Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş'nin özelleştiriliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Ağustos 2010 10:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş'ye (TEDAŞ) bağlı Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş'nin özelleştirme ihalesinin nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklifi, 2 milyar 990 milyon dolar ile İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.-MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş. Ortak Girişim Grubu verdi.

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu'nun komisyon başkanlığında yapılan nihai pazarlık görüşmesinde ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alındı. Elemelerde en yüksek teklif 1 milyar 11 milyon dolar oldu. Daha sonra elemeli yazılı turlara geçildi.

Toplam 5 tur olarak gerçekleştirilen elemeli yazılı turların ilk turunda en yüksek teklif 2 milyar 90 milyon dolar oldu. Bu turda KCETAŞ-AYEN Ortak Girişim Grubu elendi.

İkinci elemeli turda Enerjisa Elektrik Dağıtım A.Ş elendi ve en yüksek tutar 2 milyar 405 milyon dolar oldu.

Üçüncü elemeli turda ise Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş elenirken, bu turda 2 milyar 725 milyon dolar en yüksek teklif gerçekleşti.

Dördüncü eleme turunda da IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş elenirken en yüksek tutar da 2 milyar 895 milyon dolara ulaştı.

Beşinci elemeli turda ise Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş elenirken, daha sonra açık artırmaya geçildi.

Açık artırmada başlangıç tutarı 2 milyar 980 milyon dolar, artırım aralığı ise 5 milyon dolar olarak belirlendi.

Tek tur olarak gerçekleşen açık artırmada, İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.-MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş OGG dışındaki tüm firmalar ihaleden çekildi.

Böylece İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.-MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş OGG en yüksek teklifi veren firma oldu. Açık artırma sırasında firmanın teklifi 2 milyar 985 milyon dolardı. Ancak İhale Komisyonu Başkanı Aksu'nun, ''Son teklifiniz bu kadar mı, hesabı düzleştirelim'' önerisi üzerine firma, teklifini 5 milyon dolar artırarak, 2 milyar 990 milyon dolara çıkardı.

EN YÜKSEK TEKLİF 2.9 MİLYAR DOLAR

Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş'nin nihai pazarlık görüşmelerinde en yüksek teklifi 2 milyar 990 milyon dolarla İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.-MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş Ortak Girişim Grubu verdi.


GÖRÜŞMELER BAŞLADI

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş'ye (TEDAŞ) bağlı Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş'nin yüzde 100 oranındaki hisselerinin özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmeleri başladı.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığında, Başkan Vekili Ahmet Aksu'nun komisyon başkanlığında yapılan ihaleye 10 firma katılıyor. İhalenin başlangıcında ihale usul ve yöntemiyle ilgili açıklamalarda bulunan Aksu'nun verdiği bilgiye göre, ihalede tüm teklifler ABD doları cinsinden alınacak.

Bir tur elemesiz kapalı yazılı teklif alınmasının ardından beş elemeli tur yapılacak, ardından açık artırmaya geçilecek. Açık artırma, belirlenen başlangıç tutarı üzerinden, açık artırım aralığıyla sürecek.

Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş, İstanbul ili Rumeli Yakasında faaliyet gösteriyor. Söz konusu elektrik dağıtım şirketinin abone sayısı yaklaşık 4 milyon, elektrik tüketim miktarı 18,4 kilovat saat, kayıp kaçak oranı ise yüzde 9,7 civarında bulunuyor.

-İHALEYE KATILAN FİRMALAR-

Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş'nin özelleştirme ihalesine katılan teklif sahipleri şöyle:

1- Cengiz Elektrik Toptan Satış A.Ş.

2- Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş.

3-Park Holding A.Ş.

4- Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.

5- Enerjisa Elektrik Dağıtım A.Ş.

6- Eti Gümüş A.Ş.&Söğütsen Seramik Sanayi İnşaat Madencilik İthalat İhracat A.Ş. Ortak Girişim Grubu

7- İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.-MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş. Ortak Girişim Grubu

8- KCETAŞ-AYEN Ortak Girişim Grubu

9- Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş.

10- IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber