Cep'te ucuzluk vergi indirimine bağlı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Temmuz 2010 23:36, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

GSM sektöründeki rekabet, 3.Nesil iletişim (3G) üzerinden hızlanırken, aboneler şirketlerin fiyatlarda indirime gidip gitmeyeceğini merak ediyor. Ancak tüketicilerin beklentisi kısa vadede karşılanacak gibi görünmüyor. Mevcut durumda sundukları hizmetleri zaten 'ucuza' sağladıklarını söyleyen sektörün lideri Turkcell'in CEO'su Süreyya Ciliv, "Artık mobil internete ulaşmak, geçen seneye göre neredeyse yüzde 90 daha ucuz." dedi.

Turkcell'in sunduğu 3G hizmetinin hızının Diyarbakır'da bile Avrupa'nın önde gelen şehirlerinden yüksek olduğunu test için basın mensuplarıyla buluşan Ciliv, gündeme ilişkin soruları da cevapladı. Görüşme ve bağlantı ücretlerinde indirim yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya, söz konusu hizmetlerini zaten ucuza verdiklerini söyleyerek karşılık veren Ciliv, şöyle konuştu:

"Mobil data bir sene içinde 16 kat artmış. Turkcell'in data gelirleri de ikiye katlandı. Biz birim başına, müşteriye 16 vermişiz, müşteriden aldığımız para 2'ye katlanmış. Müşterinin birim fiyatı 8'de bir veya 10'da bire düştü. Teknolojinin potansiyeli bu. Artık mobil internete ulaşmak, geçen seneye göre neredeyse yüzde 90 daha ucuz."

Ciliv'in, ayrıntılar için söz verdiği yardımcısı Lale Saral Develioğlu da müşterilerin konuşma tarafında son 3 yılda fiyatları ciddi düşürdüklerini kaydetti. 3G'de de en uygun fiyatla başladıklarını belirterek, "Birim fiyatları kat kat düşüren tarifelerle işe başladık. Fiyatların daha da düşmesiyle ilgili Türkiye'de hala önemli potansiyel var. İletişim sektöründe vergiler dünyadaki en yükseklerden bir tanesi. Bu konuda önümüzdeki günlerde adımlar atılması halinde bu tüketiciye yansır. Vergi konusunda daha da fiyatların düşmesi için ciddi bir potansiyel var. Bakın, internete vergi oranı yüzde 25'den yüzde 5'e düştü. Faturalı müşterilerimizde doğrudan fiyatlara yansıttığımız bir iyileşme oldu. Faturasız tarafta da hayata geçirmek istiyoruz." dedi.

"12 MİYAR LİRALIK YATIRIM YAPTIK"

Dünya genelinde 5 milyar cep telefonu var. GSM abonelerinin yüzde 21'i 3G kullanıyor. Yapılan istatistikî çalışmalara göre 2012 yılında cep'ten internete giren akıllı telefon satışlarının bilgisayar satışlarını geçmesi bekleniyor. Türkiye'de Haziran 2009'da satılan bütün telefonların sadece yüzde 13'ü akıllı, internete ulaşabilen telefonlar oluşturuyordu. Oran Nisan 2010'da yüzde 33'e ulaştı. Haziran 2009'da 31 bin adet olan akıllı cihaz satışları bu yılın nisan ayında 138 bine ulaştı.

Süreyya Ciliv'in verdiği bilgiye göre Turkcell toplamda 12 milyar liralık yatırım gerçekleştirdi. Rakiplerinin yatırımları ise 6 ve 5 milyar lirada kaldı. Bir sene içinde, geçen çeyrek sonuçlarıyla 6 milyon Turkcell'i 3G abonesi oldu. Bilgi Teknolojileri Kurumu'nun açıkladığı sonuçlarda bu yılın 1. çeyreği sonunda toplam 3G abonesi 8,7 milyona ulaştı. Bir yılda 4 bin 500 terabayt data alışverişi gerçekleştirildi. Bu rakam bir sene öncesine göre 16 misli daha büyük bir veri trafiği anlamına geliyor. 3G'de aylık ortalama 7 milyon mobil internet kullanıcısına ulaşıldı. 1 yılda 11 milyon kişi, gncPlay'i ziyaret etti, 35 milyon ücretsiz şarkı indirdi. 1 yılda 10 milyon dakika Turkcell mobil TV izlendi. Dünya kupası golleri Turkcell Goller Cep'te ile 22 milyon kez izlendi. 1,4 milyon abone; toplam 1,3 milyon saat görüntülü görüşme yaptı.

3G TESTİNE VATANDAŞ İLGİSİ

Hasanpaşa Han'da yapılan canlı 3G hız testini, o sırada kahvaltı yapmakta olan vatandaşlar ile handaki dükkan sahipleri de takip etti. Ciliv, sunumunu yaparken, han içerisinde hediyelik eşya dükkânı bulunan 75 yaşındaki Ömer Levent, Turkcell CEO'sunun yanına gelerek boynuna poşu sardı ve kendisinin de görüntülü cep telefonu kullandığını, çocukları ve orunları ile sürekli görüntülü görüştüğünü söyleyerek teşekkür etti. Ayrıca bir başka dükkan sahibi de Latin harfleriyle hat tarzında işlenen Süreyya Ciliv yazılı tabağı Turkcell üst yöneticisine hediye etti.

Şirketin aynı gün içinde öğlen saatlerinde Diyarbakır, akşam saatlerinde Paris'te gerçekleştirdiği 3G hız testinde Türkiye, Fransa'ya açık ara fark attı. Diyarbakır'daki 3G bağlantısı, Paris'ten ortalama hızlarda 8-17 kat, en yüksek hızlarda 3,5-5 kat arasında daha hızlı çıktı. Test sonuçları şöyle:

ŞEHİR/OPERATÖR ORTALAMA HIZ EN YÜKSEK HIZ İNDİRME SÜRESİ

DİYARBAKIR- TURKCELL 8,4 Mbps 13,8 Mbps 3 dakika 41 saniye

PARİS-ORANGE 1 Mbps (8 kat) 3,9 Mbps (3,5 kat) 42 dakika 32 saniye

PARİS-SFR 0,6 Mbps (14 kat) 3,8 Mbps (3,6 kat) 62 dakika 21 saniye

PARİS- BOUYGUES 0,5 Mbps (17 kat) 2,8 Mbps (5 kat) 60 dakika 18 saniye

NOT: İndirilen film, 233 Mb boyutunda 15 dakikalık Kardelenler belgeseli idi.

OPERATÖRLERİN ABONE SAYISI

Turkcell 34,3 milyon

Orange 25,3 milyon

SFR 19,3 milyon

Bouygues 9,6 milyon

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber