Başbakanlık Teftiş, Maliye Müfettişleri ile YDK Denetçisinden oluşan üçlü bir komisyon, BDDK ve SPK hesaplarında yaptığı inceleme sonrasında, her iki kuruma da ??tutumlu olun'' uyarısında bulundu.

Haber Giriş : 22 Temmuz 2003 05:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Başbakanlık Teftiş, Maliye Teftiş Müfettişleri ile Yüksek Denetleme Kurulu (YDK) denetçisinden oluşan üçlü bir komisyon, BDDK ve SPK hesaplarında yaptığı inceleme sonrasında, her iki kuruma da ??tutumlu olun'' uyarısında bulundu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ile Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 2002 yılı hesapları için geçtikleri denetimin sonucunda, harcamalarında daha özenli olmaları yönünde uyarı aldı.

Denetim sonucunda, BDDK'nın yurtdışı konaklama ve sağlık harcamaları eleştiri konusu olurken, SPK'nın da İstanbul'da hizmet binasını, İMKB'den sağlanan gelirle 17 trilyon liraya satın alması ?uygun' bulunmadı.

Özel kanunla kurulmuş bağımsız üst kurulların hesapları, yasa gereği, Başbakanlık Teftiş, Maliye Teftiş müfettişleri ile Yüksek Denetleme Kurulu (YDK) denetçisinden oluşan üçlü bir komisyon tarafından gerçekleştiriliyor.

Üçlü komisyon, iki kurumun hesapları üzerinde yaptığı incelemeyi tamamladı. Denetim raporuna göre iki kurul için yapılan uyarılar şöyle:

BDDK
Tedavi giderleri, prim ödemeleri gibi harcamalara, ?personel giderleri' kalemi dışında yer verilmesi uygun değil.

Yurtdışı yolluk harcamalarında, konaklama gideri olarak arttırımda gündelik miktarı esas alınıyor. Bu durum yurtdışındaki otellere gereksiz transferlere yol açıyor.

Kurum maliyetlerini yükseltmesi nedeniyle yurtdışı görevlendirmelerde azami hassasiyetin gösterilmesi gerekir.

Konaklama giderleriyle ilgili faturaların, yurtdışına gitmeden acentelerden alınması yönündeki uygulama yeniden değerlendirilmelidir.

Sağlık yönergesinde yer alan Başkan ve üyelerin, yönergede belirtilen izin ve sınırlamalara tabi olmadığı hükmü uygun değil.

Başkan yardımcıları ile daire başkanları da dahil olmak üzere 17 kişiye temsil ve tanıtma gideri tahsis edilmesi, giderlerde büyük artışa neden olmuştur.

Kuruma ait aracın, koruma amaçlı tahsisini hukuken mümkün olmadığından, bu uygulamaya son verilmesi yerinde olacaktır.

SPK
İMKB'den borç alınan 17 trilyon lirayla İstanbul'da iki kattan ibaret hizmet binasının satın alınması, SPK'nın denetimi altındaki kurumdan borçlanması açısından uygun değil.

Kurul kaynaklarının nemalandırılmasında daha hassas davranılması ve 2002 yılı için nemalandırılmayan kaynaklar konusunda, ilgili banka nezdinde girişimde bulunulması gerekir.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber