Isı daha da artacak kimyamız bozulacak

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 08 Ağustos 2010 14:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

FAYSAL KARADENİZ

Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün ?küresel iklim değişikliği ve insan sağlığına etkileri' adlı araştırma raporuna göre

tüm dünyada insanlığı ciddi sorunlar bekliyor. İklim değişikliğinin hem Türkiye'de hem dünyada felaket olarak nitelenecek sonuçlara neden olacağı ve milyonlarca insanın hayatını tehdit edebileceği belirtildi. Raporda şu tespitlere yer verildi:

? Dünyanın ortalama sıcaklığının 2030 yılına kadar 3 derece yükselecek, okyanus sıcaklıklarının artmasıyla buzulların eriyip, 21'inci yüzyılın ortalarında deniz suyu 10-32 santimetre yükselecek.

? 2050 yılına kadar UV B radyasyonun yüzde 20-25 artması ve sıcak dalgaları olabilecek.

? Kuş gribi, kene, kolera, ebola, parazitler, veba, kızıl humma-sıtma, verem, sarıhumma-sıtma hastalıkları yayılım gösterebilecek.

? Sıcak dalgalarının direkt olarak insan fizyolojisini ve kalp damar sistemini etkileyecek.

? Sıcaklığa paralel vücut ısı yükselirken, hastalıklara ve kalp rahatsızlıklara neden olabilecek.

? En fazla ısınma 2070-2099 döneminde, Türkiye'nin güney batısı ve Güneydoğu ile Doğu Anadolu bölgelerinde olacak.

? Fırat ve Dicle nehir havza akışları azalacak. Ege ve Akdeniz kıyıları boyunca yağışlar azalacak, Karadeniz kıyısında ise artacak.

? Kar derinliğinde yani kar-su eşdeğerinde, Doğu Anadolu Bölgesi'nin yüksek bölümlerinde ve Karadeniz dağlarının doğusunda kalan bölümde 200 milimetreye ulaşan azalmalar olacak.

? Kış yağışları, Türkiye'nin bölgedeki su kaynakları bakımından son derece önemli olan Fırat ve Dicle havzasının üst bölümlerini de kapsayacak şekilde ülkenin güney bölümlerinde azalacak.

Betonlaşma şehirleri vuruyor

Yapıların depoladığı güneş enerjisini geri vermesi sonucunda oluştuğu belirtilen ?ısı adacıkları' şehirlerde yaşayanların daha fazla sıcağa maruz kalmasına neden oluyor. Isı adacıklarının temel nedeni yapıların imal edildiği malzemeler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber