Buğday yüzde 80 yükseldi dünyayı ekmek korkusu sardı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 07 Ağustos 2010 09:17, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Dünya, Rusya kaynaklı gıda krizi ile karşı karşıya. Rusya'daki kuraklık ve yangınlarla fiyat bir haftada yüzde 25 arttı. Tahıl fiyatları, hazirandan bu yana 2 katına çıktı. Önceki gün Putin 'Rusya başka ülkelere buğday satmayacak' dedi, ABD borsasında buğday fiyatları tavan yaptı. Dünya buğday kriziyle karşı karşıya

Dünyanın üçüncü büyük tahıl ihracatçısı Rusya'daki kuraklık ve Putin'in talimatıyla dışarıya buğday satışının yasaklanması, küresel buğday fiyatlarını 23 ayın en yükseğine taşıdı. Rusya'da, kuraklık nedeniyle ekili alanların beşte biri ciddi hasar görürken, hasatta düşüş ihtimali dünyayı tedirgin etmeye başladı. Tahılın uluslararası piyasalardaki fiyatı, 1973'ten bu yana en hızlı artışı kaydetti. ABD'de buğdayın vadeli fiyatı, Rusya'nın tahıl ihracatını geçici olarak durdurma girişiminin alımları tırmandırmasıyla önceki gün de yüzde 5'in üzerinde yükselirken, buğdaydaki haftalık kazanımlar da yüzde 25 dolayına çıktı. Chicago Ticaret Borsası'nda (CBOT) işlem gören buğdayın vadeli fiyatı 9 Haziran'dan bu yana neredeyse iki kat yükseldi.

DEPOLARDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI

Rusya Başbakanı Vladimir Putin 15 Ağustos-31 Aralık tarihleri arasında tahıl ve un ihracatını yasaklayan kararnameyi önceki gün imzaladı. Putin'in sözcüsü yasağın, daha önce imzalanmış anlaşmaları da kapsayacağını söyledi. Diğer taraftan Rus buğdayını Asya'daki un imalatçılarına satan şirketlerin Moskova'nın ihracatı yasaklayan kararının ardından geçerli tedarik kontratları için fors majör ilan etmeyi düşündükleri belirtildi. Singapur'da bir işlemci, 'Kontrat Rus buğdayı üzerineyse, dosdoğru fors majöre girer. Daha duymadık ama bu olacak, benim şirketim bile bunu yapacak' dedi. Rusya devlet hububat işlemcisi United Grain Company ise bugün yaptığı yazılı açıklamada, kamuya ait tahıl depolarının çevresinde güvenlik önlemlerini artırdıklarını bildirdi. UGC önlemlerin 'ülkenin 25 bölgesinde meydana gelen yangınlar ve kuraklık nedeniyle Rus tahıl piyasasındaki durumun bozulması nedeniyle' alındığını belirtti.

Türkiye'de 1.5 ayda yüzde 30 yükseldi

TÜRKİYE'NİN önemli buğday üretim merkezlerinden biri olan Çukurova'da, mayıs ayı sonlarına doğru başlayan hasadın ardından oluşan 50 kuruş civarındaki buğday fiyatı 65 kuruşa yükseldi. Yani, 'Ürününü satmayarak deposunda saklayan üreticinin hayal kırıklığı son günlerde yerini sevince bıraktı. Adana'nın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan hasadın başladığı ilk günlerde 50 kuruştan satılan buğdayın fiyatının dünya borsalarıyla birlikte Türkiye'de de yükselmeye başladığını ifade ederek, 'Fiyatlar hasadın ilk günlerine göre yüzde 30 oranında artış göstererek 65 kuruşa kadar çıktı'' diye konuştu.

Buğday stokları ilk kez 200 milyon tonu geçer!

ULUSLARARASI Hububat Konseyi'nin (IGC) raporuna göre, dünya buğday stoklarının ilk kez 200 milyon tonu geçmesi bekleniyor. Geçen sezon 677 milyon ton düzeyinde gerçekleşen dünya buğday üretimi, Temmuz 2010/Haziran 2011 döneminde, 664 milyon tona gerileyebilir. Konsey, ABD, Çin, Avustralya ve İran'da üretimde bir iyileşme yaşandığını not ederken, süregelen yağış koşulların baharlık buğdayın ekimlerini engellediğini açıklıyor. IGC, tüketim öngörüsündeki artışın, özellikle Asya'da olmak üzere, yemlik kullanımda yapılan yukarıya doğru revizyon olduğunu belirtiyor. Geçen sezon 122 milyon ton düzeyinde gerçekleşen dünya buğday ticaretinin de Temmuz 2010/Haziran 2011 döneminde, 120 milyon ton civarında olacağı tahmin ediliyor.

EKONOMİ SERVİSİ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber