Başbakanlık'tan Deniz İhtisas Kütüphenesi kuracak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Temmuz 2010 21:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı, denizcilik tarih ve kültürüne katkıda bulunmak amacıyla Denizcilik İhtisas Kütüphanesi kuracak.

Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürlüğünde düzenlenen basın toplantısında, Denizcilik Müsteşarlığı Müşaviri Prof. Dr. İdris Bostan projeye ilişkin bilgi verdi.

Bostan, denizciliğe her alanda değer verildiği ve denizcilik sektörünün önemli gelişme kaydettiği bir dönemde denizciliğin tarihinin, kültürünün ve folklorunun büyük önem taşıdığını söyledi.

Türklerin sadece üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olarak değil, yüzyıllar içerisinde üç kıtanın denizlerinde denizcilik yapmış bir millet olarak denizle her zaman ilgilendiğini vurgulayan Bostan, Türk denizcilerin hem egemenlik anlamında hem de taşımacılık ve deniz ticaretinde başarılı olduklarını, Karadeniz, Akdeniz, Kızıldeniz, Hint denizi, hatta Atlas Okyanusunda yüzyıllarca dolaştıklarını, kendilerine ait bir denizcilik kültürü ürettiklerini anlattı.

Bostan, geçmişte denizciliğin ulaştığı boyutların bugün çok iyi bilinmediğini, çünkü deniz tarihi ve deniz kültürü çalışmalarının bir elin parmağıyla gösterilecek kadar az sayıda olduğunu kaydetti.

Türkiye'de deniz araştırmaları yapan araştırma merkezlerinin bulunmadığına, üniversitelerin deniz tarihi ve araştırmalarına ayrılmış enstitüleri olmadığına işaret eden Bostan, bu sebeple deniz tarihi ve kültürü araştırmalarının daha çok şahsi gayretlerle yürütüldüğünü söyledi.

Bostan, Denizcilik Müsteşarlığının yaklaşık 5 yıldır bu konunun üzerinde ısrarla durdurduğunu ve büyük gayretler sarf ederek deniz tarihi ve kültürüne ışık tutması amacıyla yapılan çalışmalara öncülük ettiğini vurguladı.

Müsteşarlığın, denizcilik tarihi ve kültürü alanında bazı yayınlar yaptığı gibi, bazı projeleri de hayata geçirdiğini ifade eden Bostan, sözlerini şöyle sürdürdü:

?Biz deniz tarihi ve kültürü araştırmalarının hakkıyla yapılabilmesi için denizciliğin bir ihtisas kütüphanesine ihtiyacı olduğunu düşündük. Özellikle İstanbul'da, pek çok tarihi kütüphanenin bulunduğu böyle bir imparatorluk başkentinde denizciliğe tahsis edilmiş bir kütüphanenin bulunmasının ihtiyaç olduğunu düşündük. Çünkü denize, denizin kültürüne, tarihine, denizcilerin gündelik hayatlarına ilişkin biyografilere ilgi duyanların başvuracakları bir kütüphane ve arşiv bulunmamaktadır.?

KÜTÜPHANE KURULMASI DÜNYA ÇAPINDA ÖNEM TAŞIYOR

Yurt dışında özellikle 15. ve 19. yüzyıl ile ilgili yapılan araştırmaların, yine Akdeniz'e kıyısı bulunan bütün devletlerin denizlerle ilgili yaptıkları çalışmaların Türk denizciliği tarihinin birer parçasını oluşturduğunu vurgulayan Bostan, bu ülkelerin büyük çoğunluğunun Osmanlı İmparatorluğu'ndan ayrılmış devletler olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

?Cezayir, Tunus, Libya, Mısır, Suriye, İsrail, Yunanistan, Hırvatistan, Karadağ, Arnavutluk, Bosna gibi Akdeniz devletleri ve Karadeniz'de kurulmuş onca devletin Kızıldeniz'de ve Basra körfezinde kıyısı bulunan bütün devletlerin deniz tarihleri bizim büyük deniz tarihimizin birer parçasıdır. Dolayısıyla bütün bu devletlerin deniz tarihi araştırmalarına merkezlik etmeyi hak edecek gelişmiş bir ihtisas kütüphanesi kurulması gerçekten dünya ölçeğinde önem taşımaktadır.?

Dünyada yayımlanan denizcilik tarihi ve kültürü araştırmalarına, doktora tezlerine ve yapılan bütün yayınlara ulaşılmasını ve kurulacak kütüphaneye kazandırılmasını amaçladıklarını, ancak bu şekilde uluslararası düzeyde kütüphane oluşturulabileceğini belirten Bostan, böyle bir kütüphane kurulması halinde dünyanın her yerinden deniz araştırmacılarının da Türkiye'ye geleceğini bildirdi.

İdris Bostan, Türkiye'de denizcilikle ilgilenen bir hayli kurum, kuruluş, gönüllü ve sivil toplum kuruluşunun olduğunu vurgulayarak, bu kurum ve kuruluşlardan destek isteneceğini, ayrıca Türkiye'de Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde yapılmış denizcilikle ilgili tüm yayınları temin etmeyi amaçladıklarını belirtti.

?Bugüne kadar biraz efsanevi, biraz gözardı edilmiş bir deniz kültürü ve tarihi bilgisine sahibiz. Kütüphane kurulduğunda altı doldurulmuş bilgilere, kayıtlara sahip olacağız? diyen Bostan, Müsteşarlığın projeleri arasında bir Denizcilik Müzesi kurulmasının da yer aldığını söyledi.

Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli de ihtisas kütüphanesi kurulmasının hem Türk denizciliği, hem dünya denizciliği açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Şevli, ihtisas kütüphanesinin başlangıçta geçici süre için Çırağan Sarayı'nın yanında yer alan Ziya Kalkavan Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi'nin bünyesinde bulunan ve Müsteşarlığa ait binanın bir kısmında kurulacağını, esas amacın kütüphaneyi Haliç'e taşımak olduğunu kaydetti.

Kütüphanenin fiziki şartlarının hazırlanmasının bir aya kadar tamamlanacağını söyleyen Şevli, oluşturulmasının ise çok daha uzun süre alacağını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber