bir güvenle bakmasının yolu açılacaktır? dedi.

Şuhut İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ve Atıksu Kolektörleri temel atma törenine katılan Eroğlu, tesisin sadece Şuhut ilçesine değil, çevresinde bulunan 10 köye de hizmet vereceğini söyledi.

Bakan Eroğlu, şöyle dedi:

?Yoğun çalışma tempomuz sebebiyle neredeyse tesisimizin temelini atmadan açılışına gelecektik. Kolektör hatlarının yüzde 45'i, arıtma tesisi kaba inşaatının yüzde 75'i tamamlanmış. Aslında bu tesisin önümüzdeki yıl içinde bitilmesi planlandı, fakat müteahhitten söz aldık, bu yıl sonunda inşallah açılışını hep birlikte yapacağız.

Suyun gittikçe değer kazandığı günümüzde bakanlık olarak su yatırımlarına ve atıksu arıtma tesislerine çok önem veriyoruz. Bu çalışmalar sayesinde Türkiye'nin geleceğe daha bir güvenle bakmasının yolu açılacaktır.

Şuhut İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ve Atıksu Kolektörleri ile Şuhut bölgesinde yer alan belediyelerden ve köylerden kaynaklanan atıksular yaklaşık 37 kilometre olan kanalizasyon bağlantı hatları ile toplanarak arıtılacaktır.?

Su kaynaklarının verimli yönetimi, sürdürülebilir gelişmenin gerçekleştirilebilmesi için önem arz ettiğini belirten Bakan Eroğlu, su kirliliğinin azaltılmasındaki temel politikalarının ise atıksu oluşturmayan ya da oluşan atıksuyu tekrar geri kazanan, temiz üretim teknolojilerinin kullanılması ve kirliliğin kaynağında önlenmesi olduğunu ifade etti.

Atıksu arıtma tesisleri ve şebeke yatırımları için ihtiyaç duyulan toplam maliyetinin takriben 18 milyar avro olduğuna değinen Bakan Eroğlu, şunları söyledi:

?Belediyelere atıksu arıtma tesisi inşa etmeleri için teknik ve mali destekler verilmektedir. Çevreyi koruma maksatlı yapılan çalışmalar neticesinde son yıllarda kanalizasyon şebekesi ve atıksu arıtma tesisi ile hizmet verilen belediye sayısında ve nüfusta önemli artış olmuştur. 2002 yılında 145 atıksu arıtma tesisi ile hizmet edilen belediye sayısı 248 iken, bugün itibarıyla 275 atıksu arıtma tesisi ile hizmet edilen belediye sayısı 374'e ulaşmıştır. Nüfus esasında ise 2002 yılında belediye nüfusunun yüzde 34'ü atıksu arıtma tesisine bağlı idi. Bunun önemli kısmı da bizim İstanbul'da İSKİ'de yaptıklarımızdı.?

Bakan Eroğlu, hükümet olarak gerek Afyonkarahisar'da gerekse ülke genelinde halkın refahı için il ayırımı, bölge ayırımı yapmaksızın gece gündüz çalıştıklarını ve çalışmaya devam edeceklerinin de altını çizdi.

Eroğlu, 12 Eylül'de yapılacak referandumda Afyonkarahisar'dan ?evet? oyu çıkmasını beklediğini de sözlerine ekledi.

Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, temel atma töreninin ardından Bursa'ya gitti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber