2 yıllık iş garantili meslekler

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 27 Temmuz 2010 13:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda adını sıkça duyduğumuz bölümlerin yanı sıra insan gücüne ihtiyaç duyulan pek çok bölüm de var. Uzmanlar, kılavuzda aşçılıktan organik tarıma kadar yüzlerce bölümün bulunduğuna dikkat çekiyor

Üniversite adayları YGS ve LYS'lerde elde ettikleri basan çerçevesinde tercih listesini oluşturmaya başladı. Uzmanlar, bu süreçte ÖSYM'nin 2010 Yükseköğretim Programlan ve Kontenjanlar Kılavuzu'ndaki programların çok dikkatli incelenmesi gerektiğinin altıru çiziyor. En çok tercih edilen üniversitelerin ve bölümlerin kontenjanlan sınırlı olması, öğrencileri ister istemez farklı meslekleri de araştırmaya itiyor. Özellikle puanı lisans programına yetmeyen öğrencilere önlisans programlarını da araştirmalan tavsiyesinde bulunan uzmanlar, "Tercih edilecek meslek alanının diğer meslek alanlanyla ilişkisi, istihdam imkânı, gelişim ve teknolojiye açıklığı, ülke ve dünyadaki geçerliliği gibi ölçütler meslek alanı seçiminde üzerinde önemle durulması gereken diğer hususlardır" diyor. İşte tercih kılavuzunda yer alan ilginç bölümler:

DİŞ PROTEZİ: Bölümden mezun olan kişiler TDiş Protez Teknikeri' unvanı alır. Diş protezi teknikerleri, devlet hastaneleri, diş hastaneleri, üniversite hastaneleri gibi kamu kuruluşlarında oluşturulan diş protez laboratuarlarında, özel kesime ait özel diş protez laboratuarlarında iş bulabilirler. Kendilerinin açabilecekleri diş protez laboratuarlarında da çalışabiliyor.

KOZMETİK TEKNOLOJİSİ: Bölümün mezunlan iş bulmakta hiç güçlük çekmiyor. Kamu ve özel sektörün kimyasal işlemlerle ilgili ürün üreten tüm işletmelerinde iş bulabilme şanslan var.

EMLAK YE EMLAK YÖNETİMİ:

Emlak yönetimi bölümünden mezun olanların sektörde iş bulmalan zor değildir. Bu kişiler emlak ofisleri açabilirler, gayri menkul ortaklıklarında arsa ve yapı kooperatiflerinde veya bu sektörde hizmet veren kamu ve özel kuruşlarda çalışabilirler.

PROTEZ VE ORTEZ: Ülkemizde bu alanda yeni açılan ve bilimsel düzeyde protez

ve ortez konusunda eğitim ve öğretim yapacak olan bu bölüm mezunlarına ihtiyaç çok fazla olup mezunlar kolaylıkla iş bulabilirler.

AŞÇILIK: Aşçılar, lokantalarda, konaklama yerlerinin toplu ^emek yenilen özel veya resmi kurumların mutfaklarında, yemek fabrikalarında çalışma olanağı bulabilirler. İyi yetişmiş yaraüa aşçılar kolaylıkla yüksek ücretli iş bulabiliyor.

BİLGİSAYAR: Bu bölümü bitiren öğrenciler teknisyen, önlisans okuyanlar tekniker oluyor. İş imkânı yüksek.

GRAFİK TASARIM: Teknisyen unvanı ile mezun olan öğrenciler medya, bilgisayar teknolojileri, fotoğraf, sinema, matbaacılık, grafik tasarım ve reklam ajansları tasarım bölümlerinde teknik eleman olarak çalışıyor.

KUYUMCULUK: Türkiye mücevher sektöründe dünyanın sayılı ülkeleri arasında olduğundan, mezunların iş bulabilme şansları çok yüksek.

GEMİ HABERLEŞME: Bu bölümden mezunlar denizcilikle ilgili her alanda iş bulma şansına sahipler.

UÇAK VE GÖVDE BAKIMI: Mezunla n sivil ve askeri amaçlı hava araçlarının üretim, bakım ve onarım işlerinde uluslararası sertifikaya sahip oluyor. Okul sıralarında iş sözleşmesi yapıyorlar.

ENDÜSTRİYEL OTOMASYON: Bu bölümden mezun olan öğrenciler sanayi işletmelerinin üretim akışı ve kontrolü ile kalite kontrol birimlerinde iş bulma şansına sahip.

ELEKTRİK: Mezunlar, yetkili elektrikçilik belgesi dışında elektrikle ilgili her alanda istihdam ediliyor.

KORUYUCU HEKİMLİK: Sağlık konusunda insanların bilinçlenmesiyle hastalıkların bulaşma yollarının engellenmesi, aşılama ve sağlık eğitimine olan ilgi arttı.

Bunun sonucunda günümüzde olduğu gibi gelecekte de koruyucu hekimliğin öneminin artacağı düşünülüyor.

RAYLI SİSTEMLER: Demiryolları ve diğer raylı ulaşım sistemlerini üreten ve kullanan kamu ve özel sektörünün, teknik ve idari ara eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik eğitim veriyor. İş bulma şansları yüksek.

EVDE BAKIM HİZMETLERİ: Evde bakım hizmetleri sektörü geliştikçe bu alanda çalışacak uzmanlara olan ihtiyaç da artacak.

ORGANİK TARIM: Bu bölümün mezunları, organik tarım işletmelerinde, kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarında yardıma eleman olarak, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarında, tohumculuk, fidancılık, ilaç vb. araştırma merkezlerinde ve danışmanlık bürolarında iş bulma imkanına sahiptirler.

SAÇ BAKIMI VE GÜZELLİK HİZMETLERİ: Programın amaa, öğrencilerin ilgili sektör alanında mesleği ile ilgili teknik bilgi ve beceriye sahip, yarana, araştıran, ülke ve mesleğinin gelişmesine katkıda bulunmayı arzulayan, alanıyla ilgili gelişmeleri takip ederek kendini sürekli yenileyen, özgün fikirlere sahip ve çözümleyici bireyler olarak yetişmektir.

TIBBI VE AROMATIK BİTKİLER:

Mezunlar, kamu kurum ve kuruluşların ilgili birimlerde çalışabilecekleri gibi özel sektöre ait ilaç firmalarında tekniker olarak çalışabilir, isterlerse ilmi ve teknik baharata olarak kendi işyerlerini de kurabilirler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber