Havuz ve denizde mantar'a dikkat

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Ağustos 2010 18:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaz sıcaklarında vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği yüzme havuzları ve denizde özellikle mantar hastalıklarına dikkat edilmesi gerektiği bildirildi.

Özel Birleşik Sağlık Kurumları (BSK) Aydın Anka Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Ziya Öztürk mantarlar hakkında bilgi verdi. Mantar Hastalıklarının vücudun en çok kıvrım yerlerinde barındığını belirten Öztürk, "Yani en sık ayak parmak arası, koltukaltı, kasık gibi yerlere yerleşiyorlar. Ancak bunun dışında sırt, göğüs, ayak tırnakları diğer sık rastladığımız lokalizasyonlar. Belirtileri de saydığımız lokalizasyonlarda kızarıklık, soyulma, beyaz kabuklanmalar, şiddetli kaşıntı, kötü koku mantar hastalıklarının en sık rastladığımız belirtileridir.Tırnağın mantar hastalığında tırnakta boşalma, kalınlaşma, renk ve şekil değişiklikleri görülür." dedi.

Mantar hastalıklarına yakalanmayı kolaylaştıran faktörlere de değinen Dr. Öztürk, "Sağlıklı insan derisinin ph'ı 5.5 civarındadır. Bu ph derimizi mantar hastalıklarına karşı korur. Deri ph'ının nötr yada bazik değerlere gelmesi mantar enfeksiyonlarının yerleşmesine yardımcı olur. Dolayısıyla mantarların vücudumuza yerleşip hastalık yapmasında en önemli faktör Nem ?Islaktır. Nemin olduğu yerlerde fırsatçı mantarların çok kolay çoğalabileceği unutulmamalıdır. Vücudumuzun nemli, terli kalabilen kıvrım yerlerinde derimizin normal florasında bulunan mantarlar çoğalıp hastalık yapabilir hale gelir. Islak terlikler, kum, havuz kenarları nem oranı yüksek yerlerdir. Bu ortamlarda mantarlar çok çabuk çoğalarak insanlara kolayca bulaşabilir." şeklinde konuştu.

Öztürk'ün verdiği bilgiye göre mantar hastalıklarından korunmak için, nemden uzak durmak, pamuklu ve terlemeyi önleyici çorap ve çamaşır giymek, terleme, banyo, havuz ve deniz sonrası çok iyi kurulanmalı ve toplu kullanım alanlarında çıplak ayakla dolaşmamak, mantar hastalığından korunma yöntemlerinin başında geliyor.

MANTAR HASTALIKLARININ TEDAVİSİ

Derinin mantar hastalıklarında genellikle lokal krem tarzı tedaviler kullanılıyor. Çok yaygın deri enfeksiyonlarında ve tırnak tutulumlarında ağız yolu ile kullanılan mantar ilaçlarını daha etkin. Tedavideki en önemli nokta doktorun belirttiği tedavi süresine uymak olduğu unutulmamalı. Hastalar ilaçları birkaç gün kullanıp şikayetler hafifleyince kesmemesi önemli.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber